Τσαγκαράδα: Ποτέ η θάλασσα & το βουνό μαζί δεν ήταν τόσο παν- ωραία

Θα ακουστεί αφόρητα τετριμμένο αλλά ναι, η Τσαγκαράδα είναι από τα λίγα μέρη όπου συνδυάζει τόσο αρμονικά το βουνό με τη θάλασσα.

 

Σε ιδανικές συνθήκες, για να γυρίσετε την εξοχή χρειάζεστε μεταφορικό μέσο μιας και το χωριό του Πηλίου είναι ορεινό και «πνιγμένο» στη βλάστηση. Ωστόσο δεν θα αναγκαστείτε να αφήσετε στην άκρη το επιβεβλημένο καλοκαιρινό μπάνιο. Σαγηνευτικές παραλίες βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις και μάλιστα οι διαδρομές που οδηγούν σε αυτές είναι εξίσου εντυπωσιακές.

Καταλύματα, ρουστίκ ξενώνες, εστιατόρια, καφέ και μαγαζιά με τουριστικά είδη έχουν ενταχθεί με καλαίσθητο τρόπο στην καθημερινή ζωή της Τσαγκαράδας. Η πλατεία της συνοικίας Αγία Παρασκευή με τον θεόρατο υπεραιωνόβιο πλάτανο και την πετρόχτιστη κρήνη ήταν και συνεχίζει να είναι το απόλυτο σημείο-πέρασμα. Στην ίδια πλατεία υπάρχει και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η οποία χτίστηκε το 1909 και διαθέτει εντυπωσιακές αγιογραφίες και περίτεχνα σκαλιστό τέμπλο.

Άλλες τρεις όμορφες συνοικίες ξεδιπλώνονται γύρω από πλατείες με ομώνυμους ναούς: η πιο παλιά συνοικία των Αγίων Ταξιαρχών, η Αγία Κυριακή και ο Άγιος Στέφανος.
 Η Νανοπούλειος Σχολή, ένα επιβλητικό πέτρινο συγκρότημα, στεγάζει σήμερα το δημοτικό σχολείο της Τσαγκαράδας και η Αχιλλοπούλειος Εμπορική Σχολή το Ψηφιακό Μουσείο και Μουσείο Μινιατούρας του Δήμου Μουρεσίου. To Καρτάλειο Δημοτικό Σχολείο, μια δωρεά του ευεργέτη Ιωάννη Αντ. Καρτάλη στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, αποτελεί αξιόλογο αντιπροσωπευτικό δείγμα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου. Κοντά στην παραλία Φακίστρα, χωμένο σε έναν βράχο θα εντοπίσετε το εκκλησάκι της Παναγιάς της Μεγαλομάτας, το οποίο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας λειτουργούσε ως κρυφό σχολείο.


Μαγευτικές εικόνες από θάλασσα θα πάρετε από τη θέση «Αγνάντι» κοντά στην Νταμούχαρη, ένα τοπωνύμιο που δικαιολογεί απόλυτα την ονομασία του, ενώ η ρεματιά του Μυλοπόταμου είναι μια πανέμορφη φυσική τοποθεσία μες στο πράσινο με τρεχούμενα κελαρυστά νερά και ένα πέτρινο, τοξωτό γεφύρι που στέκει στην ίδια θέση από το 1787. Στην είσοδο του Ανήλιου του Δήμου Μουρεσίου, ένα ήσυχο χωριουδάκι κρυμμένο μέσα στην οργιώδη δασική βλάστηση και περιβόλια από μηλιές, καστανιές και καρυδιές, θα ξετρυπώσετε έναν καταρράκτη με κρυστάλλινα νερά, μπόλικα εκκλησιαστικά μνημεία και στην τοποθεσία Μπάνικα τη μεγάλη σπηλιά που είχε για «στέκι» του ο Κένταυρος Χείρωνας σύμφωνα με τη μυθολογία.
Ιδιαίτερη χάρη έχουν και οι διαδρομές που περνούν από κτήματα πλημμυρισμένα με οπωροφόρα αλλά και δασικές εκτάσεις και συνδέουν το ορεινό χωριό της Τσαγκαράδας με τη θάλασσα.

Η πρώτη βουτιά του καλοκαιριού γίνεται στον Μυλοπόταμο, ίσως την πιο γνωστή κοντινή παραλία με τα beach bar, τα διάφανα νερά και τον χαρακτηριστικό βράχο μες στη θάλασσα. Σε κοντινή απόσταση από την Τσαγκαράδα, το ακρογιάλι της Νταμούχαρης είναι μια μικρή ακτή με άσπρα και ρόδινα βότσαλα, η οποία φιλοξένησε και μέρος των γυρισμάτων του χολιγουντιανού «Mamma mia!». Εναλλακτικά, εδώ μπορείτε να φτάσετε και περπατώντας, μέσω εντός κατηφορικού, φιδογυριστού μονοπατιού περίπου 3 χλμ. που ξεκινά από την Τσαγκαράδα και διασχίζει ένα δάσος με πλατύφυλλα δέντρα. Στο γνωστό παραλιακό χωριό του Άη-Γιάννη κοντά στην Νταμούχαρη θα απολαύσετε τσιπουράκι και ψαράκι στα γραφικά ταβερνάκια με τη θάλασσα στο πιάτο.


Μόλις 200 μέτρα πέρα από τον Άη-Γιάννη εκτείνεται η όμορφη και οργανωμένη παραλία Παπά Νερό, στην οποία βουτούν και οι επισκέπτες του κάμπινγκ της περιοχής. Άγρια, βοτσαλωτή και απόμακρη είναι η παραλία της Φακίστρας με τα τιρκουάζ νερά και τις δυο θαλασσοσπηλιές στο βόρειο κομμάτι της.

Η αμμώδης ακρογιαλιά Λαμπινού είναι ένας μικρός κόλπος πνιγμένος στη βλάστηση και περικυκλωμένος από επιβλητικούς βράχους που σχηματίζουν μυστηριακές σπηλιές. Εάν θέλετε να απομακρυνθείτε λίγο περισσότερο, κινηθείτε βόρεια προς το Χορευτό και τη Ζαγορά. Πριν και μετά την οργανωμένη και τουριστική πλαζ του Χορευτού υπάρχουν δύο εκπληκτικές παραλίες, η πιο ερημική Παρίσαινα και οι δημοφιλείς –ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα- Άγιοι Σαράντα.


Όσο για τις πηλιορείτικες γεύσεις, μάθετε ότι οι φήμες που ακούγονται για την λαχταριστή παραδοσιακή κουζίνα, τα χειροποίητα γλυκά και το μυρωδάτο τσίπουρο ισχύουν εκατό τοις εκατό. Ο… σταρ του τραπεζιού είναι αναμφισβήτητα το σπεντζοφάι με το ντόπιο λουκάνικο και στα must ακολουθούν τα κρίταμα τουρσί που πάνε «γάντι» σε σαλάτες, οι γεμιστές πίτες με μανιτάρια, χόρτα βουνού και κρέας, οι θαλασσινοί μεζέδες που μυρίζουν αλμύρα, τα βλασταράκια φτέρης σε σαλάτα ή στο τηγάνι κ.λπ. Πριν πάρετε το δρόμο της επιστροφής αναζητήστε στους ντόπιους συνεταιρισμούς τσίπουρο, μέλι και παραδοσιακά πηλιορείτικα γλυκά κουταλιού από φιρίκι, κάστανο, μύρτιλλο...
Διαμονή
Ο ιδιαίτερος ξενώνας Αμανίτα
(24260 49707, www.amanita.gr) ευνοεί τον εναλλακτικό γαστρονομικό τουρισμό οργανώνοντας εκδρομές συλλογής εποχικών βοτάνων και καρπών και κυνήγια μανιταριού. Το Αρχοντικό Καλωσόρισμα (24260 48974, 6981179976, www.kalosorisma.gr) στεγάζεται σε ένα αρχοντικό του 19ου αιώνα μέσα σε έναν καταπράσινο κήπο και απέχει μόλις 5 λεπτά με τα πόδια από την κεντρική πλατεία της Τσαγκαράδας.

Κοντά στην παραλία του Μυλοποτάμου βρίσκεται το Tsagarada House (24260 49548, 6945590130,  www.tsagaradahouse.com), ο Παραδοσιακός Ξενώνας Αμάλθεια (24260 49400, www.amalthia-pelion.gr), το Ξενοδοχείο Αγγέλικα (24260 49888, www.aggelikahotel.com) όπως επίσης και οι Νύμφες (6948172140, www.nymfestsagarada.gr).

Ο χαριτωμένος ξενώνας Olga (24260 49651, www.olgatsagarada.4ty.gr) στο Μούρεσι έχει εύκολη πρόσβαση στις παραλία του Μυλοποτάμου, της Φακίστρας και ο Παραδοσιακός Ξενώνας Εξοχή (24260 49497, www.villa-exohi.com) στην Φακίστρα και στο Παπά Νερό. Πιστό στην πηλιορείτικη αρχιτεκτονική και περιτριγυρισμένο από καστανιές, το Guesthouse Xenioti (24260 48908) απέχει 10χλμ. από την παραλία του Αγίου Ιωάννη. Αν και βρίσκεται σε υψόμετρο 450μ., το 12 Months Luxury Resort (24260 48894, www.12hotel.gr) έχει εύκολο «άνοιγμα» προς τις παραλίες Νταμούχαρη, Παπά Νερό, Φακίστρα και Μυλοπόταμο. Μάλιστα εάν το ζητήσετε το ξενοδοχείο σάς κλείνει και θαλάσσιο ταξί για εκδρομή στην κοντινή Σκιάθο.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ