Βίντεο: Γιάννης Βαρουφάκης στο CNN: Είχαμε plan Β' υπό τις διαταγές του Αλέξη Τσίπρα

Όταν η Κριστιάν Αμανπούρ του ζήτησε να σχολιάσει τη δήλωση του γνωστού οικονομολόγου, επισημαίνοντάς του ότι ακόμη και οι σύμμαχοι της Ελλάδας εκφράζουν πλέον αμφιβολίες για τους χειρισμούς, ο κ. Βαρουφάκης την αιφνιδίασε. 

Αφού προβλήθηκε το απόσπασμα της δήλωσης, στην οποία ο Κρούγκμαν αναφέρει «Ισως υπερκτίμησα την ικανότητα της κυβέρνησης», ο πρώην υπουργός Οικονομικών σχολίασε: «Συμφωνώ απόλυτα μαζί του, απόλυτα, όσο σοκαριστικό κι αν ακούγεται», ενώ στη συνέχεια εξέφρασε τη διαφωνία του για το δεύτερο κομμάτι της δήλωσης Κρούγκμαν, περί της απουσίας εναλλακτικού σχεδίου.

«Δεν είναι αλήθεια, είχαμε plan B. Στο υπουργείο Οικονομικών το αναπτύξαμε, υπό τις διαταγές του Αλέξη Τσίπρα, πριν ακόμη πάμε στο ΥΠΟΙΚ. Το πρόβλημα με τα plan B είναι πως είναι εξαιρετικά ατελή, γιατί πρέπει να μείνουν σε έναν κλειστό κύκλο. Μόλις έκλεισαν οι τράπεζες, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην το εφαρμόσει. Δεν ήταν πλάνο για να βγει η Ελλάδα εκτός Ευρώπης, αλλά για να δημιουργήσει ρευστότητα που θα μας έδινε μεγαλύτερη ελευθερία και διαπραγματευτική δύναμη. Το plan B δεν ενεργοποιήθηκε, δεν πήρα το ''πράσινο φως'' και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που παραιτήθηκα», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο πρώην βουλευτής τόνισε ότι κατά την άποψή του, η κυβέρνηση θα έπρεπε να παραιτηθεί. «Ο κ. Τσίπρας αντιμετώπισε μία απίστευτα σκληρή επιλογή στη Σύνοδο. Ουσιαστικά του είπαν αυτοκτόνησε ή θα εκτελεστείς. Καμία κυβέρνηση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται έτσι. Αποφάσισε ότι το καλύτερο για την Ελλάδα ήταν να μείνει η κυβέρνηση και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα με το οποίο διαφωνεί. Κατά τη γνώμη μου θα ήταν πιο έντιμο, και μακροπρόθεσμα πιο σωστό, να παραιτηθεί η κυβέρνηση. Αναγνωρίζω όμως ότι τα επιχειρήματά του ήταν το ίδιο ισχυρά με τα δικά μου» είπε.

Οταν ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο αν έχει ευθύνη για το ότι τα πράγματα είναι πλέον χειρότερα από την αρχή, απάντησε: «Θα ήθελα να πω ότι τα έκανα χάλια και είναι λάθος μου. Παραιτήθηκα γιατί ο κόσμος ψήφισε ''Οχι'' αλλά μου έγινε ξεκάθαρο από τη βραδιά του δημοψηφίσματος ότι η θέση της κυβέρνησης θα ήταν να πει ''Ναι''. Πολύ θα ήθελα να πάρω ευθύνη για την πολιτική για την οποία παραιτήθηκα». Οταν η Κριστιαν Αμανπούρ επέμεινε για το αν ο ίδιος έχει ευθύνες, ο κ. Βαρουφάκης συνέχισε λέγοντας: «Υπήρξαν λάθη, είναι δύσκολο να πει κανείς ότι δεν έγιναν ιδιαίτερα σε μία πεντάμηνη περίοδο εξαιρετικά έντονων διαπραγματεύσεων, με δανειστές που δεν ήθελαν μία λογική διαπραγμάτευση. Κάναμε λάθη και θεωρώ υπεύθυνο τον εαυτό μου για αρκετά από αυτά».

Ακόμη, ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι οι δανειστές ενδιαφέρονταν περισσότερο για το πώς θα ταπεινώσουν ή θα ρίξουν την ελληνική κυβέρνηση, παρά για μία συμφωνία που θα εξασφάλιζε ότι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους, ενώ χαρακτήρισε αντιδημοκρατική κίνηση και πραξικόπημα το γεγονός ότι «έκλεισαν τις τράπεζές μας γιατί είχαμε το θράσος να θέσουμε το τελεσίγραφο που μας έθεσαν στο λαό με το δημοψήφισμα».

Δείτε το βίντεο με την συνέντευξη του Γιάννη Βαρουφάκη εδώ

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ