SOS από τους φορείς της αγοράς για τις μεταχρονολογημένες επιταγές - Τι λένε Μίχαλος - Κορκίδης;

Τη διευθέτηση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν χιλιάδες επιχειρήσεις λόγω «λήξης» των επιταγών που έχουν εκδώσει ζητούν με επιστολές του προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

 

Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου 
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Γνωρίζετε πολύ καλά τις δυσλειτουργίες που έχουν ανακύψει στην αγορά εξαιτίας της τραπεζικής αργίας. Οι επιχειρηματικές συναλλαγές όλο αυτό το διάστημα είναι σχεδόν ανύπαρκτες και οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων έχουν διευρυνθεί, με αποτέλεσμα να χρειάζονται αρκετό χρόνο μετά το άνοιγμα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για να μπορέσουν να διευθετήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.  Με στόχο πάντα την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, κρίνουμε απαραίτητο να παραταθεί για τουλάχιστον έναν μήνα η προθεσμία για την εξόφληση των μεταχρονολογημένων επιταγών λήξεως στο τέλος Ιουνίου και στο τέλος Ιουλίου, προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και να δοθεί μια περίοδο χάριτος στις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να μην μπαίνουν στον Τειρεσία, μέχρι η αγορά να βρει και πάλι τον βηματισμό της».

Το αίτημα να δοθεί παράταση στις επιταγές που έληξαν κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας επαναλαμβάνει και με σημερινή ανακοίνωση ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου κάνει λόγο για «ωρολογιακή βόμβα» που απειλεί με καταστροφή χιλιάδες επιχειρηματίες οι οποίοι, "χωρίς να φέρουν την παραμικρή ευθύνη, καθώς οι κλειστές τράπεζες εμπόδιζαν την οποιαδήποτε ενέργεια από μέρους τους, έρχονται τώρα αντιμέτωποι με επιταγές που έχουν λήξει κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας και που πρέπει να καλυφθούν μέσα σε οκτώ ημέρες".

Ο πρόεδρος του ΕΕ χαιρετίζει εξάλλου το άνοιγμα των τραπεζών, τονίζοντας ότι η τραπεζική αργία προκάλεσε σειρά ποικίλων προβλημάτων και ότι το βαρύτερο πλήγμα το δέχθηκε η επιχειρηματικότητα και η πραγματική οικονομία.

Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ


Από την πλευρά του ο Βασίλης Κορκίδης σημειώνει
λόγω της παρατεταμένης τραπεζικής αργίας ένας πολύ μεγάλος αριθμός επιταγών, εμπορικών συναλλαγών αξίας που ίσως ξεπερνούν σε τζίρο τα 6 δις ευρώ, που έχουν εκδοθεί και οπιςθογραφηθεί από πολλές επιχειρήσεις, έχουν λήξει από 30/6 ή πρόκειται να λήξουν στο διάστημα έως 30/7. Με το υπάρχον καθεστώς, οι επιταγές αυτές θα πρέπει να εξοφληθούν εντός 8 ημερών από το άνοιγμα των τραπεζών. Με δεδομένη, ωστόσο, τη μαζική συσσώρευση των υποχρεώσεων που έχουν οι επιχειρήσεις και την αναστάτωση που έχει προκληθεί στην αγορά, αυτό είναι αδύνατον πρακτικά και κατά συνέπεια είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθεί και άλλος χρόνος, τουλάχιστον ενός μήνα, προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να ισορροπήσει η αγορά.

Στην επιστολή της ΕΣΕΕ τονίζεται ότι είναι ταυτόχρονα αναγκαίο να επιτραπεί κατα προτεραιότητα στις επιχειρήσεις να πάρουν από τις θυρίδες τους, τις επιταγές πελατών τους, που έχουν εναποθέσει πριν το κλείσιμο των τραπεζών. Επιβάλλεται τέλος να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αυτή τη δύσκολη θέση, χωρίς δική τους υπαιτιότητα αλλά λόγω της τραπεζικής αργίας, να μην μπαίνουν στον Τειρεσία για το διάστημα μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα στις τραπεζικές συναλλαγές.

Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος ΕΒΕΑ


Ο κ. Μίχαλος εξηγεί στην επιστολή του ότι λόγω της
παρατεταμένης τραπεζικής αργίας ένας πολύ μεγάλος αριθμός επιταγών που έχουν εκδοθεί από τις επιχειρήσεις έχουν λήξει ή πρόκειται να λήξουν στο διάστημα 30 /6 έως 30/7. Με το υπάρχον καθεστώς, οι  επιταγές αυτές θα  πρέπει να εξοφληθούν εντός 8 ημερών από το άνοιγμα των τραπεζών.

Με δεδομένη, ωστόσο, τη μαζική συσσώρευση των υποχρεώσεων που έχουν οι επιχειρήσεις και την αναστάτωση που έχει προκληθεί στην αγορά, αυτό είναι αδύνατον πρακτικά και κατά συνέπεια είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθεί και άλλος χρόνος, τουλάχιστον ενός μήνα, προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να ισορροπήσει η αγορά.

Ο κ. Μίχαλος τονίζει στην επιστολή του ότι είναι ταυτόχρονα αναγκαίο να υπάρξει ρύθμιση ώστε οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αυτή τη δύσκολη θέση, χωρίς δική τους υπαιτιότητα αλλά λόγω της τραπεζικής αργίας, να μην μπαίνουν στον Τειρεσία για το διάστημα μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα στις τραπεζικές συναλλαγές. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για να έχετε στο μενού σας ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ