Ο Άκης Πετρετζίκης μας προτείνει μια συνταγή που ''μυρίζει'' καλοκαίρι - Αθερίνα τηγανητή με σάλτσα ταρτάρ

Μια οικονομική πρόταση, με γεύση που θα σας ''απογειώσει''!

Συστατικά

Για τα ψάρια

1 κιλό αθερίνα
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για το πανάρισμα

150 γρ. αλεύρι
100 γρ. σιμιγδάλι
2 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. πιπέρι
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. σκόρδο ξερό σε σκόνη
1 κ.γ. παπρικα γλυκιά

Για τη σάλτσα ταρτάρ

100 γρ. αγγουράκι τουρσί
50 γρ. κάπαρη
1/2 κρεμμύδι
300 γρ. μαγιονέζα
θυμάρι
πιπέρι
1/2 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι και επιπλέον αν χρειαστεί

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για το πανάρισμα.
Βουτάμε τα ψάρια στο μπολ για να αλευρωθούν και τα ακουμπάμε σε ένα πιάτο.
Ζεσταίνουμε λάδι σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
Μόλις κάψει το λάδι, ρίχνουμε μέσα τα ψάρια και τηγανίζουμε για πολύ λίγο χρόνο.

Για τη σάλτσα ταρτάρ

Βάζουμε στο μούλτι το αγγουράκι, την κάπαρη και το κρεμμύδι.
Χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν τα υλικά μας και αν χρειάζεται μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο νερό αν είναι πολύ πηχτό το μείγμα.
Αδειάζουμε και στραγγίζουμε καλά το μείγμα σε σουρωτήρι με λεπτές τρύπες (ή σε πετσέτα).
Tο στερεό αυτό πολτό τον ανακατεύουμε με την μαγιονέζα προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι και μαϊντανό. 
Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε περισσότερο αλάτι ή πιπέρι.
Σερβίρουμε τα ψάρια μας με τη σάλτσα ταρτάρ. 

Who is Who

 Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ