Γερμανικά ΜΜΕ: Το ΧΑ δεν λειτουργεί πλέον όπως όλα τα άλλα χρηματιστήρια

Σύμφωνα με τους αναλυτές του γερμανικού ειδησεογραφικού τηλεοπτικού προγράμματος n-tv το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών αναβλήθηκε πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες. 

Η πτώση της τάξης του 23% με 30% αναμενόταν πάντως από τους περισσότερους ειδικούς. Λόγω του αναγκαστικού λουκέτου στα τέλη Ιουνίου οι κάτοχοι ελληνικών μετοχών δεν είχαν τη δυνατότητα να αντιδράσουν στις κακές ειδήσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Αρκετοί αναλυτές αμφισβητούν ωστόσο κατά πόσο το Χρηματιστήριο Αθηνών παρά τους περιορισμούς, λειτουργεί πλέον όπως όλα τα άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Την ίδια στιγμή κάνουν λόγο για περιορισμένο τζίρο και κινήσεις τις πρώτες ώρες επαναλειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Οι αναλυτές προτείνουν πάντως υπομονή, ενώ παράλληλα θεωρούν ότι χρειάζονται μερικές μέρες λειτουργίας για να εξαχθούν τα πρώτα αξιόπιστα συμπεράσματα.
Όπως και να εξελίσσεται ωστόσο η μέχρι στιγμής κατάσταση στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο γερμανικός δείκτης DAX στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης δεν δείχνει να επηρεάζεται ούτε στο ελάχιστο, παρά την πτώση που καταγράφηκε αρχικά σήμερα το πρωί.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως άλλωστε και οι ελληνικές τράπεζες έκλεισαν στις 26 Ιουνίου. Μόλις ώρες αργότερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωνε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τους όρους των δανειστών σε ένα ενδεχόμενο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Λίγες μέρες μετά το εντυπωσιακό 61% υπέρ του όχι στο δημοψήφισμα η ελληνική κυβέρνηση αποδέχονταν ακόμα πιο αυστηρούς όρους από τους πιστωτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ