Φεύγουν από το Πεδίον του Άρεως οι μετανάστες - Φώτο - Έτοιμα τα κοντέινερ στον Ελαιώνα

Για Τρίτη εβδομάδα παραμένουν εδώ στις σκηνές στο Πεδιον του Άρεως περίπου 500 μετανάστες, αριθμός που ωστόσο μεταβάλλεται καθημερινά καθως πολλοί απο αυτούς αποχωρούν για το επόμενο στάδιο της διαδρομής τους που είναι η Θεσσαλονίκη.

Οι περισσότεροι δηλώνουν ότι η χώρα προτίμησης τους είναι η Γερμανία. Στο Πεδίον του Άρεως, σύμφωνα με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων με τους οποίους συνομιλήσαμε πριν από λίγο, προκύπτει ότι το 1/3 των μεταναστών που βρίσκονται σε σκηνές στο Πεδίον του Άρεως είναι παιδιά ενώ υπάρχουν ανάμεσα τους και 10 ασυνόδευτα παιδάκια που είτε έχασαν στην πορεία της διαδρομής τους γονείς τους, είτε πρόκειται για παιδιά Σύρων που έχασαν τους γονείς τους στον πόλεμο της χώρας τους. 

Να επισημάνουμε ότι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις προσφέρουν σε καθημερινή βάση -κάθε πρωί- περίπου 900 σάντουιτς και τυρόπιτες στους μετανάστες και στα παιδάκια και γάλα μακράς διαρκείας.

Παράλληλα υπάρχουν πολλοί αλληλέγγυοι που σε καθημερινή βάση προσφέρουν τρόφιμα και ρούχα για τους μετανάστες ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πριν από λίγο έφτασε εδώ στο Πεδίον του Άρεως ένας απλός πολίτης από το Ήλιον προκειμένου να φέρει 2ο σακούλες με κρουασάν για τα μικρά παιδάκια ευαισθητοποιημένος από τις εκκλήσεις για βοήθεια. 

Να σας πω ότι το πρωί έφτασαν μέχρι πλοίο της γραμμής  στο λιμάνι του Πειραιά και αργότερα στην πλατεία Ομόνοιας περίπου 200 μετανάστες από την Σάμο. Κάποιοι από αυτούς θα διανυκτερεύσουν στην πλατεία Ομόνοιας και κάποιοι άλλοι στο Πεδίον του Άρεως. 

Πριν από λίγο οι 80 έξ´ αυτών έφτασαν εδώ στο Πεδίον του Άρεως ενώ να προσθέσουμε ότι οι αλληλέγγυοι μας ενημέρωσαν πριν λίγα λεπτά ότι 30 μετανάστες που βρίσκονταν εδώ τις τελευταίες μέρες αποχώρησαν το πρωί για Θεσσαλονίκη με στόχο να προωθηθούν προς άλλες Ευρωπαϊκές χώρες εξασφαλίζοντας χρήματα είτε από συγγενείς και φίλους που μένουν μόνιμα στην Ελλάδα,είτε αντίστοιχα από συγγενικά τους πρόσωπα που βρίσκονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τους έχουν στείλει μέσω Τραπέζης χρήματα.

Κλείνοντας να προσθέσουμε ότι στο Πεδίον του Άρεως υπάρχουν 8 χημικές τουαλέτες που έχουν στηθεί από την Περιφέρεια Αττικής ενώ υπάρχει και ένας γιατρός σε 24ωρη βάση από τους αλληλέγγυους. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν οι ζωγραφιές των μικρών παιδιών, κυρίως των Σύρων οικογενειών, που αποτυπώνουν τον πόλεμο αναδεικνύοντας την Ειρήνη. " Θεέ μου θέλω μια χώρα με χαρά, ασφάλεια και Ειρήνη, πονάμε.

Δεν αντέχουν άλλο οι μητέρες να περιμένουν. φτάνει δεν μπορώ άλλο την αδικία. Τελείωσε η δυνατότητα. Ειρήνη δεν θα έρθει. Θέλω βοήθεια Θεέ μου από εσένα για να έχουμε πάλι την Ειρήνη", περιγράφει ένα μικρό παιδάκι χαρακτηριστικά κάτω από την ζωγραφιά του.  

Ρεπορτάζ και φωτογραφία: Κώστας Κορέλης 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ