Τσίπρας best of 2ωρης συνέντευξης: «Να παραδώσουν την έδρα τους οι διαφωνούντες – Θα πάω σε εκλογές»

Υπερήφανος για τα όσα έγιναν το τελευταίο εξάμηνο, καθώς με τη διαπραγμάτευση η χώρα πέτυχε μία καλύτερη συμφωνία, αλλά και μία ηθική νίκη, ενώ η Ευρώπη δεν είναι πλέον ίδια αλλά διανοίγονται νέες προοπτικές, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχωρεί «Στο Κόκκινο». 

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι πολλά πράγματα το τελευταίο εξάμηνο έχουν αποδώσει και ότι πρέπει να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση «χωρίς να μαστιγώνουμε τους εαυτούς μας», ενώ περιέγραψε με δραματικούς τόνους την τελική διαπραγμάτευση, διαβεβαιώνοντας ότι δεν είχε καμία άλλη εναλλακτική επιλογή από την αποδοχή της συμφωνίας.

«Επιχειρήσαμε σε πολύ δυσμενείς συσχετισμούς για να αναδείξουμε το δίκαιο ενός λαού. Στο τέλος της ημέρας ανεξάρτητα από τους συσχετισμούς που ήταν ετεροβαρείς που διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα, αν οι ισχυροί εφάρμοσαν την ισχύ τους, η εξέλιξη διαμορφώνει τελείως διαφορετικό τοπίο στην Ευρώπη. Δεν είναι ίδια η Ευρώπη μετά τη 12η Ιουλίου» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου για την κατάργηση του Μνημονίου με ένα νόμο απάντησε ότι «πριν τις εκλογές δεν είπα ότι μπορεί τα Μνημόνια να σκιστούν με ένα νόμο, μην παραπέμπετε σε μια ομιλία μου του 2012, ας αφήσουμε το πλαίσιο αυτό της λαϊκίστικης προσέγγισης».

Μιλώντας για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης παραδέχθηκε ότι «το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά δύσκολο για το τι οφείλουμε να πράξουμε, αλλά από την άλλη πλευρά έφτασε στα όρια της συνοχής την Ευρωζώνη». Χαρακτήρισε, επίσης, κρίσιμους τους επόμενους 6 μήνες για την Ευρώπη παρατηρώντας ότι «αυτή τη στιγμή είναι εν αμφιβόλω η στρατηγική πορεία της ευρωζώνης».

Σημείωσε, επίσης, ότι είναι κλειδί το θέμα της μείωσης του χρέους που πετύχαμε με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου. Υποστήριξε, επίσης, ότι ατάκες όπως το «game is over» του Ντόναλντ Τουσκ ίσως δείχνουν ότι στο εξωτερικό ήθελαν αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.

Αναφερόμενος στο παρασκήνιο της απόφασης της 12ης Ιουλίου είπε: «Η καρδιά μου έλεγε να σηκωθώ να τα βροντήξω και να φύγω αλλά ήξερα ότι σε 48 ώρες θα τελείωνε η ρευστότητα και σε 48 ώρες η ΕΚΤ θα προχωρούσε σε κούρεμα των collaterals. Δεν υπήρχε θέμα κουρέματος αλλά κατάρρευσης. Δεν θα κουρεύονταν οι αποταμιεύσεις αλλά δεν θα υπήρχαν οι αποταμιεύσεις. Ήξερα ότι αν έφευγα θα γυρνούσα και με δυσμενέστερες συνθήκες. Από τη μια ήταν η λογική και από την άλλη το πολιτικό αισθητήριο για το πώς θα πήγαιναν τα πράγματα. Ήταν πολιτική επιλογή ευθύνης η απόφαση που πήρα την 12η Ιουλίου»

Δεν μετανιώνω ούτε στιγμή για ό,τι έγινε αυτούς τους πέντε μήνες είπε επίσης ο πρωθυπουργός. «Άξιζε τον κόπο. Για την οικονομία τα πράγματα είναι αναστρέψιμα. Άξιζε τον κόπο για να γίνει πρωτοσέλιδο η Ελλάδα με θετικούς όρους.


Επιχειρώντας να περιγράψει το τι θα εκτιμούσε ως καλή συμφωνία ο κ. Τσίπρας είπε τα εξής: «Μια καλή συμφωνία θα μας έδινε τη δυνατότητα να έχουμε εξασφαλίσει τις μεσοπρόθεσμες ανάγκες της χώρας, να δεχθούμε ότι θα μπούμε σε μια λογική ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, να είχαμε τη δυνατότητα να ξεφύγουμε από μέτρα που είναι κοινώς ομολογούμενα ότι είναι μέτρα που δεν είναι αποτελεσματικά οπως η αύξηση του ΦΠΑ. Θεωρώ ότι είναι λάθος η αύξηση του ΦΠΑ γιατί το θέμα της Ελλάδας είναι η εισπραξιμότητα. Αν αυξηθεί κατά 3% θα πιάσουμε περισσότερα από όσα αυξάνοντας κατά 10% τον ΦΠΑ στην εστίαση. Θα θεωρούσα, επίσης, απολύτως λογικό το να μην επιβληθεί υψηλής έντασης φορολογίας σε επαγγελματικές ομάδες όπως οι αγρότες και εδώ πρεπει να δουλέψουμε για να βρούμε αντισταθμιστικά». 

Το παρασκήνιο για το δημοψήφισμα

Σε ερώτηση γιατί ελήφθη η απόφαση για δημοψήφισμα απάντησε ότι «δεν είχα άλλη επιλογή». «Κατ' αρχάς πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τι είχα στα χέρια μου στις 25 Ιουνίου και τι είναι αυτό. Πρέπει να παραδεχθώ ότι ήταν μια κίνηση υψηλού ρίσκου δεδομένου ότι δεν ήταν η απόφαση της κυβέρνησης μόνο κόντρα στην επιθυμία των πιστωτών αλλά κόντρα στο διεθνές σύστημα και το εγχώριο μιντιακό σύστημα. Οι πιθανότητες να χάσουμε το δημοψήφισμα ήταν εξαιρετικά μεγάλες καθώς οι εταίροι έκλεισαν τις τράπεζες. Ήταν, όμως, μονόδρομος γιατί μας έδιναν μια συμφωνία με εξαιρετικά δύσκολα μέτρα σαν αυτά που έχουμε τώρα και ίσως λίγο πιο δύσκολα αλλά δεν είχε καμία έξοδο επιβίωσης. Γιατί έδιναν 10,6 δισ. για 5 μήνες» εξήγησε ο πρωθυπουργός. 

Αποκάλυψε δε ότι δεν περίμενε ότι θα κλείσουν οι τράπεζες με το δημοψήφισμα και ότι στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε το βράδυ της Παρασκευής, όταν αποφάσιζε την προσφυγή στις κάλπες, με την Α. Μέρκελ και τον Φ. Ολάντ οι δύο ηγέτες τον διαβεβαίωσαν ότι θα έκαναν ό,τι ήταν δυνατό για να μην προκληθεί αυτό το πρόβλημα, που όμως τελικά προέκυψε.


Είπε χαρακτηριστικά: «Το βράδυ διέκοψα τη συνεδρίαση για να μιλήσω με τη Μέρκελ και τον Ολάντ. Τους είπα τι θα προτείνω στον ελληνικό λαό όταν με ρώτησαν. Τους είπα ότι η εισήγηση μου θα ήταν απορριπτική και ζήτησα να παρέμβουν στο EUrogroup ώστε να υπάρξει εβδομαδιαία παράταση για το πρόγραμμα ώστε το δημοψήφισμα να μην διεξαχθεί σε  συνθήκες ασφυξίας. Μου είπαν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν. Η Μέρκελ μόνο μου είπε ότι η ίδια θα πει ξεκάθαρα ότι "το δημοψήφισμα θα είναι ευρώ ή δραχμή". Η δέσμευση αυτή δεν τηρήθηκε αλλά το Eurogroup πήρε απόφαση την ώρα που ψηφίζαμε και 24 ώρες μετά ακολούθησε η απόφαση της ΕΚΤ για τον ELA που τελικά οδήγησε στα capital controls. H απόφαση να κλείσουν οι τράπεζες ήταν απόφαση εκδικητική να οδηγήσει μια κρίσιμη απόφαση στο λαό». 

Ερωτηθείς αν περίμενε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ομολόγησε ότι μέχρι την Τετάρτη εκείνης της εβδομάδας πίστευε ότι θα ήταν μια αμφίρροπη μάχη ενώ από την Πέμπτη άλλαξε η εικόνα μέχρι και τη συγκέντρωση της Παρασκευής που παγίωσε την αίσθηση της νίκης του «όχι».

«Το ισχυρό όχι του λαού στο δημοψήφισμα διεθνοποίησε το πρόβλημα και "έσπασε" η εικόνα ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, εκτίμησε ο πρωθυπουργός που σημείωσε ότι «Φτάσαμε στα όρια των αντοχών της ευρωζώνης και άλλαξαν οι συσχετισμοί καθώς άλλαξε η στάση της Γαλλίας, της Ιταλίας κ.α.».

Παραμένει στο τραπέζι το Grexit

Ωστόσο παραδέχθηκε ότι το ακραίο σχέδιο για Grexit παραμένει στο τραπέζι και θα παραμένει μέχρι να υπάρξει απόφαση για το χρέος.

«Δεν θα υλοποιήσουμε τίποτα περισσότερο από όσα προβλέπονται στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου» ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στα σενάρια για τρίτο πακέτο με προαπαιτούμενα.

«Δεν δηλώνουμε ιδιοκτήτες αυτού του προγράμματος. Δεν μπορεί κανείς να το αξιώνει αυτό όταν η διεθνής κοινή γνώμη ξέρει πώς οδηγηθήκαμε σε αυτό το αποτέλεσμα» ξεκαθάρισε επίσης ο κ. Τσίπρας περιγράφοντας το πλαίσιο κινήσεων ως εξής: Η κυβέρνηση θα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της αλλά θα μάχεται μαζι με τους εργαζόμενους για μέτρα ανακούφισης. 

Το τοπίο των ΜΜΕ

Για τα ΜΜΕ και σε ερώτηση αν η αντιμετώπιση είναι λύση ή ρεβανσισμός ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν υπάρχει η αίσθηση ότι το νομοθετικό πλαισιο περιέχει λογικές ρεβανσισμού. «Εμπεριέχει την πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει τάξη σε έναν χώρο. Όταν κάποιος θέλει να εκμεταλλευθεί ένα δημόσιο αγαθό πρεπει να πληρώνει το αντίτιμο και να υπόκειται σε κάποιους κανόνες. Θα ρυθμιστεί για πρώτη φορά αυτό το πλαίσιο. Όσο δεν τηρούν τις υποχρεώσεις απέναντι στο νόμο θα υποχρεωθούν να το κάνουν αλλιώς θα κλείσουν». «Θα ακούσουμε όλες τις απόψεις αλλά αυτό που πρέπει να μείνει είναι να πούμε ότι θα υπάρξει νομιμότητα σε αυτό το χώρο και δεν θα μπορούν κάποιοι να κρύβουν ζημίες και να κρύβονται από το τραπεζικό σύστημα για να στηρίζουν το πολιτικό σύστημα. Το αμαρτωλό τρίγωνο της δανειοδότησης με αντίτιμο να στηρίζουν πολιτικά τις κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσει. Η λειτουργία των ΜΜΕ πρέπει να είναι διαφανής με τους όρους που λειτουργούν όλες οι επιχειρήσεις στη χώρα» συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ