Βαρουφάκης στο BBC: «Η οικονομική πολιτική της Ελλάδας θα αποτύχει»

O Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη στο δίκτυο του BBC μίλησε για την οικονομική πολιτική της Ελλάδα και πως πιστεύει ότι θα εξελίχθη

«Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα αποτύχουν», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο. «Το πρόγραμμα θα μείνει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη αποτυχία όλων των εποχών στη μακροοικονομική διαχείριση», πρόσθεσε.

«Αυτό το πρόγραμμα θα αποτύχει, όποιος κι αν αναλάβει την εφαρμογή του», είπε ακόμη ο κ. Βαρουφάκης. Όταν ρωτήθηκε σε πόσο χρόνο θα συμβεί αυτό, απάντησε: «Έχει αποτύχει ήδη».

Η επιλογή που δόθηκε στην Ελλάδα, τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, ήταν ανάμεσα στην εκτέλεση και τη συνθηκολόγηση. «Και αποφασίσαμε ότι η συνθηκολόγηση ήταν η απόλυτη στρατηγική», κατέληξε.

Παράλληλα, σε άρθρο του που δημοσιεύεται το Σάββατο στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο Γιάνης Βαρουφάκης εξηγεί γιατί καταψήφισε στη Βουλή το πρώτο πακέτο με τα προαπαιτούμενα μέτρα.

 

Ο κ. Βαρουφάλης σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Στην πολιτική αποφάσισα να εισέλθω για έναν λόγο: για να σταθώ δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα στον αγώνα εναντίον της χρεοδουλοπαροικίας. Από τη μεριά του, ο Αλέξης Τσίπρας με τίμησε επιστρατεύοντάς με για έναν λόγο: μια πολύ συγκεκριμένη θεώρηση περί της κρίσης που βασίζεται στην απόρριψη του δόγματος Παπακωνσταντίνου, ότι δηλαδή μεταξύ της άτακτης χρεοκοπίας και του τοξικού δανεισμού, ο τοξικός δανεισμός είναι πάντα προτιμότερος.

«Πρόκειται για δόγμα που απέρριπτα ως πάγια απειλή που στόχο είχε την επιβολή, διά του πανικού, πολιτικών οι οποίες εγγυώνται τη μόνιμη χρεοκοπία και, εν τέλει, τη χρεοδουλοπαροικία. Την Τετάρτη το βράδυ, στη Βουλή, κλήθηκα να επιλέξω μεταξύ του (α) να ενστερνιστώ το εν λόγω δόγμα, υπερψηφίζοντας την κύρωση του κειμένου που πραξικοπηματικά και με απερίγραπτη βαναυσότητα επέβαλαν στον Αλέξη Τσίπρα οι «εταίροι» στο Euro Summit και (β) να πω «όχι» στον πρωθυπουργό μου».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ