Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Γιατί το Τουρκμενιστάν έχει το πιο χαμηλό ποσοστό καπνιστών στον πλανήτη; Δεν φαντάζεστε!

Το Τουρκμενιστάν, πρώην σοβιετική δημοκρατία της κεντρικής Ασίας, είναι η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό καπνιστών στον κόσμο, ανακοίνωσε η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάργκαρετ Τσαν.

«Μια πρόσφατη έρευνα του ΠΟΥ έδειξε ότι μόνο το 8% του πληθυσμού καπνίζει στο Τουρκμενιστάν», είπε η κ. Τσαν, μιλώντας σε διεθνές ιατρικό συνέδριο το οποίο διεξάγεται στην Ασγκαμπάτ. «Είναι το χαμηλότερο ποσοστό παγκοσμίως. Σας συγχαίρω για την πρόοδο αυτή», υπογράμμισε απευθυνόμενη στον Τουρκμένο πρόεδρο Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ.


Το 2011 το Τουρκμενιστάν επικύρωσε τη Συνθήκη του ΠΟΥ για τον αγώνα κατά του καπνίσματος, αφού προηγουμένως είχε απαγορεύσει το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους.
Το 1990 το 27% των ανδρών άνω των 15 ετών και το 1% των γυναικών ήταν καπνιστές. Όμως το 2000 οι αρχές απαγόρευσαν το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, στα κρατικά κτήρια και στον στρατό. Απαγορεύτηκε επίσης η διαφήμιση τσιγάρων και προϊόντων καπνού.


Ο δικτάτορας του Τουρκμενιστάν Σαπαρμουράτ Νιαζόφ, τον οποίο διαδέχτηκε ο κ. Μπερντιμουχαμέντοφ το 2006, ήταν φανατικός αντικαπνιστής.
Είχε κατασκευάσει μάλιστα σκάλα μήκους 36 χιλιομέτρων στα βουνά κοντά στην πρωτεύουσα και υποχρέωνε τα μέλη της κυβέρνησής του να την ανεβαίνουν μια φορά τον χρόνο για να βελτιώσουν την υγεία τους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ