Ανδρέας Ανδριανόπουλος: Επικοινωνιακές φούσκες και ιντερνετικές προκλήσεις

Η έκρηξη των μεθόδων και τακτικών επικοινωνίας τα τελευταία χρόνια τείνει να καταλήξει σε επικίνδυνα μονοπάτια. 

Με εμμονή στην επικοινωνία δημόσια πρόσωπα και πολιτικοί φορείς παρακάμπτουν την ουσία κατασκευάζοντας εικονικούς παραδείσους όταν η πραγματικότητα παραμένει ισχνή, αποκρουστική και αδιάφορη. Σημασία έχει το τι φαίνεται κι όχι το τι στην πράξη γίνεται. Σε πολλές περιπτώσεις η εξαγγελία αρκεί για να ‘πιεί’ την ουσία.

Γράφει ο Ανδρεας Ανδριανόπουλος στο news247.gr 

Η οποία πολλές φορές ξεχνιέται, εγκαταλείπεται κι αγνοείται. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κατασκευάζονται φαινόμενα και προσδοκίες που ουδέποτε υλοποιούνται. Η κοινή γνώμη όμως ικανοποιείται. Λησμονεί η αγνοεί το τι τελικά έγινε μένοντας με την εντύπωση της εξαγγελίας.
Τέτοια παραδείγματα από την ζωή δεν είναι λίγα.  Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα βρίσκεται στις εξαγγελίες αθλητικών – κυρίως ποδοσφαιρικών μεταγραφών. Πολλά ονόματα κατά καιρούς ακούγονται και μονοπωλούν τις πρώτες σελίδες εφημερίδων. Ξαφνικά χάνονται, δίχως την παραμικρή εξήγηση, κι αντικαθίστανται από άλλους. Ο κόσμος ουσιαστικά αδιαφορεί, εν τούτοις  η στρατηγική των παραγόντων παραμένει επιτυχής. Διότι οι θετικές εντυπώσεις για τους ‘δραστήριους’ συλλόγους παραμένουν – ανεξάρτητα αν η δραστηριότητα αυτή είναι απλά και μόνο επικοινωνιακή μέσω των σελίδων των εφημερίδων και  των ρεπορτάζ των τηλεοράσεων.
Στην πολιτική η τακτική αυτή κυριαρχεί. Πολλά πρόσωπα χτίζουν καριέρες με στήριγμα ανύπαρκτα επιτεύγματα και αναζητούμενες ικανότητες. Σχεδόν όλα αποτελούν επικοινωνία. Πρόσωπα πλασάρονται πολιτικά με βάση εντυπώσεις και επικοινωνιακά τεχνάσματα. Η ουσία πολύ σπάνια ακολουθεί. Πριν από μήνες λχ γνωστή προσωπικότητα είχε κατακλύσει την επικαιρότητα με πρωτοβουλίες για επικείμενη οργάνωση επίσκεψης το καλοκαίρι δημοφιλούς πρ Προέδρου των ΗΠΑ ,που θα βοήθαγε την Ελλάδα στα προβλήματά της. Το καλοκαίρι ήρθε, επίσκεψη βέβαια δεν έγινε και η πρωτοβουλία ξεχάσθηκε. Οι θετικές εντυπώσεις όμως θα πρέπει ακόμη να υφίστανται. Στη συλλογική μνήμη του κόσμου δεν υπάρχει το φιάσκο της όλης υπόθεσης. Αυτό που έχει προφανώς αγκιστρωθεί είναι οι υποτιθέμενες διασυνδέσεις της προσωπικότητας, και οι άδολες προσπάθειές της για τη χώρα !!
Η εντύπωση λοιπόν ξεπερνά την πραγματικότητα. Στη ζωή σήμερα σημασία έχει κάτι να έχει επικοινωνιοποιηθεί. Δεν έχει σημασία αν έχει γίνει. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να έχει δημοσιοποιηθεί. Ακόμη κι αν δεν έχει γίνει. Γεγονός είναι αυτό που έχει ανακοινωθεί και κοινοποιηθεί. Ανεξάρτητα αν ποτέ δεν έχει υπάρξει. Πασίγνωστη είναι η δήθεν δήλωση Κίσινγκερ για τους  Ελληνες. Πως επειδή είναι ατίθασοι θα πρέπει να καθυποταχθούν.

Που όμως δεν έγινε ποτέ. Επειδή γράφτηκε όμως και αναπαράχθηκε, στην Ελλάδα πολλές χιλιάδες την πιστεύουν σαν αλήθεια.  Η όποια διάψευση σε τέτοιες περιπτώσεις ελάχιστη σημασία έχει. Είναι αδύνατον να βρεθούν όλοι όσοι έχουν γίνει κοινωνοί της αρχικής πληροφορίας.  

Η φαντασία έχει γίνει πραγματικότητα. Για όλους. Ακόμη και για εκείνους που ξεκίνησαν την όποια εκστρατεία ψεύδους.
Πρόσφατα μέσα από το Ιντερνέτ, βασικό δίαυλο αναληθειών και λογής ύβρεων, υπερβολών και φαντασιώσεων, εξαπολύθηκε μιά καινούργια εκστρατεία απίστευτου, και πολιτικά επικίνδυνου, ψεύδους. Μέσα από  ιστοσελίδα διεθνών θεμάτων και θεμάτων άμυνας, ξεπήδησε έγκυρο υποτίθεται ρεπορτάζ περί επιθετικών δηλώσεων του Ρώσου Προέδρου Πούτιν κατά της Τουρκίας και του Ερντογάν. Απροκάλυπτα ο Ρώσος Πρόεδρος καταγράφεται, με πηγή το Moscow Times, να κατακεραυνώνει την Τουρκία για την πολιτική της απέναντι στην Συρία, τους Κούρδους και τον ISIS. Απειλεί μάλιστα πως, αν ο Τούρκος Πρόεδρος δεν συνετισθεί, θα αντιμετωπίσει από πλευράς μιάς επιτιθέμενης Μόσχας ένα καινούργιο Στάλινγκραντ!

Στον καθένα γίνεται φανερή η σοβαρότητα ενός τέτοιου δημοσιεύματος. Εν τούτοις πουθενά αλλού δεν έγινε η παραμικρή αναφορά. Ανέτρεξα στους Moscow Times. Τίποτε απολύτως!! Κανένα διεθνές έντυπο δεν έκανε την παραμικρή αναφορά. Αντίθετα υπήρχε σωρεία ρεπορτάζ σχετικά με συνεργασία Μόσχας και Τουρκίας αναφορικά με τις εξελίξεις στην Συρία !! Προφανέστατα το "ρεπορτάζ" ήταν κατασκευασμένο από την αρχή μέχρι το τέλος.  

Με άγνωστη σκοπιμότητα, που χωρίς αμφιβολία υπάρχει. Ουδείς όμως έδειξε να ενδιαφέρεται για την εξαπάτηση. Που όμως ενδεχόμενα να είχε ουσιαστικές συνέπειες. Κάποιες μετοχές μπορεί να ανεβοκατέβηκαν και χρήματα να κερδήθηκαν η να χάθηκαν. Business deals μπορεί να προχώρησαν η και να ματαιώθηκαν!! Σε επίπεδο διεθνών σχέσεων δυνατόν να προκλήθηκαν εντάσεις και αν το site ήταν μεγαλύτερης εμβέλειας να υπήρχαν εμπλοκές. Οι αρχές δεν έδειξαν να ενδιαφέρονται. Ετσι όμως το Ιντερνέτ, λόγω ταχύτητας κι ευκολίας αναπαραγωγής, κινδυνεύει να μετατραπεί σε ωρολογιακή βόμβα.

 Με άγνωστες επιπτώσεις. Tο Ιντερνέτ επίσης διευκολύνει άγνωστους γραφικούς, κάτω από την προστασία της ανωνυμίας, να βγάζουν χολή  εκφράζοντας απόψεις άσχετες, ασυνάρτητες, προσβλητικές και καμιά φορά επικίνδυνες. Γι αυτό είναι μέσον που πρέπει να αντιμετωπίζεται με περίσκεψη και μπόλικο προβληματισμό. Παραμένει όμως φαινόμενο των καιρών...

Υπήρξε όμως πρόσφατα και μια όαση γελοιογραφικής απόλαυσης που μεταδόθηκε μέσω διαδικτύου. Σε  ελληνικό εστιατόριο, μάλλον των ΗΠΑ,  η σερβιτόρα πλησιάζει τον ιδιοκτήτη και με περισσή ψυχρότητα του ανακοινώνει: «οι πελάτες στο τραπέζι 2 δεν μπορούν να πληρώσουν τον λογαριασμό. Εκαναν ψηφοφορία κι αποφάσισαν να σου ζητήσουν να περικόψεις τον λογαριασμό και να τους δανείσεις τα υπόλοιπα για να μπορέσουν να σε πληρώσουν!» Η όποια ομοιότητα με πραγματικές καταστάσεις αφιερώνεται στο μέτωπο της αντι-μνημονιακής ‘αξιοπρέπειας’…

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ