Φωνές και παιδί – Όταν δεν μπορείς να επιβληθείς στο παιδί σου

Συχνά οι γονείς στέκονται ανίσχυροι μπροστά στο θυμό του παιδιού. Ας το παραδεχθούμε, όλοι θυμώνουμε με ή χωρίς φανερή αιτία. 

Όμως το σημαντικό είναι να μάθουμε να διαχειριζόμαστε σωστά το θυμό, έτσι ώστε να μην διαταράσσονται οι σχέσεις για να αισθανόμαστε ασφαλείς να τον εκφράζουμε! Για ποιο λόγο του φωνάζετε; Ας αξιολογήσουμε πρώτα την κατάσταση:

Μήπως αφού δώσετε την εντολή ή την οδηγία στο παιδί σας, αυτό σας περιπαίζει ή σας κοροϊδεύει; Αυτό σας εξοργίζει και σας οδηγεί να φωνάζετε;

Μήπως έτσι έχετε ανατραφεί κι εσείς και γι’ αυτό αναπαράγετε το ίδιο πρότυπο;

Μήπως διανύετε μία δύσκολη περίοδο στη δουλειά σας ή στην προσωπική σας ζωή;

Μήπως οι φωνές σας εκφράζουν κάτι πιο βαθύ; Μήπως τελικά «φωνάζετε» για βοήθεια το σύντροφο σας; Μήπως, δηλαδή, καλείτε το σύντροφο σας σε βοήθεια διότι νιώθετε να επωμίζεστε εσείς όλες τις ευθύνες του σπιτιού και της οικογένειας και άρα «φωνάζετε» στο παιδί σας, για να δηλώσετε την αδικία που γίνεται εις βάρος σας!

Αυτό κάνει όμως ΚΑΚΟ στο παιδί.
Σίγουρα οι μαμάδες και οι μπαμπάδες που φωνάζουν δεν είναι τέρατα, μπαμπούλες, μέγαιρες ή μαινάδες. Ωστόσο όταν ουρλιάζετε το παιδί σας νιώθει τα εξής:

Αστάθεια και ανασφάλεια: νιώθει σα να μη ξέρει τι του συμβαίνει.

Ενοχή: επειδή σας κάνει να συμπεριφέρεστε έτσι. Και τελικά, εάν το παιδί συνηθίσει στο να σας βλέπει να του φωνάζετε θα αρχίσει να κρατάει μία παθητική στάση, δηλαδή, θα του ζητάτε κάτι, θα λέει ναι, αλλά δε θα το κάνει.

Δείτε την συνέχεια του άρθρου στο: infokids.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ