Εβδομάδα του Υπέροχου Λεονάρντο Ντι Κάπριο -Great Gatsby- στο σινεμά με δύο ακόμη καλές ελληνικές ταινίες αλλά και τη θαυμάσια Μαργκερίτε Φον Τρότα

Αν και άκρως ψυχαγωγικός, ο «Υπέροχος Γκάτσμπυ» κουράζει με τη μεγάλη διάρκεια και την επαναληπτικότητά του, σε αντίθεση -μετ' εκπλήξεως- με τη διόλου κουραστική, παρά την αποθαρρυντική εκ πρώτης όψεως, σοβαρότητα της «Hannah Arendt» και το συγκινητικό, ανθρώπινο ντοκιμαντέρ «Ο μανάβης».

Ο Μπαζ Λούρμαν ζαλίζεται μέσα στο ίδιο του το τσίρκο. Αν και πληθωρικός στο γκλίτερ, στα σκηνικά, στα κοστούμια και τους χορούς, δεν προδίδει το πνεύμα του Φιτζέραρλντ, μια και τον βγάζουν ασπροπρόσωπο οι ηθοποιοί του



Αν και άκρως ψυχαγωγικός, ο «Υπέροχος Γκάτσμπυ» κουράζει με τη μεγάλη διάρκεια και την επαναληπτικότητά του, σε αντίθεση -μετ' εκπλήξεως- με τη διόλου κουραστική, παρά την αποθαρρυντική εκ πρώτης όψεως, σοβαρότητα της «Hannah Arendt» και το συγκινητικό, ανθρώπινο ντοκιμαντέρ «Ο μανάβης».

Ο υπέροχος Γκάτσμπυ / The Great Gatsby
Του Μπαζ Λούρμαν.
Με τους Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Κάρεϊ Μάλιγκαν, Τόμπι Μαγκουάιρ, Τζόελ Ετζερτον.
Δραματική / 2013 / Αυστραλία-ΗΠΑ


 

Ο Μπαζ Λούρμαν ξέρει να κάνει μεγάλες ταινίες - αν και προσωπικά θεωρώ ως καλύτερη την πρώτη, και πιο μαζεμένη ταινία του, το «Strictly Ballroom». Χωρίς να θυμίζει ούτε στιγμή την «Αυστραλία», ο «Υπέροχος Γκάτσμπυ» είναι μία ακόμα φαντασμαγορική καραμέλα, που -παραδόξως- δεν προδίδει το πνεύμα του βιβλίου του Φιτζέραλντ. Ισως λόγω της εξέλιξης της ίδιας της ιστορίας, ο Λούρμαν αναγκάζεται να συγκρατήσει τη φανφάρα στο συναίσθημα, κάτι που εξισορροπεί ως έναν βαθμό την πληθωρικότητα στο γκλίτερ, στα σκηνικά, στα κουστούμια, στους χορούς και τις συνηθισμένες μεταμοντέρνες χιπστεριές του, αλλά ξεχειλώνει υπερβολικά τη διάρκεια. Ευτυχώς τον βγάζουν ασπροπρόσωπο οι ηθοποιοί του: ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο και η Κάρεϊ Μάλιγκαν το κουβαλάνε όλο, και ακόμα κι ο κλαψο-κουταβιάρης Τόμπι Μαγκουάιρ κερδίζει πόντους συμπάθειας. Υπέροχο δεν τον λες τον «Γκάτσμπυ» του, αλλά σίγουρα στροβιλιστικό.


Ο μανάβης



Του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου.
Ντοκιμαντέρ / 2013 / Ελλάδα.


 
 
Ενας άνθρωπος, πολλοί ρόλοι για τον «Μανάβη» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, ο οποίος ταξιδεύει εδώ και 30 χρόνια στα χωριά της Πίνδου και παραδίδει φρούτα, λαχανικά, ψυχολογική στήριξη, ιατρικές συμβουλές, ειδήσεις και μόντεμ (!) στους κατοίκους. Περιπλανώμενη αγάπη - ένα υπέροχο πορτρέτο.


Hannah Arendt



Της Μαργκαρέτε φον Τρότα. Με τους Μπάρμπαρα Σούκοβα, Αξελ Μίλμπεργκ, Τζάνετ ΜακΤιρ, Γιούλια Γιεντς
Δραματική / 2012 / Γερμανία - Λουξεμβούργο - Γαλλία


 

Συναρπαστικό, λεπτοδουλεμένο και έξυπνα σκηνοθετημένο βιογραφικό δράμα για την περίοδο στη ζωή της Χάνα Aρεντ, όταν η φιλόσοφος έγραψε το περιβόητο άρθρο της για τη δίκη του Aντολφ Aϊχμαν στην Ιερουσαλήμ και ανέπτυσσε τη θεωρία της περί την μπαναλιτέ του κακού. Επιβλητική η Μπάρμπαρα Σούκοβα στον ρόλο της Αρεντ.


Μικρές εξεγέρσεις



Του Κυριάκου Κατζουράκη.
Με τους Κάτια Γέρου, Δημήτρη Πλειώνη, Νικόλα Παπαγιάννη, Μάρθα Φριντζήλα.
Δραματική / 2009 / Ελλάδα.

 



Η ιστορία μιας γυναίκας η οποία γνωρίζει έναν νεαρό άντρα παθιασμένο με τη ζωγραφική του βυζαντινού καλλιτέχνη Μανουήλ Πανσέληνου και ανακτά την ελπίδα για ζωή.



Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ