Ενθουσιασμός με το Λουκούμι 2 μέτρων και πάχους 7 εκατοστών στη Χίο - Σε κοινή θέα στην παραλία

Ένα τεραστίων διαστάσεων λουκούμι, μήκους δύο μέτρων, πλάτους ενός και πάχους περίπου επτά εκατοστών, δεν είναι κάτι που κανείς βλέπει καθημερινά. 

Ίσως, να μην είναι για εγγραφή στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, σίγουρα – όμως – όμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί σε δημόσια θέα στη Χίο.Ήταν η ευχάριστη εφετινή έκπληξη των mastihashop, που ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους, Χιώτες και θερινούς επισκέπτες του νησιού, που έκαναν την βόλτα τους.

Άλλοι το ήξεραν και το περίμεναν, σχεδόν είχαν πιάσει στασίδι για το event κι άλλοι αρχικά από περιέργεια και στη συνέχεια από ενδιαφέρον έσπευσαν να δουν, να φωτογραφίσουν και να γευθούν την λουκουμοκατάσταση της Χίου.Η παράδοση της Σύρου ξεκίνησε από τη ΧίοΣτη Χίο, που έχει παράδοση στα λουκούμια, ασχέτως αν ορισμένοι έχουν συνδέσει τα λουκούμια με την Σύρο. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι οι μισοί (;) Συριανοί, Χιώτες είναι, που έφτασαν στο νησί κυνηγημένοι μετά την μεγάλη σφαγή του 1822, κουβαλώντας ελάχιστα πράγματα. Μεταξύ αυτών και τις εμπειρίες και τέχνες τους και σε αυτές και εκείνην της παρασκευής λουκουμιών.

Η ιστορική παράδοση θέλει την τέχνη της παρασκευής λουκουμιών με άρωμα μαστίχας Χίου να φτάνει αιώνες πίσω, όταν – εκτός από την μαστίχα που είχε προνομιακή θέση στην αυλή του σουλτάνου – Χιώτες τεχνίτες του λουκουμιού είχαν μεταβεί στην Τουρκία για να διδάξουν και να αναπτύξουν την τέχνη. Ασχέτως, αν σήμερα η Τουρκία σχεδόν κυριαρχεί στην αγορά του λουκουμιού.

H αναβίωση της παράδοσης και το μέλλον

Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή λουκουμιών στη Χίου, ακολουθώντας μια διαρκώς φθίνουσα πορεία, ουσιαστικά έσβησε και αναστήθηκε πριν περίπου 15 χρόνια, αρχικά με την βιομηχανία Σαραντής, αργότερα με την Mediterra και στην συνέχεια με την Citrus, όπως εξηγεί – μιλώντας στον astraparis.gr – ο κ. Γιάννης Μανδάλας, διευθύνων σύμβουλος της Meditterra Α.Ε., θυγατρικής της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου (βίντεο).Το… υπερλουκούμι, που γεύτηκαν οι τυχεροί της προκυμαίας, το βράδυ της Παρασκευής, παρασκευάστηκε στο εργοστάσιο της Meditterra, στην Καλλιμασιά και – όπως τονίζει ο κ. Μανδάλας – «στόχος μας είναι να αναβιώσουμε την παράδοση παραγωγής λουκουμιού της Χίου. Θεωρούμε ότι μπορούμε να χτίσουμε σε συνεργασία την σύγχρονη παράδοση για το λουκούμι.

Και αυτόν τον στόχο εξυπηρετεί η αποψινή εκδήλωση».Για την επόμενη χρονιά προετοιμάζεται κι άλλη λουκουμοκατάσταση, όπου θα παραχωρηθεί το εργοστάσιο της Καλλιμασιάς στα παιδιά για τις δικές τους λουκουμοδημιουργίες και κατασκευές.

Παρόντες στην εκδήλωση ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου κ. Ευθύμης Μονίαρος, και στην φωτό κάτω ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της Meditterra Α.Ε. κ.κ. Κωνσταντίνος Αγκάς και Γιάννης Μανδάλας και η προϊσταμένη μάρκετινγκ της εταιρείας κα Μαριαλένα Κάβουρα.

Πηγή: astraparis.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ