Πως με To κινεζικό τσουνάμι αφανίστηκαν σε 26 μέρες 3,5 τρισ. $

Οι φωνές αναλυτών που κάνουν λόγο για το σκάσιμο χρηματιστηριακής «φούσκας» ανάλογης με το κραχ στις ΗΠΑ το 1929 ολοένα και πληθαίνουν, αφού υπάρχουν αρκετά κοινά σημεία σήμερα στην Κίνα με την τότε κατάρρευση της Wall Street.

Ειδικότερα, από τα υψηλά έτους, στις 12 Ιουνίου (5.178,19 μονάδες) ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Κίνας (Shanghai Composite) είχε υποχωρήσει την Τετάρτη 8 Ιουλίου σε ποσοστό άνω του 32% (και πάνω από 3,5 τρισ. δολάρια σε αξία για τις αγορές σε Σαγκάη και Σεντζέν), αποτέλεσμα βέβαια της αγοραστικής «φρενίτιδας» που είχε προηγηθεί τον τελευταίο χρόνο, η οποία είχε εκτοξεύσει τα κέρδη της αγοράς πάνω από 162% από τα χαμηλά του 2014.


Και όλα αυτά με την... αρωγή του Πεκίνου και πιο συγκεκριμένα της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας η οποία με το να μειώνει συνεχώς το κόστος δανεισμού σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα οδήγησε τον κόσμο στο χρηματιστήριο. Πριν από μερικές ημέρες, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Ξιαοσουάνγκ Ζου μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,85%, το επιτόκιο καταθέσεων στο 2%, ενώ μείωσε και το απαιτούμενο ελάχιστο όριο τήρησης αποθεματικών για ορισμένες τράπεζες. Το ξεκάθαρο μήνυμα που έδωσε στους... ανήσυχους επενδυτές ήταν, «μην ανησυχείτε σύντροφοι της χρηματιστηριακής αγοράς, φυλάμε τα νώτα σας». Σημειώνεται ότι ήταν η τέταρτη μείωση επιτοκίων από τον Νοέμβριο του 2014.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Mizuho Securities Asia Ltd, Σεν Γιάνγουαν, «η κεντρική τράπεζα δεν θέλει έναν πανικό από την πτώση των μετοχών να μεταδοθεί. Αυτό θα οδηγούσε σε χρηματοοικονομική αστάθεια».


Στην προσπάθειά του να βάλει «φρένο» στον χρηματιστηριακό «κατήφορο» το Πεκίνο αποφάσισε πριν από μία εβδομάδα να αναβάλει όλες τις δημόσιες εγγραφές (IPOs), καθώς η πτώση των τελευταίων τριών εβδομάδων ήταν η μεγαλύτερη από το 1992. Παράλληλα, συστήθηκε ένα ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας με στόχο την ώθηση των αγορών μετοχών, ενώ παράλληλα η Κεντρική Τράπεζα δεσμεύτηκε να παράσχει χρηματοδότηση για τη στήριξη της αγοράς μετοχών μέσω δανεισμού (margin).

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ