O τουρισμός πάλι ''καθαρίζει'': Αύξηση εσόδων στα 14 δις - ποια νησιά έμειναν ανέγγιχτα, ποια το παλεύουν

Ανάκαμψη για τον εισερχόμενο, ύφεση για τον εσωτερικό. Αυτά είναι τα δύο κύρια γνωρίσματα του ελληνικού τουρισμού φέτος.
 

 

 

 

Οι κρατήσεις από το εξωτερικό κερδίζουν έδαφος και μάλιστα καλύπτουν τις απώλειες που προκλήθηκαν στις αρχές Ιουλίου, λόγω δημοψηφίσματος και capital control. Αντίθετα, πολλές είναι οι ακυρώσεις από Ελληνες, λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας, με αποτέλεσμα οι προορισμοί που στηρίζονται κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό να αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Μύκονος και Σαντορίνη μοιάζουν να είναι αλώβητες από τις οικονομικοπολιτικές εξελίξεις, καθώς αποτελούν σταθερό πόλο έλξης για το διεθνές τζετ σετ. Η Κρήτη, η Ρόδος, που έχουν επίσης πιστό κοινό, πάνε καλά.

Αντίθετα, πολλά νησιά που υποδέχονται μεγάλη μερίδα Ελλήνων τουριστών, όπως είναι η Πάρος, η Νάξος, η Τήνος, η Μήλος, η Ανδρος, αλλά και προορισμοί της ηπειρωτικής Ελλάδας (Πελοπόννησος, Μαγνησία, Εύβοια) βλέπουν τις πληρότητες να μένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Δύσκολο είναι το φετινό καλοκαίρι σε Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα. Ο οδικός τουρισμός «έσωσε» την παρτίδα, καθώς Κύπριοι, Βαλκάνιοι και Τούρκοι κάλυψαν τις απώλειες από τη Ρωσία. Στη Χαλκιδική, οι φορείς του τουρισμού εκτιμούν ότι η χρονιά θα κλείσει με μείωση της τάξης του 15-17%, καθώς την εγκαταλείπουν οι Eλληνες, που πλέον περιορίζονται σε κρατήσεις μόνο για το Σαββατοκύριακο. Επίσης, άντεξαν η κοσμοπολίτικη Σκιάθος και η Σκόπελος.

Οι τελευταίες εξελίξεις σε επίπεδο κρατήσεων δείχνουν ότι ενδεχομένως και να καταστεί εφικτός ο στόχος του ΣΕΤΕ, ο οποίος -στις αρχές του έτους- εκτιμούσε ότι οι αφίξεις θα έφταναν τα 25 εκατομμύρια άτομα (μαζί με τους επιβάτες κρουαζιέρας) και τα έσοδα τα 14 δισ. ευρώ από 13,4 δισ. ευρώ πέρυσι.

Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ εκτιμάται περίπου στο 20%, ενώ παραλλήλως συνεισφέρει αποφασιστικά στην κοινωνική συνοχή και την απασχόληση, δημιουργώντας περισσότερες από 750.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ