Απολαυστικό παγωτό βανίλια Μαδαγασκάρης από τον Άκη Πετρετζίκη

Συστατικά
1 λίτρο γάλα 3,5% λιπαρά
10 κρόκοι αυγού
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 λοβοί βανίλιας Μαγαδασκάρης
2 πρέζες αλάτι
90 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

 

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης
Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τις βανίλιες στα δύο κατά μήκος. Με το πλατύ μέρος του μαχαιριού αφαιρούμε τα σποράκια από τις βανίλιες και τα βάζουμε μέσα στο γάλα. 
Χτυπάμε τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη και τη βανίλια σε ένα μπολ με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν. Την υπόλοιπη ζάχαρη μαζί με το γάλα, τους λοβούς από τη βανίλια και το αλάτι τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσουν.
Όταν το μείγμα έρθει σε βρασμό, αφαιρούμε από τη φωτιά. 
Παίρνουμε μια κουτάλα από το μείγμα του γάλακτος και το ρίχνουμε στους χτυπημένους κρόκους. Χτυπάμε συνεχώς με το σύρμα.
Βάζουμε και άλλη μία και μετά ρίχνουμε το μείγμα με τα αυγά στο υπόλοιπο γάλα και θερμαίνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει ελαφρά η κρέμα... (Αν έχουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, πρέπει το μείγμα μας να φτάσει στους 85 βαθμούς). 
Περνάμε το μείγμα από μια σίτα, προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και το αδειάζουμε σε ένα ταψάκι.
Καλύπτουμε το ταψάκι με μεμβράνη που να εφάπτεται όμως πάνω στην κρέμα για να μην κάνει πέτσα.
Αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο για 10-12 ώρες.
Περνάμε το μείγμα από την παγωτομηχανή και σερβίρουμε.

Who is Who

 

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ