Κλειστές ως τη Δευτέρα οι τράπεζες - Όριο 1.000 ευρώ σε όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό

Σύμφωνα με πληροφορίες, με υπουργική απόφαση διατηρείται το όριο των 60 ευρώ την ημέρα για λήψη χρημάτων από τα ATMs, ενώ ακόμα 120 ευρώ θα δοθούν αυτή την εβδομάδα στους συνταξιούχους.

Την ίδια ώρα, όμως, πληροφορίες αναφέρουν ότι μπαίνει όριο 1.000 ευρώ σε όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Αυτό το μέτρο, εφόσον ισχύει, (αν και δεν υπήρχε στην υπουργική απόφαση) θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε όσους πάνε διακοπές στο εξωτερικό διότι θα έχουν λίγα περιθώρια για αγορές ενώ υπάρχει πρόβλημα και με τη χρήση πιστωτικών καρτών για την πληρωμή των ξενοδοχείων.

Ολόκληρη η υπουργική απόφαση
«Παράταση διάρκειας τραπεζικής αργίας βραχείας διάρκειας και ρύθμιση θεμάτων συναλλαγών κατά τη διάρκεια αυτής»

Έχοντας υπόψη:

Τις διατάξεις:
α. της παραγράφου 1 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 28ης Ιουνίου 2015 «Τραπεζική αργία βραχείας διαρκείας» (Α' 65), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την από 30 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 66) και ισχύει,
β. του π.δ. 111/2014 «Οργανισμός Υπουργείου Οικονομικών» (Α' 178), όπως ισχύει,
γ. του π.δ. 25/2015 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α΄21),
δ. του 45/2015 «Διορισμός Υπουργού Οικονομικών» (Α΄73),
ε. της παρ. 3 του άρθρου 45, της παρ. 4 του άρθρου 46 και του άρθρου 90 του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (Α΄98 )

Την αρ. ΓΔΟΠ0000937ΕΞ 2015/ΧΠ 2256/6.7.2015 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών «Παράταση τραπεζικής αργίας» (Β΄1391).

Την ανάγκη να παραταθεί περαιτέρω η διάρκεια της τραπεζικής αργίας για την προστασία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας εν γένει από την έλλειψη ρευστότητας και να ρυθμισθούν θέματα τραπεζικών συναλλαγών κατά τη διάρκεια αυτής.

Την εισήγηση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας.
Το γεγονός ότι ο Υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος απουσιάζει στο εξωτερικό στο πλαίσιο κυβερνητικής αποστολής και αναπληρώνεται κατά την απουσία του αυτή από την Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Όλγα Νάντια Βαλαβάνη.
Το γεγονός ότι από την παρούσα δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
1. Παρατείνεται έως και 13 Ιουλίου 2015 η διάρκεια της τραπεζικής αργίας που κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Τραπεζική Αργία βραχείας διάρκειας» (Α' 65), όπως ισχύει και παρατάθηκε με την την αρ. ΓΔΟΠ0000937ΕΞ 2015/ΧΠ 2256/6.7.2015 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών «Παράταση τραπεζικής αργίας» (Β΄1391).

2. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας και μέχρι τη λήξη της τραπεζικής αργίας, πέραν των περιπτώσεων που προβλέπονται στην παράγραφο 2 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 28ης Ιουνίου 2015 «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» (Α' 65), όπως τροποποιήθηκε με την από 30 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 66) και ισχύει και των Υπουργικών Αποφάσεων που εκδίδονται κατ' εξουσιοδότηση αυτής, δύναται να πραγματοποιούνται από τα υποκαταστήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν για το σκοπό αυτό οι ακόλουθες πράξεις:
α. Η μετατροπή, με αίτηση του δικαιούχου, σε ευρώ ποσού σύνταξης καταβαλλόμενης σε ξένο νόμισμα από ασφαλιστικό φορέα του εξωτερικού, η μεταφορά αυτού του ποσού σε άλλο υπάρχοντα καταθετικό λογαριασμό του ίδιου δικαιούχου και η άπαξ ανάληψη από αυτόν ποσού μέχρι εκατόν είκοσι (120) ευρώ.
β. Η άπαξ καταβολή του συνολικού ποσού συντάξεως εκατόν είκοσι (120) ευρώ σε κάθε δικαιούχο.
γ. Η άπαξ καταβολή συνολικού ποσού εκατόν είκοσι (120) ευρώ στα πρόσωπα της παρ. 1 της αρ. ΓΔΟΠ 0000929ΕΞ2015/ΧΠ 2243/2.7.2015 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών (Β΄1343).

Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ατελείωτες οι ωρές στα ΑΤΜ 

Την ίδια ώρα, ουρές απο συνταξιούχους παρατηρούνται από νωρίς το πρωί στα περισσότερα υποκαταστήματα τραπεζών που καταβάλλεται απο σήμερα το δεύτερο μέρος της σύνταξης που ανέρχεται στα 120 ευρώ και καταβάλλεται σε όσους δεν διαθέτουν κάρτα ανάληψης. Στο υποκατάστημα της Εθνικής Τραπεζης, στην Καλιθέα, επι της οδου Θησέως,  οι συνταξιούχοι της ουράς είναι εκατοντάδες περιμένοντας καρτερικά να πάρουν την σύνταξη.

Οι πρώτοι στην ουρά που έχει σχηματιστεί έξω απο την τράπεζα μας είπαν ότι βριςκονται εδώ απο τις τρεις τα ξημερώματα προκειμένου να πιάσουν καλή θέση. Δηλώνουν στην πλειοψηφία τους ψύχραιμοι σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις ενώ ορισμένοι απο αυτούς θα καταθέσουν σήμερα στα γκισέ αιτήσεις για την χορήγηση καρτών ανάληψης προκειμένου να αποφύγουν μέσα στις επόμενες μέρες την ταλαιπωρία.

Ωστόσο, στην πλειοψηφία τους δηλώνουν οτι έχουν ήδη καταθέσει αιτησεις για την χορηγηση πιςτωτικών καρτών απο την προηγούμενη φορά που τους χορηγήθηκε η πρώτη δοση των 120 ευρώ ενω κάποιοι άλλοι υπογραμμίζουν ότι δεν μπορούν να εξοικειωθούν με την κάρτα και τα μηχανήματα ανάληψης και πως θα συνεχίσουν τον παραδοσιακό τροπο της αναμονής στην ουρά. Κλείνοντας να προσθέσουμε ότι στην τράπεζα της Καλλιθέας υπάρχει παρουσία και της Αστυνομίας ενώ στα δυο απο τα μηχανήματα ανάληψης έξω απο το υποκατάστημα το ένα βγάζει πενηντάρικα και το άλλο 60 ευρώ σε εικοσάρικα.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ