Καταιγιστικές εξελίξεις: Παίρνει πίσω το Μαξίμου τα σκληρά μέτρα για τους αγρότες και τις πρόωρες συντάξεις

Με σημείωμα το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να ψηφιστούν φορολογικά και συνταξιοδοτικά την Τετάρτη. 

Ειδικότερα δεν θα πέσει στο τραπέζι της συζήτησης το  θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων το οποίο ήταν ένα από τα θέματα στα οποία είχαν επιμείνει οι δανειστές.

Όπως τονίζεται:

Την Τετάρτη, 22.07.2015, η συζήτηση - ψηφοφορία στην Βουλή αφορά:

 

  • Τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος αποτελεί μείζονα αναμόρφωση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα πολιτικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και να μειώσει τα κόστη.
  • Την ενσωμάτωση της οδηγίας BRRD, που αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων, καθώς και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων επενδύσεων.

- Στη Βουλή δεν έρχονται αυτή την εβδομάδα οι ρυθμίσεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις καθώς και οι τυχόν ρυθμίσεις για την φορολόγηση των αγροτών.

Μνημόνιο - λάιτ φέρνει τελικώς προς ψήφιση η κυβέρνηση της Τετάρτη, καθώς ο φόβος της ανατροπής της κρίθηκε ότι απειλεί με δραματικές εξελίξεις τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Γνωρίζοντας ότι η πορεία των βραχυπρόθεσμων εξελίξεων, οι οποίες και θα κρίνουν αφενός την παραμονή της χώρας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών της προοπτικών αλλά και αφετέρου την ταχύτητα των εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό, κρίνεται το προσεχές διήμερο, ο κ. Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να μην  διακινδυνεύσει μία διεύρυνση του ρήγματος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Εν όψει της ψήφισης του δεύτερου σκέλους των προαπαιτούμενων του μνημονίου που συμφωνήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, η ηγεσία της κυβέρνησης, έχοντας ήδη αφομοιώσει προσωρινώς το πρώτο ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησε αρχικώς να δραματοποιήσει την διαδικασία και να διαμηνύει πως αν ο αριθμός των βουλευτών στην ψηφοφορία της Τετάρτης πέσει κάτω από τον αριθμό των 120, στην ουσία ανατρέπεται και δρομολογούνται άλλου Τύπου εξελίξεις, με ορατά σενάρια εκλογών ή σχηματισμού άλλης κυβέρνησης και πάντως με την πολιτική αστάθεια να επανέρχεται ως καθοριστική παράμετρος σε όλα τα μέτωπα.

Ποιες ασφαλιστικές διατάξεις πάνε για... μετά

Οι διατάξεις του ασφαλιστικού που δεν θα περιληφθούν τελικά στο πολυνομοσχέδιο αφορούν σε ισοδύναμα μέτρα για αποφάσεις του ΣτΕ αλλά και για την σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.

Οι εκκρεμότητες παραμένουν για τις επόμενες εβδομάδες.

Βάσει της συμφωνίας με τους δανειστές θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν πολιτικές για την πλήρη αποκατάσταση των δημοσιονομικών ζημιών που προκύπτουν από τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου (σ.σ. Συμβούλιο της Επικρατείας) σε σχέση με:

- τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2012
- την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή εναλλακτικά μέτρα τα οποία θα είναι από κοινού συμφωνημένα.

Επίσης, σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο της διάταξης η οποία δεν συμπεριελήφθη τελικά στον πρώτο εφαρμοστικό, πρέπει να θεσπιστεί η σταδιακή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Συγκεκριμένα, η διάταξη που "αποσύρθηκε" όριζε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2023, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος για να πάρει κάποιος ασφαλισμένος σύνταξη διαμορφώνονται ως εξής:

- Για πλήρη σύνταξη γήρατος, χρειάζεται για οποιαδήποτε κατηγορία ασφαλισμένων η συμπλήρωση του 62ου έτους με 40 χρόνια ασφάλισης (ή 12.000 ημέρες ασφάλισης) και το 67ο έτος με 15 έτη (ή 4.500 ημέρες ασφάλισης).
- Για μειωμένη σύνταξη γήρατος, για όλους τους ασφαλισμένους χρειάζεται η συμπλήρωση του 62ου έτους ηλικίας με 15 έτη (ή 4.500 ημέρες ασφάλισης).

Τα προβλεπόμενα μέχρι 30 Ιουνίου 2015 χαμηλότερα από τα παραπάνω όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα προσαρμοστούν σταδιακά και, συγκεκριμένα, θα αυξηθούν κατά 6 μήνες ανά έτος, ξεκινώντας από 1η Ιουλίου 2015, φτάνοντας μέχρι και το έτος 2022, σύμφωνα πάντα με το προσχέδιο της προηγούμενης εβδομάδας.

Σε όσες περιπτώσεις που για να βγει κάποιος ασφαλισμένος στη σύνταξη δεν προβλέπεται κάποιο όριο ηλικίας, η μεταβατική προσθήκη του εξαμήνου ξεκινά από 1η Ιανουαρίου 2016 με όριο ηλικίας το 58ο έτος, εφόσον ο ασφαλισμένος βγαίνει στη σύνταξη με τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση με όριο ηλικίας το 55ο έτος.

Κατά χρονικό διάστημα προσαρμογής των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, επιβάλλεται μείωση του ποσού σύνταξης κατά 16% μηνιαίως και μέχρι τη συμπλήρωση του διαμορφούμενου, κατά περίπτωση προβλεπόμενου νέου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.
Επίσης, απαιτείται διάταξη για τη σταδιακή κατάργηση του Επιδόματος Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) μέχρι το 2019.  

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ