Ο 8 φορές βραβευμένος καλύτερος τραγουδιστής jazz Kurt Elling στο Sani Festival 2015

Ο βραβευμένος με Grammy Kurt Elling είναι ο μεγάλος φιλοξενούμενος του φετινού αφιερώματος στους jazz vocalists του Sani Festival 2015.

Σύμφωνα με τους New York Times είναι ένας από τους πλέον καταξιωμένους ερμηνευτές της jazz παγκοσμίως, αφού επί πολλά χρόνια κατείχε την πρώτη θέση στην ψηφοφορία των κριτικών του περιοδικού Downbeat, έχει ανακηρυχθεί 8 φορές Καλύτερος Άνδρας Τραγουδιστής της Χρονιάς από την Jazz Journalists Association, και τα 10 άλμπουμ του έχουν προταθεί για βραβείο Grammy. 

Η μαγική φωνή του βαρύτονου Kurt Elling απλώνεται σε 4 οκτάβες, παρουσιάζοντας άψογη τεχνική και συναισθηματικό βάθος. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει αυθεντικές συνθέσεις, αλλά και σύγχρονες διασκευές κλασικών, ενώ βασικό στοιχείο στην ερμηνεία του αποτελεί ο εμπνευσμένος αυτοσχεδιασμός, το scatting και η αφήγηση . 

Ο Kurt Elling είναι διάσημος για το vocalese – ένα είδος ερμηνείας της jazz, όπου οι στίχοι, αντί για ακατάληπτες συλλαβές «ντύνουν» jazz αυτοσχεδιασμούς, με εξαίρετα παραδείγματα τους σολιστικούς αυτοσχεδιασμούς των Wayne Shorter, Keith Jarrett και Pat Metheny. Κριτικοί έχουν γράψει πως «Στην τέχνη του Elling, η φωνή της Jazz δίνει μια νέα πνευματική διάσταση στον αρχαίο, γλυκό και δυνατό δεσμό μεταξύ ποίησης και μουσικής».  

Οι New York Times επισημαίνουν πως «Ο Elling είναι η πιο ξεχωριστή ανδρική φωνή της εποχής μας», ενώ η Washington Post προσθέτει ότι «Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 κανένας άλλος jazz τραγουδιστής δεν υπήρξε τόσο τολμηρός, δυναμικός και ενδιαφέρων όσο ο Kurt Elling».

Η αποκλειστική συναυλία στο πλαίσιο του Sani Festival φέρει τον τίτλο Passion World. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα –επίτευγμα με τραγούδια αγάπης απ’ όλο τον κόσμο, τα οποία ερμηνεύονται στη γλώσσα τους.  Το Passion World είναι ένα πρότζεκτ - μουσικό μαγικό χαλί που θα μας παρασύρει σ’ ένα συναρπαστικό, ρομαντικό ταξίδι. 

Πηγή: nytimes.com

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ