ΝΔ: Την Παρασκευή η κρίσιμη απόφαση για την παραμονή Μεϊμαράκη στο κομματικό τιμόνι

Στον απόηχο του κειμένου με τις υπογραφές 58 από τους 76 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που ζητούν την παραμονή στην ηγεσία του κόμματος του νυν προέδρου Ευάγγελου Μεϊμαράκη συνεδριάζουν από κοινού στις 16:00, η Εκτελεστική Γραμματεία και το διευρυμένο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σκοπός τη συνεδρίασης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία της Λεωφόρου Συγγρού, είναι να προετοιμάσει την κρίσιμη σύνοδο της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, η οποία συνέρχεται το μεσημέρι της Παρασκευής για να λάβει κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με την ηγεσία του κόμματος.
Ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες έγινε αποδέκτης αιτημάτων περιορισμένου αριθμού στελεχών για δρομολόγηση των διαδικασιών διαδοχής, εμφανίστηκε έτοιμος να οργανώσει εσωκομματική ψηφοφορία για τις 30 Αυγούστου.

Η εξέλιξη αυτή, ωστόσο, προκάλεσε κύμα αντιδράσεων από το στελεχιακό δυναμικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο εκφράστηκε υπέρ της παραμονής του κ. Μεϊμαράκη στην ηγεσία της ΝΔ.

«Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αποτελεί τη συνείδηση της παράταξης, κλήθηκε να ηγηθεί και απέδειξε ότι γνωρίζει να υπερασπίζεται τις παρακαταθήκες του Κωνσταντίνου Καραμανλή που καθόρισαν την ευρωπαϊκή φυσιογνωμία της ΝΔ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο με τις υπογραφές των 58 βουλευτών.

Επισημαίνεται επίσης ότι ο νυν αρχηγός «έχει πλήρη συναίσθηση των ευθυνών και με την ωριμότητα που τον διακρίνει θα δρομολογήσει και θα εγγυηθεί ο ίδιος τις διαδικασίες για το συνέδριο και την εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ. Μέχρι τότε όμως πρέπει να στηριχθεί από όλους». 

Με αιχμηρές αναφορές προς όσους θέτουν ζήτημα επιτάχυνσης των διαδικασιών και άμεσο στήσιμο κάλπης, οι γαλάζιοι βουλευτές υποστηρίζουν ακόμη ότι «θα ήταν ύβρις προς τους πολίτες αυτές τις κρίσιμες ώρες να κυριαρχήσουν προσωπικές στρατηγικές και φιλοδοξίες, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού». 

Αν και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής την Παρασκευή, αρκετοί στη Συγγρού εκτιμούν ότι η θητεία του κ. Μεϊμαράκη θα παραταθεί μέχρι την προσεχή άνοιξη, καθώς υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής αναμένονται να ταχθούν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, ενώ ήδη ανάλογο προσανατολισμό έχουν και επίδοξοι διάδοχοι όπως ο Νίκος Δένδιας και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Στάση αναμονής τηρεί η Ντόρα Μπακογιάννη που δεν υπέγραψε το κείμενο των «58», όπως και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, οι οπποίοι φέδρεται να ήταν εξ εκείνων που ήθελαν εκκίνηση των διαδικασιών διαδοχής, όπως και ο Μάκης Βορίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ