Top women οι δίδυμες Ευγενία και η Ζαμπέτα: Φτιάχνουν τα πιο ωραία γλυκά στη Σέριφο!

Δίδυμες αδελφές, νησιώτισσες και νοικοκυρές από πάντα, η Ευγενία και η Ζαμπέτα, κατά κόσμον Τζένη και Μπέτυ, γνωρίζουν από πολύ παλιά τη συνταγή. 

Το σεριφιώτικο παστέλι, άλλωστε, που σερβίρεται σε μυρωδάτο λεμονόφυλλο -στο οποίο οφείλει και το ξεχωριστό του άρωμα- είναι το παραδοσιακό γλυκό του γάμου. Κάθε σεριφιώτικου γάμου.

Ο συμβολισμός του ολοφάνερος: όπως κολλάνε μεταξύ τους το σουσάμι με το μέλι, έτσι να ζήσει δεμένο και αγαπημένο το ζευγάρι. Ενα γλύκισμα, μια ευχή, μια ευτυχισμένη ζωή.


Οπως η ζωή των δύο γυναικών που τα τελευταία οκτώ χρόνια αποφάσισαν να ενισχύσουν το οικογενειακό τους εισόδημα δουλεύοντας επαγγελματικά πάνω στην παράδοση του τόπου τους. Οι ίδιες είχαν ξεκινήσει να φτιάχνουν γλυκά με τον Σύλλογο Γυναικών του νησιού και στη συνέχεια έστησαν τη δική τους επιχείρηση.

Τα «Γλυκαρώματα», στην αγαπημένη των ανέμων Ανω Χώρα της Σερίφου, και συγκεκριμένα στην περιοχή Λαγκάδι, είναι πια το δεύτερο σπίτι τους· το οποίο, μάλιστα, παραμένει ανοιχτό όλο το χρόνο. Εδώ βρίσκεται το παρασκευαστήριό τους και εδώ θα βρείτε μία προς μία τις γλυκές δημιουργίες τους.

Γιατί οι δύο αδελφές δεν φτιάχνουν μόνο το περίφημο γλυκό παστέλι σε λεμονόφυλλο, αλλά και νόστιμα αμυγδαλωτά (εξ ολοκλήρου χειροποίητα, με δική τους αμυγδαλόπαστα και πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη), κουλουράκια, γλυκά του κουταλιού με όλα τα φρούτα που μπορείτε να φανταστείτε ανάλογα με την εποχή (σύκο, μελιτζανάκι, βύσσινο, φράουλα, κεράσι, λεμόνι, πορτοκάλι, σταφύλι, κυδώνι, περγαμόντο) και, ασφαλώς, λικέρ.
Αξιες και πολυπράγμονες γαρ, κάνουν κι άλλα. Εκτός τουριστικής σεζόν, οπότε η κίνηση του ζαχαροπλαστείου είναι πεσμένη, καθώς η δουλειά περιορίζεται σε παραγγελίες για ειδικές περιστάσεις, βγαίνουν στο βουνό (το δικό τους, το σεριφιώτικο) και μαζεύουν σαφράν, κάππαρη και αρωματικά βότανα, όπως φασκόμηλο, τα καθαρίζουν, τα αποξηραίνουν, τα συσκευάζουν και τα διαθέτουν και αυτά στο μαγαζί. Ουκ ολίγες οι επιλογές που προσφέρουν, δηλαδή, για ένα σουβενίρ απ’ το νησί. «Το παστέλι, πρέπει να ξέρεις, δεν κρατάει πολύ. Ενα μήνα το περισσότερο», μου λέει η Τζένη.

«Μετά χάνει τη φρεσκάδα του». Η καλύτερη στιγμή για να το ευχαριστηθείς, λοιπόν, είναι αμέσως μόλις το προμηθευτείς. Δίπλα στα «Γλυκαρώματα», μάλιστα, υπάρχει και το καφέ «Blue Dream» που έχει ανοίξει ο γιος της Τζένης (οικογενειακή υπόθεση το δίπτυχο «καφές και γλυκό» σ’ ετούτη τη γωνιά του νησιού), για να απολαύσετε το παστελάκι σας συνοδεία ροφήματος.
Αλήθεια, όμως, τι κάνει αυτό το γλυκάκι τόσο ξεχωριστό; Υπάρχει κάποιο μυστικό; Μέλι ντόπιο θυμαρίσιο, ζάχαρη, σουσάμι («που δυστυχώς αναγκαζόμαστε να φέρνουμε απέξω», λέει η Τζένη) και κρασί σεριφιώτικο είναι τα βασικά συστατικά του παραδοσιακού κεράσματος, σύμφωνα με τη... μίνιμαλ συνταγή που προτείνουν οι δύο αδελφές (εκτός και αν μας κρύβουν κάτι...).

Ακολουθεί η παρασκευή του μείγματος στην κατσαρόλα, το ανακάτεμα, το πλάσιμο και, όταν περάσει η ώρα και κρυώσει, το κόψιμο σε μικρούς ομοιόμορφους ρόμβους, καθώς και η προσθήκη -από κάτω- του μυρωδάτου (καλά πλυμένου) λεμονόφυλλου, το οποίο είναι κομμένο στο ίδιο σχήμα. Θα μπορούσαμε να πούμε, μάλιστα, πως λειτουργεί σαν φυσικό καραμελόχαρτο. «Κερασάκι» σε κάθε παστελάκι, ένα αποφλοιωμένο αμύγδαλο. 

Πηγή: glykesistories.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ