Reuters: Πιθανή κεφαλαιακή ένεση στις ελληνικές τράπεζες πριν τα stress tests - Τι λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος

Αξιωματούχος δήλωσε πως τα στρες τεστ μπορεί να μην ολοκληρωθούν πριν από τον Οκτώβριο, αλλά οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται άμεσα κεφάλαια για την ομαλοποίηση των λειτουργιών τους.

Για πιθανή κεφαλαιακή ένεση στις ελληνικές τράπεζες ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ αμέσως μετά την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας διάσωσης, ακόμα και πριν από την ολοκλήρωση των stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κάνει το λόγο το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχο της ευρωζώνης.

Ετσι ένα αρχικό ποσό μπορεί να δοθεί ακόμα και πριν η ΕΚΤ αξιολογήσει τα κεφάλαια που έχουν ανάγκη οι ελληνικές τράπεζες.

Εάν το σενάριο επιβεβαιωθεί, τότε εκτιμάται ότι οι Ευρωπαίοι υποδέχονται θετικά τα ελληνικά σχέδια για ανακεφαλαιοποίηση πριν από το τέλος του 2015, με στόχο να μην τεθεί σε ισχύ το bail in, που προβλέπεται από τις αρχές του 2016, σύμφωνα με τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη διάσωση των τραπεζών.

Εξάλλου, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η έκτακτη ρευστότητα πριν από το τέλος των stress tests θα φέρει ενδεχομένως και πιο γρήγορα την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων που επιβλήθηκαν με την προκήρυξη του δημοψηφίσματος.

Η ΕΕ εκτιμά το ύψος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών από 10 ώς 25 δισ. ευρώ, αλλά το τελικό ποσό εξαρτάται από τα stress tests και τον έλεγχο ποιότητας των περιουσιακών τους στοιχείων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ