Ο Στέλιος Παρλιάρος μας ξεμυαλίζει: Σάντουιτς με παγωτό καραμέλα, αλάτι & Μπάτερ Σκότς

Μια εκπληκτική συνταγή με την υπογραφή του πιο διάσημου Έλληνα ζαχαροπλάστη!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ:
- μία μεγάλη συσκευασία παγωτό καραμέλα με αλάτι
- 250 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. νερό
- 10 λεπτές φέτες ψωμί του τοστ σταρένιο
- 500 γρ. γάλα
- 2 αυγά
- βούτυρο για το τηγάνισμα

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΑΤΕΡ ΣΚΟΤΣ:
- 200 γρ. ζάχαρη
- 180 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 80 γρ. βούτυρο
- 3 γρ. χονδρό αλάτι
- 100 γρ. σοκολάτα γάλακτος

Ευχαριστούμε την Στέλιο Παρλιάρο και το glykes-alchimies.gr για την παραχώρηση της συνταγής​

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ

Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 1- 2 λεπτά.
Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά και προσθέτουμε το γάλα. Τοποθετούμε το τεμαχισμένο βούτυρο στα μικροκύματα, σε χαμηλή βαθμίδα, για να χωρίσει το καθαρό βούτυρο από το γάλα του. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το καθαρό βούτυρο και το τοποθετούμε στη φωτιά. Αφήνουμε να κάψει. Βουτάμε τις φέτες του ψωμιού μέσα στο μείγμα του γάλακτος και τις τηγανίζουμε κι από τις δύο πλευρές έως ότου ροδίσουν. Τις στραγγίζουμε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί και τις βουτάμε ζεστές στο κρύο σιρόπι. Φτιάχνουμε σάντουιτς με το παγωτό καραμέλα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΑΤΕΡ ΣΚΟΤΣ:
Ρίχνουμε τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι. Προσθέτουμε ελάχιστο νερό, τόσο ώστε να βραχεί όλη η ζάχαρη. Αφήνουμε να βράσει μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε την χλιαρή κρέμα στην καραμέλα. Όταν η κρέμα πέφτει στην καραμέλα αφρίζει και χρειάζεται πολλή προσοχή για μην καούμε. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Τεμαχίζουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια. Προσθέτουμε το τεμαχισμένο βούτυρο και την σοκολάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια στην καραμέλα. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το χονδρό αλάτι.
Με την σος περιχύνουμε τα σάντουιτς.

Who is Who

 

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ