Ηγέτης με Η κεφαλαίο ή με τον Γιάνη και την παλαβή αριστερά;

Ένα κείμενο για τον Αλέξη Τσίπρα και την ‘’αριστερά’’

Στο άρθρο του ο Θανάσης Μαυρίδης αναφέρεται στον Πρωθυπουργό και τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει σχετικά με την ‘’αριστερά’’ του. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πολυκατάστημα που έχει απ’ όλα!

Στα μπροστινά ράφια πωλείται μπόλικος Αλέξης, επειδή ακριβώς είναι ο μεγάλος κράχτης για το κοινό.

Σαν τις κούκλες της Μπάρμπι στα καταστήματα παιγνιδιών τα Χριστούγεννα. Πιο πίσω ολίγη από επανάσταση με σήμα τον Λαφαζάνη.

Και βαθιά μέσα στο κατάστημα, εκεί που δεν φτάνει ο ήλιος, η Ζωή και οι ακροδεξιοί θαυμαστές της. Είναι τρία κόμματα σε ένα.

Αλλά μην ξεγελιέστε. Ο μεγάλος σταρ είναι ο Αλέξης
Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κόψει το κόμμα στα τρία. Απλά θα επιβεβαιώσει την θεωρία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Αλέξης και κάποιοι άλλοι.

Οι κάποιοι "άλλοι" έχουν μεγάλο ακροατήριο στο κόμμα, αλλά μικρή επιρροή στην κοινωνία. Αν επιχειρήσουν να τραβήξουν το σχοινί θα βρεθούν μόνοι τους.

Γι' αυτό και δεν έχουν κάνει ακόμη την κίνηση. Δεν τολμούν, επειδή βρίσκονται ακόμη στην σκηνή εξαιτίας του Αλέξη.

Αν ο Αλέξης κατέβει από την σκηνή θα αποχωρήσει μαζί του και το κοινό και έτσι οι "άλλοι" θα μείνουν δίχως ακροατήριο. Θα επιστρέψουν στα πέτρινα χρόνια των περασμένων δεκαετιών. 

Το ερώτημα είναι γιατί ο Αλέξης δεν αποφάσισε να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Γιατί δεν τόλμησε να αποκτήσει ένα κόμμα στο οποίο θα έχει τον απόλυτο έλεγχο, δίχως να χρειάζεται κάθε φορά να συμφωνήσουν για οτιδήποτε η Αριστερή Πλατφόρμα και η Ζωή.

Μέχρι σήμερα ο Αλέξης δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε συνθήκες έντονης πίεσης.

Δεν έχει πείσει ότι είναι ικανός να πάρει τις μεγάλες αποφάσεις στην κρίσιμη ώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι Ανδρέας Παπανδρέου, παρά το γεγονός ότι έχει αγωνιστεί σκληρά για να του μοιάσει ακόμη και στον τρόπο ομιλίας. 

Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε μέχρι σήμερα τις λάθος αποφάσεις.

Βιάστηκε να πάει σε εκλογές, επέλεξε για υπουργό Οικονομίας τον Γιάνη με το ένα ν, επέλεξε το χαρτί της Ρωσίας, έκλεισε τις τράπεζες με το δημοψήφισμα.

Τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι αυτή την φορά θα πάρει την σωστή απόφαση;

Αν κρίνουμε από το παρελθόν, το πιο πιθανό είναι να συνεχίσει να τραβάει από το 20 και να καίγεται!

Συνεχίζει και είναι στο τραπέζι επειδή δεν υπάρχει αντίπαλος! Είναι μόνος του! Το περίεργο είναι ότι ο κόσμος τον στηρίζει. Και συνεχίζει να τον στηρίζει και θα συνεχίσει.

Τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει μια καινούργια πρόταση. Διότι ο κόσμος δεν πρόκειται να επιστρέψει στο παλιό, ακόμη κι αν κατέβει ο Ιησούς Χριστός και ανακηρύξει αγίους (ήμαρτον Θεέ μου) τους "προηγούμενους".

Στο σημείο αυτό, λοιπόν, κρύβεται μία ευκαιρία για τον Αλέξη. Να διαχωρίσει την θέση του με την "παλαβή αριστερά" και να ηγηθεί της κεντροαριστεράς.

Να δημιουργήσει έναν σχηματισμό που θα βρίσκεται σε αντιστοιχία με την  λαϊκή απήχηση που έχει ο ίδιος.
Η χτεσινή του συνάντηση με την κυρία ΠτΒ έδειξε ότι δύσκολα θα πάρει μία τέτοια απόφαση. Ίσως το κάνει αργότερα.

Το πρόβλημα είναι το πώς μεταφράζουν κάθε φορά οι πολιτικοί την λαϊκή βούληση. Ο λαός στηρίζει σήμερα τον Αλέξη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τον στηρίζει και αύριο. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι ο ίδιος λαός που χτες στήριξε τους "προηγούμενους". 
Ο μεγάλος σταρ είναι ο Αλέξης και γι' αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία. Το κακό με τα αστέρια είναι ότι η λάμψη τους δεν είναι παντοτινή.

Και στην πολιτική, όπως και στο σανίδι, ο πρωταγωνιστής κρίνεται κάθε φορά από το κοινό.

Ο ιστορικός του μέλλοντος μπορεί να αποδώσει Δικαιοσύνη αργότερα, αλλά αυτό δεν αφορά τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, καθώς την ώρα εκείνη δεν θα βρίσκονται πιθανότατα στην ζωή. 
Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να γίνει ένας νέος ηγέτης της κεντροαριστεράς. Και θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας και όχι ο Ανδρέας  Παπανδρέου.

 Δεν θα μπορούσε να είναι ο Ανδρέας. Διότι ο Ανδρέας θα είχε ήδη στείλει τον σύντροφο Παναγιώτη ως μόνιμο διπλωματικό ακόλουθο στην Μόσχα και την Ζωή στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Ο Αλέξης δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Μπορεί όμως να χωρίσει με ήρεμο και πολιτισμένο τρόπο τα τσανάκια του με τους "άλλους"
Αυτή την στιγμή μοιάζει διασκεδαστικό να ψηφίζεται το πρώτο αριστερό μνημόνιο από την δεξιά και την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορεί να πουλάει στους "πελάτες" του αντίσταση και πάλη.

Αλλά αυτό το έργο δεν θα κρατήσει πολύ. Θα κατέβει έτσι ή αλλιώς από την σκηνή. Όταν θα αρχίσουν να έρχονται τα πρώτα εκκαθαριστικά της εφορίας και όταν θα ανακαλύψουμε έντρομοι τις συνέπειες των capital controls.

Το ερώτημα είναι σε ποιο σημείο θα βρίσκεται τότε ο Αλέξης. Στην ίδια σκηνή με τον Παναγιώτη και την Ζωή; Θα τον πάρουν μαζί τους...
Ο Γιάνης με το ένα ν μας είπε ότι αυτή την φορά ψήφισε "ναι" για να κερδίσουν οι σύντροφοί του χρόνο. Χρόνο για ποιο ακριβώς πράγμα Αλέξη;

Πρέπει να αποφασίσεις με ποιον είσαι! Με τον Γιάνη και την παλαβή αριστερά ή με εκείνους που περιμένουν από εσένα ότι μπορείς να τους βγάλεις από την έρημο; Εσύ αποφασίζεις...

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ