7 Wine Bars, το ραντεβού με το καλοκαίρι εκεί στα πέριξ της " Βουλής"& 1 στην Βούλα - Φύγαμε!

 Τα wine bars αποτελούν το νέο trend στη διασκέδαση, άρχισαν να εμφανίζονται δειλά πριν λίγα χρόνια στην πόλη και σήμερα έχουν πολλαπλασιαστεί, καθιερώνοντας έναν εναλλακτικό τρόπο διασκέδασης, πιο προσιτό! 

Ειδικά, στους φίλους του κρασιού, τα wine bars προσφέρουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν και να δοκιμάσουν περισσότερες ποικιλίες και επιλεγμένα κρασιά, αρκετές φορές μάλιστα δυσεύρετα ενώ στους λιγότερο υποψιασμένους, να προσεγγίσουν με πιο εύκολο τρόπο το κρασί και να διευρύνουν τους οινικούς τους ορίζοντες. Τα περισσότερα wine bars της πόλης έχουν τη δική τους φιλοσοφία, παρουσιάζουν σε μεγάλο ποσοστό εξειδίκευση στη λίστα τους,  είναι στελεχωμένα με γνώστες του κρασιού και επενδύουν στην ενημέρωση του κοινού με συχνές γευσιγνωσίες και παρουσιάσεις. Στα συν τους,  αυτή την περίοδο, είναι το απόλυτο καλοκαιρινό οινικό περιβάλλον… Δροσερά λευκά κρασιά, αναζωογονητικά αφρώδη και ελαφριά κόκκινα σερβίρονται σε τραπεζάκια, που έχουν πιάσει θέση σε πλατείες, αυλές, πεζόδρομους και στοές. Με αυτή την αφορμή, βολτάρουμε σε μερικά από τα καλύτερα, βουτάμε στη λίστα τους και ξεχωρίζουμε τις  πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις που μπορούμε να βρούμε στο κάθε ένα… 
Oinoscent

Εδώ και έξι χρόνια, το oinoscent αποτελεί σημείο συνάντησης για όσους ψάχνουν καινούριες οινικές εμπειρίες. Στα συν του, ο φιλικός, casual χώρος που ανακατεύει σε ιδανικές αναλογίες κλασικές και μοντέρνες πινελιές. Το ξύλο δίνει χώρο στο μέταλλο και το κίτρινο χρώμα πρωταγωνιστεί, ενισχύοντας τη ζωηρή ατμόσφαιρα. Το κρασί βρίσκεται παντού, στους τοίχους, στο μπαρ και στο εμφανές πάνω επίπεδο. Η μπάρα έχει έντονη παρουσία , μοιράζεται όμως τη δράση με τα τραπεζάκια που απλώνονται στο πεζοδρόμιο. Η μουσική συνοδεύει το κρασί και παίζει σε ρυθμούς ανάλογα με την ώρα και τη διάθεση.
Η λίστα: η ενημερωμένη ομάδα του oinosecent κάνει καλή και συστηματική δουλειά αλλάζοντας τη λίστα κάθε δυο μέρες. Πρωτότυπο και σίγουρα δελεαστικό! Ειδικά, αν συνυπολογίσεις ότι κάθε προτεινόμενη λίστα περιλαμβάνει 40 διαφορετικές ετικέτες, τότε στο "αθώο" wine bar, μέσα σε ένα μήνα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις πάνω από 500 διαφορετικά κρασιά σε ποτήρι, που προέρχονται κατά 60% από Έλληνες παραγωγούς ενώ το υπόλοιπο από όλες τις σημαντικές οινοπαραγωγικές χώρες. Τα κρασιά έχουν παρέα απλά άλλα προσεγμένα πιάτα, που επίσης αλλάζουν συχνά, τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες.   
Οι must προτάσεις: το Οinoscent τιμά τον παγκόσμιο αμπελώνα και ένας καλός λόγος να το επισκεφτείς είναι για να ανακαλύψεις σπάνια κρασιά και σε πολλές περιπτώσεις άγνωστα, όπως το château Musar από τον Λίβανο. Ακόμα,  από την Πορτογαλία και από την Σικελία, με παραδείγματα εξαιρετικούς παραγωγούς, όπως οι Cos και Planeta. Συχνά γίνονται παρουσιάσεις ιδιαίτερων κρασιών και κάθε εβδομάδα διοργανώνονται events, καθώς και τυφλές δοκιμές τεσσάρων κρασιών, που επιβραβεύονται και δημιουργούν ένα παιχνίδι γύρω από το κρασί.
Βουλής 45-47, τηλ 2103229374   

Vintage

Κατεβαίνοντας τη Μητροπόλεως, λίγο πριν φτάσουμε στο Μοναστηράκι περνάμε από το ιστορικό κτίριο του Χυτήρογλου, που πλέον έχει μεταμορφωθεί σε ένα στιλάτο wine bar, με αριστοκρατική αύρα, το Vintage. Λιτό, minimal, σε μαύρες και λευκές αποχρώσεις, το Vintage σε καλωσορίζει σε έναν χώρο με κλασικές αναφορές, που παραπέμπει σε βιενέζικο bistrot και σε ταξιδεύει με τα επιλεγμένα διακοσμητικά στοιχεία και το μαρμαρένιο δάπεδο στη δεκαετία των '50s.

Σε εντελώς διαφορετικό ύφος είναι το τμήμα του μαγαζιού όπου πραγματοποιούνται οι γευσιγνωσίες . Εκεί, την παράσταση κλέβει το επιβλητικό τραπέζι δεκαέξι ατόμων, φτιαγμένο από μισό κορμό δέντρου. Για τους καλοκαιρινούς τύπους, το Vintage έχει πιάσει τραπεζάκια έξω, στον δημοφιλή πεζόδρομο της Καπνικαρέας.
Η λίστα: είναι σχεδιασμένη ώστε να περιέχει αντιπροσωπευτικές ετικέτες από τον ελληνικό και παγκόσμιο αμπελώνα. Η βάση της περιλαμβάνει 250 ετικέτες και σε αυτές κάθε τόσο, ανάλογα με τα νέα οινικά ευρήματα της ομάδας, γίνονται εμβόλιμες προσθήκες. Τα ποτήρια είναι εν δυνάμει και αυτά 250, αφού το vintage είναι το πρώτο wine bar που χρησιμοποίησε το Coravin για την άντληση κρασιού χωρίς την αφαίρεση του φελλού.  
Οι must προτάσεις: γι αυτούς που θέλουν να απολαύσουν παλαιωμένα κρασιά λευκά και κόκκινα, το vintage είναι ο κατάλληλος προορισμός. Ο Πάνος κάνει συλλογή από παλιές εσοδείες. Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε ένα Αυλοτόπι του 2001, κάποια Ραψάνη του 2003 ή σε πολύ παλιές και σπάνιες Βουργουνδίες.

Στα λευκά, παίζουν εξίσου ώριμα Σαββατιανά, Ασύρτικα και Riesling. Κάθε τόσο, πραγματοποιούνται flights δοκιμών με θέμα που μπορεί να επιλέξει ακόμα και ο ίδιος ο πελάτης. Επίσης, γίνονται ζευγαρώματα κρασιών και τυριών με μεγάλη επιτυχία, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι ανάλογα με την παραγγελία των κρασιών δημιουργείται κάθε φορά και διαφορετικό πλατό τυριών και αλλαντικών, ώστε να κάνει το καλύτερο matching με τα κρασιά. Στα συνοδευτικά, υπάρχει ειδικό μενού, που βασίζεται στις ποιοτικές πρώτες ύλες και στη μικρότερη δυνατή επεξεργασία τους. Ένα από τα best seller, είναι οι γαρίδες, που ταιριάζουν με τις Σαντορίνες ή με μια καλή ρετσίνα.
Μητροπόλεως 66, 2130296570

Wine Point

Μια ανάσα από το μετρό της Ακρόπολης βρίσκεται το Wine Point, ένα από τα πρώτα μαγαζιά, που μας έβαλαν σε οινικό κλίμα και άνοιξαν το δρόμο για τα επόμενα. Από το 2011, το Wine Point μας κλείνει καθημερινά ραντεβού από νωρίς το μεσημέρι, σε  ένα χώρο που "ψηφίζει" απλότητα και καλαισθησία.

Στο εσωτερικό, που χωρίζεται σε δυο επίπεδα, σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η μεγάλη ξύλινη μπάρα, ακολουθούν το καλαίσθητα σταντάκια, που υποστηρίζουν το παρεΐστικο feeling, ενώ  την παράσταση κλέβει η επιτοιχία γεμάτη κάβα, που αγγίζει το ταβάνι. Για τους λάτρεις των κρασιών, όμως, το δυνατό point του μαγαζιού είναι το υπόγειο κελάρι, που φιλοξενεί στις καλύτερες συνθήκες, περίπου 4000 φιάλες. Στον πεζόδρομο η καλοκαιρινή διάθεση ενισχύεται από λίγα τραπέζια. 
Η λίστα: επιμένει μόνο ελληνικά και προτείνει 270 ετικέτες κρασιών. Η ψυχή του wine bar, o Ξενοφών Σταύροπουλος, αγαπάει το ελληνικό κρασί και έχει καταφέρει να εντοπίσει και να συλλέξει κρασιά από 60 γηγενείς ποικιλίες και από 25 διεθνείς. Η γκάμα κάθε μήνα εμπλουτίζεται με τα κρασιά του εκάστοτε τιμώμενου παραγωγού, για τον οποίο τρέχει ειδικό αφιέρωμα,. Όσον αφορά τις επιλογές σε ποτήρι, αγγίζουν τις 30 και αλλάζουν κάθε είκοσι μέρες. Για όσους θέλουν να τσιμπήσουν κάτι , τα ελληνικά προϊόντα πάλι έχουν το πρώτο λόγο, με την παρουσία  εκλεκτών ντόπιων τυριών  και αλλαντικών. 
Οι must προτάσεις: πέρα από το ταξίδι στον ελληνικό αμπελώνα και την εκπαίδευση του ουρανίσκου στις αυτόχθονες ποικιλίες, από πολύ μέχρι λιγότερο γνωστές και σε κάποιες πιθανές περιπτώσεις τις τελείως άγνωστες, στο Wine Point κάνουν το ντεμπούτο τους πολλά κρασιά, δίνοντας την ευκαιρία να τα δοκιμάσετε πρώτοι, όπως πρόσφατα το ροζέ αφρώδες Amalia του Τσέλεπου ή το παλαιωμένο Τσίπουρο της οικογένειας Σπυρόπουλου από την Εύβοια. Επίσης, σερβίρονται αποκλειστικά μερικά εγχώρια διαμαντάκια, για παράδειγμα η ετικέτα Βυζαντινός από το Σουφλί και την ποικιλία καρναχαλάς, ή σπάνιες περιπτώσεις, όπως ο Ροκανιάρης του κτήματος Κοντοβράκη. Το σίγουρο είναι ότι θα εντοπίσετε πολλά ακόμα τέτοια.
Α. Διάκου και Πορινού 2, Μακρυγιάννη, Σταθμός Μετρό Ακρόπολη, 210 9227050

Kiki de Grece

Σε έναν από τους ωραίους πεζόδρομους του ιστορικού κέντρου, την Ηπίτου, κατοικεί η Kiki de Grece. Ένα μοντέρνο, νεανικό wine bar, που παρά το λιλιπούτειο μέγεθος του, διαθέτει μια αξιοπρόσεκτη συλλογή κρασιών και εδεσμάτων. Ο κόσμος για να τα απολαύσει μοιράζεται είτε στο εσωτερικό του μαγαζιού, με θέα την βιτρίνα με τα αλλαντικά και τα τυριά, είτε στα άνετα τραπεζάκια του πεζόδρομου με το ατού του χαζέματος της περατζάδας ή των χρωμάτων του ήλιου που δύει.
Η λίστα: κάθε τρεις μήνες αλλάζει ενώ έχει κάθε τόσο αφιέρωμα σε μια αμπελουργική περιοχή. Σύμφωνα με αυτό το concept, ο προηγούμενος μήνας έπαιζε οινικά τη βόρεια Ελλάδα, πιο πριν την Κρήτη ενώ ο τωρινός κάνει focus στα νησιά του Αιγαίου και συγκεκριμένα σε μικρούς, ενδιαφέροντες παραγωγούς. Η νησιώτικη επιρροή επιδρά και στις λιχουδιές που κάνουν παρέα στα κρασιά, με τη ροδίτικη λαδόπιτα, από καλοκαιρινά λαχανικά και χαλούμι να προηγείται αισθητά στις προτιμήσεις και να αφήνει τη δεύτερη θέση στην πανακότα με μαστιχέλαιο από τη Χίο.
Οι must προτάσεις: σίγουρα, κάθε φορά θα ανακαλύπτετε μερικά κρασιά που θα φρεσκάρουν το οινικό σας πεδίο και θα ανανεώνουν τις γνώσεις σας για μια περιοχή. Αυτή την περίοδο, αξίζει να γευτείτε τα κρασιά από την οινοποιητική Λειψών και από τα μικρά οινοποιεία του Γιώργου Μωραΐτη στην Πάρο και της Μαίρης Τριανταφυλοπούλου στην Κω. Ειδική περίσταση επίσης για το μαγαζί είναι οι Τετάρτες το απόγευμα, όπου έχει καθιερωθεί το aperitivo, με επιλογές πάντα ιδιαίτερων κρασιών σε ποτήρι, ντουέτο με δημιουργικά tapas από επιλεγμένα υλικά, όπως το καπνιστό χέλι, η πέστροφα, το προσούτο Ευρυτανίας και άλλα. 
Ηπίτου και Βουλής 38, 6938 878856 

By the Glass

Σε μικρή απόσταση από το Ζάππειο, σε ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο και μια κομψή στοά, στεγάζεται το By the Glass, ένα all day wine bar, που αποπνέει φινέτσα, στιλ και κομψότητα. O χώρος έχει επανασχεδιαστεί, διατηρεί όμως το κλασικό ύφος, με βαριές ξύλινες συνθέσεις, εντυπωσιακά φωτιστικά, δερμάτινες λεπτομέρειες και καθαρούς γήινους τόνους, που προσδίδουν μια ηρεμία και ταυτόχρονα μια δόση πολυτέλειας. Κεντρικό σημείο του wine bar και σήμα κατατεθέν είναι η εντυπωσιακή συσκευή που συντηρεί τις φιάλες, που σερβίρονται σε ποτήρι. Στην όμορφη στοά, παρατάσσονται τραπέζια, που πρόσφατα εξαπλώθηκαν και στην απέναντι μικρή πλατεία, με φόντο την Ρωσική εκκλησία του 1904 και θέα προς το Ζάππειο και την Αμαλίας. Με αυτό τον τρόπο, το By the Glass έβαλε τα καλοκαιρινά του και η ήσυχη πλατεία απέκτησε ξαφνικά ζωή.
Η λίστα: μετράει γύρω στις 250 ετικέτες, με τη μερίδα του λέοντος, να ανήκει για μια ακόμη φορά στα ελληνικά κρασιά. Η Φωτεινή Παντζιά, ιδιοκτήτρια του By the Glass, αγαπάει το ελληνικό κρασί, εκτιμάει την προσπάθεια των παραγωγών και προσπαθεί όσο μπορεί να τους στηρίξει. Ωστόσο, δεν λείπουν από το κατάλογο και κάποιες καλές εισαγόμενες προτάσεις, που ανανεώνονται πολύ συχνά, ανάλογα με τα κρασιά που φτάνουν στην αντίληψη και στα ποτήρια της εξειδικευμένης ομάδας. Στη περίπτωση των επιλογών στο ποτήρι, ενώ τυπικά υπάρχει η δυνατότητα για 80 ετικέτες, στην πράξη, κάποιος μπορεί να δοκιμάσει όποια από τις 250 ετικέτες επιθυμεί. Πώς γίνεται αυτό; Το By the Glass είναι εξοπλισμένο με το νέο gadget Coravin, που σου επιτρέπει να "ρουφήξεις" με μια ιδιότυπη σύριγγα μια ποσότητα από την φιάλη χωρίς να την ανοίξεις! 
Οι must προτάσεις: Στο By the Glass, θα πας και θα ξαναπάς, γιατί οι άνθρωποί του κυνηγάνε ό,τι ιδιαίτερο κυκλοφορεί. Είναι το wine bar, που συγκεντρώνει σπάνιες χρονιές κρασιών, έχει επιλογές σε κάθετες δοκιμές και φυλάει στη κάβα του κρασιά βαθιάς παλαίωσης, που δεν βρίσκεις αλλού.

Σε αυτά, να προσθέσουμε κάτι διαφορετικό αλλά άκρως εποχιακό, τα cocktails με βάση το κρασί. Στο By the Glass, τα κρασιά μπαίνουν στο shaker με απολαυστικά, δροσερά αποτελέσματα.
Στοά Ράλλη, Σύνταγμα, 210 3232560

Harvest

Στη καρδιά του ιστορικού κέντρου, στην περίφημη γωνία Αιόλου και Ευριπίδου φυσάει ένας έντονος ισπανικός αέρας. Ο λόγος, είναι το place to be wine bar, Harvest. Μοντέρνο και καλόγουστο, τραβάει τα βλέμματα με το καλοντυμένο από πολύχρωμα πλακάκια μπαρ του, δίνοντας ένα τελείως διαφορετικό τόνο, δίπλα στην κεντρική αγορά της Αθήνας. Όπου και να κάτσεις, μέσα ή έξω, η ατμόσφαιρα είναι φιλική και ευχάριστη, ανεβάζοντας στροφές στη δοκιμή ξεχωριστών κρασιών, πιάτων και καφέ.
Η λίστα: η συγκομιδή ( harvest) είναι μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία, που απαιτεί λεπτομέρεια. Με την ίδια προσοχή, οι άνθρωποι του harvest έχουν κάνει τη συγκομιδή του καταλόγου. Συνολικά, υπάρχουν 120 ετικέτες με τοπικές ποικιλίες από όλο τον κόσμο και απρόσμενα μικρά οινοποιεία, που δύσκολα μπορείς να βρεις αλλού να δοκιμάσεις. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται σε ετικέτες από την Ισπανία, που εναρμονίζονται πλήρως με το ύφος του μαγαζιού αλλά και την κύρια έμπνευση της κουζίνας, που ενισχύει τις οινικές επιλογές. 
Οι must προτάσεις: δεν υπάρχει άλλο wine bar, που να έχει εντρυφήσει τόσο καλά σε κρασιά από την Ισπανία και την Αργεντινή και να έχει τόσες προτάσεις της ποικιλίας Malbec. Δοκιμάζουμε από την Αργεντινή τα οινοποιεία Krontiras και Hebewines και από την Ισπανία το Bodegas Primicia. Στην ίδια λογική, μιλώντας για οινοποιεία- κρυμμένους θησαυρούς ανά τον κόσμο, θα βρείτε από τη Νότια Αφρική κρασιά του Umbala και από την Αυστραλία του Cacadu Rigde.

Βάλτε, όμως, στο ποτήρι σας και μια πολύ ενδιαφέρουσα γαλλική προέλευση, τα κρασιά Paulmas. Γενικά, οι επιλογές σε ποτήρι είναι γύρω στις δεκατέσσερις και φρεσκάρονται σχεδόν κάθε μήνα. Το κρασί συμπληρώνουν οι προσεγμένες γευστικές προτάσεις, με ισπανικές πρώτες ύλες. Πρέπει να τις δοκιμάσετε, έστω και σε ένα από τα καθημερινά, επιτυχημένα brunch. H μεσογειακή εμπειρία ολοκληρώνεται με τον σούπερ tailor made καφέ. Στο Harvest προσγειώνονται ποικιλίες καφέ από φάρμες μικρής παραγωγής από όλες τις διάσημες χώρες παραγωγής.
Αιόλου & Ευριπίδου, τηλ. 213 0252284

Cava Vegera

Η γνωστή κάβα στα νότια, εξελίχθηκε σε ένα talk of the town wine bar κάνοντας ένα εντυπωσιακό lifting στο χώρο των 420 τετραγωνικών μέτρων της. Κάθε γωνιά φωνάζει ΄΄ γούστο" και παντρεύει με μαεστρία το ξύλο, το γυαλί και το μέταλλο, προσεγγίζοντας ευρωπαϊκά στυλ, που ισορροπούν τις σύγχρονες τάσεις διακόσμησης με ελαφριές ρουστίκ παρεμβάσεις. Στο εσωτερικό, παντού φιγουράρουν φιάλες αποσταγμάτων και κρασιών, αυξάνοντας τη διάθεση να τα ανακαλύψεις και να τα δοκιμάσεις. Τα τραπεζάκια στον πεζόδρομο του κέντρου της Βούλας, σου δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε κάποιο νησί.
Η λίστα: κάθε 20 μέρες κάνει γενικό ρετούς, κρατώντας σταθερό μόνο τον αριθμό των 40 με 50 διαφορετικών ετικετών σε ποτήρι. Στη περίπτωση της φιάλης, ο επισκέπτης μπορεί να διαλέξει όποιο κρασί θέλει από την  κάβα του μαγαζιού, που περιλαμβάνει κοντά στις 1000 ετικέτες, από όλο τον κόσμο και να την ανοίξει με μια επιβάρυνση της τάξεως των πέντε ευρώ πάνω από τη λιανική τιμή πώλησης. Μαζί με τα κρασιά , πραγματοποιείται "φρεσκάρισμα" και στα πιάτα, που είναι απλά αλλά παραπάνω από προσεγμένα, για να ακολουθούν τις οινικές προτάσεις.
Οι must προτάσεις: στην Cava Vegera πας για τη μεγαλύτερη ποικιλία σε Fine Wines και τη μοναδική συλλογή που ξεπερνάει τις 100 ετικέτες σε magnum φιάλες. Βέβαια, είναι το κατάλληλο spot και γι' αυτούς που ψάχνουν φυσικά κρασιά (natural wines) και ευρύ πεδίο σε μικρούς Έλληνες και ξένους παραγωγούς. Σύντομα , μάλιστα, στο υπόγειο θα λειτουργήσει κελάρι, όπου θα μπορεί κάποιος να φυλάει τα κρασιά του σε ιδανικές συνθήκες συντήρησης.
Βασ. Παύλου 61, Βούλα, 2110125700

Πηγή: athinorama.gr

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ