Όχι στο δημοψήφισμα ΝΑΙ σε μέτρα 10 δις: Δείτε όλο το πακέτο - μνημόνιο που έχει στα χαρτιά της η κυβέρνηση

Ας δούμε ποιό είναι το μνημόνιο  λιτότητας που θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 10 δισ. ευρώ και το οποίο προσφέρει η κυβέρνηση για να κλείσει η συμφωνία, ενώ όμως  οι δανειστές ζητούν ακόμη μεγαλύτερες θυσίες. Τον λογαριασμό  θα πληρώσουν επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και αγρότες, αν βεβαίως δεν πάμε στο Grexit 
 
 
 
Τα μέτρα αυτά έχουν την υπογραφή του πρωθυπουργού και εστάλησαν στις Βρυξέλλες ήδη από τις 30 Ιουνίου, πριν δηλαδή το δημοψήφισμα και την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.
 
Ουσιαστικά η κυβέρνηση προσχωρεί στο «τελεσίγραφο» των δανειστών, με λίγες διαφοροποιήσεις μόνον κυρίως για να διασώσει δημοσίους υπαλλήλους και να αποτρέψει κάποιες αποκρατικοποιήσεις.
 
Τα νέα μέτρα προβλέπουν αυξήσεις φόρων σε αγρότες, ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Στην ελληνική διαπραματευτική ομάδα εξετάζουν ποια μέτρα θα εφαρμοστούν άμεσα για να κλείσει η συμφωνία γέφυρα, ποια θα ψηφιστούν φέτος και ποια θα εφαρμοστούν σταδιακά από το 2016 ως το 2019.
 
Η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και για το 2016 που αποδέχεται η κυβέρνηση,φτάνουμε σε ενα  συνολικό πακέτο για την τριετία 2015 – 2017 που ξεπερνά  τα 15 δισ. ευρώ. Αυτά είναι όμως μόνο  η αρχή, γιατί ή ελληνική πρόταση δεν έχει προβλέψει τις ανάγκες του 2017, ούτε έχει ενσωματώσει το πλήγμα που προκάλεσαν στην οικονομία τα capital controls,  το δημοψήφισμα και η απουσία «ομπρέλας προστασίας» μετά την 3η Ιουνίου.
 
Mεταξύ των  νέων μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση περιλαμβάνονται:
 
 
-        Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε όλη τη χώρα και στα τρόφιμα.
 
-        Διατήρηση της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, η οποία όμως θα υπολογιστεί στους νέους συντελεστές.
 
-        Αύξηση στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων στο 100%, αλλά σταδιακά από το 2016 αντί φέτος.
 
-        Κατάργηση της προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης για τους γεωργούς (και των επιδοτήσεων στους φόρους κατανάλωσης στο πετρέλαιο ντίζελ) έως το τέλος του 2017. Η κατάργηση θα γίνει σταδιακά και άρα θα ξεκινήσει νωρίτερα.
 
-        Μείωση του πλαφόν στις στρατιωτικές δαπάνες αλλά μετά το 2015 (κατά  200 εκατομμύρια ευρώ το 2016 και  400 εκατομμύρια το 2017). Θα μειωθούν και ο αρθμός του προσωπικού και οι προμήθειες.
 
- ΕΝΦΙΑ ως το 2016 τουλάχιστον, με σταθερό στόχο είσπραξης 2,65 δισ ευρώ ετησίως.
 
 Συντάξεις:
 
α) Η μεταρρύθμιση του 2010 θα εφαρμοστεί πλήρως από φέτος.
 
β) θα ετοιμαστεί νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο μέσα στο καλοκαίρι και θα εφαρμοστεί τον Οκτώβριο του 2015. Ως τότε αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας βιωσιμότητας και μηδενικού ελλείμματος.
 
γ) Το ΕΚΑΣ θα καταργηθεί σταδιακά μέχρι το τέλος του 2019, και θα υποκατασταθεί από το εγγυημένο εισόδημα. Η διαφορά σε σχέση με την πρόταση Γιούνκερ είναι πως δεν θα υπάρξει μείωση φέτος για το «top» 20% των δικαιούχων.
 
δ) όλοι οι φόροι υπέρ τρίτων θα καταργηθούν σταδιακά μέχρι το τέλος του 2017, αρχής γενομένης από 31ης Οκτωβρίου 2015. Η πρόταση Γιούνκερ έλεγε να γίνει μια και έξω φέτος.
 
-        Εργασιακά: Το νέο πλαίσιο θα νομοθετηθεί μέσα στο φθινόπωρο του 2015.
 
   Αγορές:
 
α) άμεσα θα εφαρμοστούν οι συστάσεις από την εργαλειοθήκη 1 (toolkit) του ΟΟΣΑ. Αφορά τουριστικά καταλύματα, τουριστικά λεωφορεία, άδειες φορτηγών, οικοδομή κλπ
 
β) θα εφαρμοστούν και οι συστάσεις της  εργαλειοθήκης 2 (ποτά και τα προϊόντα πετρελαίου),
 
γ) θα ανοίξουν τα επαγγέλματα των συμβολαιογράφων, λογιστών, δικαστικών επιμελητών κλπ. Προβλέπεται και απελευθέρωση της αγοράς για γυμναστήρια κλπ.
 
-        Πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αλλά ο ΑΔΜΗΕ θα διαχωριστεί μεν από τη ΔΕΗ σε χωριστή νομική οντότητα, αλλά θα παραμείνει κατά πλειοψηφία υπό κρατική κυριότητα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ