Βερούτης - Πληρώνουμε: Γεμίσαμε τη βουλή 40 χρόνια με ανεπάγγελτους, σούργελα & λαμόγια

Το ευρωπαϊκό τρένο προς το παρόν συνεχίζει, όμως ένας από τους επιβάτες είναι δεμένος στο κάθισμά του.

Ο Γκυ Φερχόφστατ έγραψε μετά το aGREEKment προχθες ότι "Είναι σημαντικό πως επετεύχθη συμφωνία σήμερα το πρωί. Ένα Grexit θα ήταν καταστροφικό για τους Έλληνες και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως ο τρόπος με τον οποίο φτάσαμε σε αυτή την συμφωνία δεν είναι ο τρόπος που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να λειτουργεί. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η ευρωζώνη να κρατιέται όμηρος από ακραίους της αριστεράς και της δεξιάς. Η απαίτηση της ομοφωνίας παραλύει την Ένωσή μας και βάζει τα έθνη να εναντιώνονται. Πρέπει να μάθουμε από αυτό το ελληνικό θρίλερ. Μια νομισματική ένωση χωρίς πολιτική ένωση δεν είναι βιώσιμη. Ας αλλάξουμε την Ευρώπη ώστε αυτό να μην ξανασυμβεί ποτέ.”

Γράφει ο Άγης Βερούτης στο capital.gr

Σόιμπλε και Βαρουφάκης μοιάζει να είχαν κοινό πλάνο. Το Grexit.
Ευτυχώς απέτυχαν. Παρόλα αυτά πληρώσαμε την ακριβότερη πριμαντόνα όλων των εποχών, με απώλεια πιθανόν 15 δισ. ευρώ από το ΑΕΠ και άλλα 15 δισ. φορομέτρων. 
Δηλαδή 30 δισ. ευρώ ή 6 δισ. το μήνα για τους 5 μήνες!
Η τελική συμφωνία θα εξαρτηθεί πλέον από την κύρωσή της από την Ελληνική Βουλή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει απώλειες 20-25 έδρες, ενώ οι ΑΝΕΞΕΛ οδεύουν για έξοδο από την κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση θα στηρίξει μεν, θα απέχει δε. 
Ο δρόμος είναι ανηφορικός για όλους, και η ενηλικίωση της Αριστεράς απότομη. Και των υπολοίπων επίσης. Αυτών που έσερναν τα πόδια τους τα τελευταία 5 χρόνια, και αρνούνταν να πειράξουν τα πελατάκια τους.
Ο Αλέξης θα πληρώσει για όλα όσα δεν έφταιξε από το ‘81 ως το ‘12, και για όλα όσα συμμετείχε στο φταίξιμο από το ‘12 ως τώρα. Θα τα πληρώσουμε και μεις, που ως ψηφοφόροι φταίμε για αυτούς με τους οποίους γεμίσαμε τη βουλή, τους ανεπάγγελτους, τους ηθοποιούς, τα σούργελα και τα λαμόγια των τελευταίων 40 ετών. Τα λάθη πληρώνονται. Και θα πληρωθούν από όλους μας.
Όμως με αυτά και με κείνα, τα ψέμματα τελείωσαν. Χρειάζεται πλέον σοβαρότητα. Χρειάζεται ανάκτηση εμπιστοσύνης του πολιτικού συστήματος. Σίγουρα θα απομείνουν κάποιοι γραφικοί να επιμένουν ότι το άνοιγμα τις Κυριακές είναι ανάλγητο, αλλά οι ίδιοι δεν έχουν να προτείνουν λύσεις για τη στρατιά των ανέργων που δημιούργησε η πελατειακή λογική από το ‘81 ως σήμερα.
Άργησε η συμφωνία και θα κοστίσει παραπάνω. Πολύ παραπάνω από όσο θα κόστιζε τον Φεβρουάριο, ή τον Απρίλιο.
Προαπαιτούμενες δράσεις:
-Υπερφορολόγησης συνέχεια, εξίσωση φόρου εισοδήματος για τους αγρότες και ΦΠΑ νησιών, και 100% προκαταβολή φόρων για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
-Οι τράπεζες πρέπει να λειτουργήσουν, αλλά εξαρτάται από τον Ντράγκι που περιμένει να δει ότι υπάρχει πραγματικά πρόγραμμα. Τα capital controls θα συνεχίσουν.
-Το να είναι ψηφισμένοι οι Νόμοι ή όχι ως την Τετάρτη, θα καθορίσει το αν υπάρχει συμφωνία ή όχι. 
-Ένα πακέτο 35 δισ. επενδύσεων και στήριξης πιθανόν θα βρει το δρόμο του προς την ελληνική οικονομία, για να αντισταθμίσει την συνέχιση της εξοντωτικής φορολόγησης που προκαλεί ύφεση. Ήδη η Ελλάδα στα χρόνια από το 2009 ως σήμερα έχει χάσει το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ χώρας που δεν βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.
-Θα δημιουργηθεί ένα εγγυητικό ταμείο για το νέο πακέτο χρέους, με έσοδα από την αποκρατικοποίηση της δημόσιας περιουσίας σε ύψος 50 δισ. Υψηλές προσδοκίες. Αυτό θα έχει έδρα την Ελλάδα αντί για το Λουξεμβούργο, που θα ήταν ακόμα πιο ταπεινωτικό για τη χώρα. Τα έσοδα θα διατεθούν για 25 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών λόγω capital controls, συν 12,5 δισ. για απομείωση χρέους, συν 12,5 δισ. για επανεπένδυση από την κυβέρνηση. Αν ποτέ φτάσει το νούμερο των εσόδων των αποκρατικοποιήσεων στα 50 δισ.
-Στο συνταξιοδοτικό προβλέπεται το τέλος των πρόωρων συντάξεων, και η κάλυψη του κόστους των 2 δισ. ευρώ που κοστίζει η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για την επαναφορά των συντάξεων των στρατιωτικών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων.
-Ο ΕΝΦΙΑ μένει. Η εισφορά αλληλεγγύης διπλασιάζεται.
-Οι Εισφορές υπέρ υγείας αυξάνουν από 4% σε 6% για τους συνταξιούχους
-Η Στατιστική Αρχή γίνεται ανεξάρτητη
-Πιθανόν το πιο σημαντικό, θεσμοθετούνται "ημιαυτόματες” περικοπές του προϋπολογισμού σε περίπτωση που ξεφύγουν τα ελλείμματα.
-Απελευθερώνονται οι επιχειρήσεις να είναι ανοιχτές τις Κυριακές.
-Απελευθερώνεται η αγορά της ενέργειας, με ή χωρίς την πώληση του ΑΔΜΗΕ
-Απελευθερώνονται οι Ομαδικές Απολύσεις, και ακολουθούνται τα διεθνή πρότυπα του ILO για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
-και άλλα πολλά.
Μένει να δούμε πως θα διευθετηθούν τα Κόκκινα Δάνεια που πιθανόν να είναι πάνω από 80 δισ. ευρώ. Το τραπεζικό θέμα είναι πληγή ανοιχτή.
Παρόλα αυτά υπάρχει χώρος για να δείξει το πρόσωπό της μια Αριστερή κυβέρνηση, λαμβάνοντας μέτρα για την φορολόγηση στις Τριγωνικές Συναλλαγές, για το transfer pricing, για τα (μη-εμπορικά) εμβάσματα που έγιναν από τον Γενάρη του 2010 και μετά να διερευνήσει την νομιμότητα της απόκτησης αυτών των χρημάτων, και αρκετά άλλα που έχουν να κάνουν με την πάταξη της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, την απόδοση της δικαιοσύνης, το κράτος δικαίου.
Δεν είναι ανάγκη η κυβέρνηση να είναι μόνο εντολοδόχος των δανειστών. Αρκεί να έχει την παρρησία να κάνει ριζοσπαστικές αλλαγές στο σύστημα. Φιλελεύθερες αλλαγές. Τιμώντας το δεύτερο συστατικό του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ να έρθει σε ρήξη με τις συντεχνίες, με τους ολιγάρχες, και με τις ομάδες βολεμένων που έσυραν αυτή τη χώρα στη λάσπη τόσα χρόνια.
Οι πηγές ανάπτυξης είναι λίγες.
Μπροστά την καταστροφή που έχει επέλθει στην οικονομία μετά από 5 χρόνια αφαίμαξης που τελειώνουν στις τελευταίες δυο βδομάδες ακατάσχετης αιμορραγίας, τα 35 δισ. του πακέτου Γιουνκέρ-Σαμαρά μοιάζουν τσιρότο.
Πρέπει επιτέλους να απελευθερωθούν οι πραγματικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Η επιχειρηματικότητα μόνο ελεύθερη από τα βαρύδια και τα κατάλοιπα του κρατισμού θα μπορέσει να μας επαναφέρει στα πόδια μας. Τα έχουμε ξαναπεί από εδώ.
Θέλει αρετή και τόλμη εδώ που φτάσαμε.
Το ερώτημα είναι "ποιος τις έχει;”

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ