Live: Η ιστορική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Νέα παρέμβαση Τσίπρα

Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα συνέβησαν αυτούς τους πέντε μήνες, οφείλουμε όμως όλοι με ειλικρίνεια να συνειδητοποιήσουμε ότι η βασική ευθύνη για τα αδιέξοδα αφορά τα πέντε χρόνια προγραμμάτων που δεν οδήγησαν στην έξοδο από την κρίση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

«Ο ελληνικός λαός μας έδωσε εντολή να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για την επίτευξη μιας κοινωνικά δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο ελληνικό πρόβλημα χωρίς την αέναη και αδιέξοδη λιτότητα που εγκλωβίζει την κοινωνία σε μια διαρκεί και βαθιά κατάθλιψη», τόνισε. 

Δείτε το live εδώ 

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η γενναία επιλογή του λαού δεν αποτελεί επιλογή ρήξης με την Ευρώπη αλλά επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της ευρωπαϊκής ενοποίησης στις αρχές της δημοκρατίας του αλληλοσεβασμού και της ισότητας.


 
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια έχει μετατραπεί σε ένα πειραματικό εργαστήρι λιτότητας, αλλά το πείραμα δεν πέτυχε.

Διεκδικούμε μια συμφωνία που θα δίνει σήμα οριστικής διεξόδου από την κρίση, που θα δίνει την εντύπωση ότι στο τέλος του τούνελ υπάρχει φως, συνέχισε. 

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεών της και την αναδιάρθρωση του χρέους της δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν επιπλέον τον ευρωπαίο φορολογούμενο.

«Τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα δεν πήγαν ποτέ στον ελληνικό λαό, ήταν χρήματα που δόθηκαν για να σωθούν οι ευρωπαϊκές και ελληνικές τράπεζες», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Μεταξύ άλλαων, σημείωσε ότι δεν ισχυρίζεται πως για όλα τα δεινά της πατρίδας ευθύνονται οι κακοί ξένοι. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας γιατί για πάρα πολλά χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις ενίσχυσαν τη διαπλοκή, άφησαν ανεξέλεγκτη τη φοροδιαφυγή, δημιούργησαν ένα πελατειακό κράτος.

«Καμια από τις υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις των προγραμμάτων δεν βελτίωσε το φοροελεγκτικό μηχανισμό, καμιά υποτιθέμενη μεταρρύθμιση δεν τα έβαλε με το πολιτικό κατεστημένο τους ολιγάρχες και τις τράπεζες», συμπλήρωσε και υποστήριξε ότι οι ελληνικές προτάσεις «επικεντρώνονται σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο να αλλάξουν την Ελλάδα». 

 

Βέμπερ: «Κύριε Τσίπρα δεν λέτε την αλήθεια»

 Ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ στην ομίλια του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για την στάση του.

«Είστε επικεφαλής μιας κυβέρνησης που μας είπε τρομοκράτες και μας απείλησε ότι θα στείλει τζιχαντιστές στην Ευρώπη. Περίμενα να ζητήσει συγγνώμη ο Ελληνας πρωθυπουργός, αλλά δεν το έκανε»

Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του τόνισε:

«Μιλήσατε, κύριε Τσίπρα, για αξιοπρέπεια, αλλά αξιοπρέπεια είναι να λες επίσης την αλήθεια. Δεν την λέτε», είπε, για να προσθέσει: «Δεν θα πληρώσουν οι τράπεζες το ελληνικό χρέος, αλλά οι λαοί της Ευρώπης».

Ρεμπέκα Χαρμς (Πράσινοι) στον Τσίπρα: Δημοκρατία και Πούτιν δεν συνδυάζονται

Η εκπρόσωπος των Πράσινων στην Ευρωβουλή, Ρεμπέκα Χαρμς, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα.

Μιλώντας σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο επέπληξε τον Έλληνα πρωθυπουργό, λέγοντας πως περίμενε να μιλήσει για το τι θα κάνει από εδώ και πέρα αυτός και η κυβέρνησή του, για την ανάσχεση της κατάστασης στην Ελλάδα και για να την κρατήσει στην Ευρωζώνη.

Μάλιστα, στο τέλος της ομιλίας της, απευθυνόμενη στον κ. Τσίπρα, είπε: «Δημοκρατία και Πούτιν δεν συνδυάζονται».    

«Λέτε ότι είστε δημοκράτης, αλλά διατηρείτε στενούς δεσμούς με τον Πούτιν. Πούτιν και δημοκρατία δεν πάνε μαζί», είπε χαρακτηριστικά. 

Φερχόφστατ σε Τσίπρα: Δείξε ότι είσαι ηγέτης και όχι ψευδοπροφήτης

Ο Γκι Φερχόφστατ ήταν καταιγιστικός στον λόγο του κατά τη διάρκεια της συζήτησης μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Ζήτησε μεταρρυθμίσεις από τον Αλέξη Τσίπρα, τον κάλεσε να φανεί ηγέτης και όχι ψευδοπροφήτης και μάλιστα προσφέρθηκε να έρθει στην Αθήνα για να βοηθήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Αρκετοί παριστάμενοι ευρωβουλευτές σχολίασαν πως με την ομιλία Φερχόφστατ ο Αλέξης Τσίπρας έδειχνε να νιώθει για πρώτη φορά άβολα.

Τα σημαντικότερα σημεία στην ομιλία του Βέλγου Επικεφαλής Φιλελεύθερων Δημοκρατών:

  • Πρέπει να κάνετε μεταρρυθμίσεις
  • Μπορώ να έρθω στην Αθήνα και να σας βοηθήσω αν θέλετε
  • Σταματήστε να χρησιμοποιείται το πελατειακό σύστημα όπως έκανε στο παρελθόν και το ΠΑΣΟΚ
  • Μειώστε το κόστος στο Δημόσιο
  • Μεταρρυθμίστε τον ιδιωτικό τομέα. Αυτός χρειάζεται τις τράπεζες
  • Προτείνω την μείωση των προνομίων στη χώρα σας
  • Των προνομίων στους εφοπλιστές
  • Των προνομίων της εκκλησίας
  • Των προνομίων των ελληνικών κομμάτων
  • Των προνομίων των ελληνικών νησιών
  • Πήρατε τις εκλογές, πήρατε το δημοψήδισμα άρα είστε ο μόνος πολιτικός μπορεί να βάλει ένα τέρμα σε αυτή την κατάσταση
  • Εχουμε και εμείς ευθύνη βέβαια και θα την εξετάσουμε
  • Αλλά πρώτα φέρτε μας τις μεταρρυθμίσεις
  • Εχετε μια συγκεκριμένη επιλογή
  • Θα μείνετε στην ιστορία ως ο πολιτικός που από ένα εκλογικό ατύχημα έκανε το λαό του φτωχότερο ή ως ο πραγματικός επαναστάτης που έβαλε τη χώρα του στο σωστό δρόμο
  • Δείξτε μας τι μπορείτε να κάνετε
  • Δείξτε μας ότι είστε ο πραγματικός ηγέτης και όχι ένας ψευτοπροφήτης

Γκι Φερχόφσταντ:

800.000 δημόσιοι υπάλληλοι υπάρχουν στην Ελλάδα. Ανοίξτε τις αγορές και τα επαγγέλματα για τους νέους. Σας αρέσουν τα προνόμια ε; Τα κόμματα παίρνουν τόσα χρήματα από τις τράπεζες και είναι χρεοκοπημένα. Βάλτε τα όλα σε ένα πακέτο και είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να βρούμε λύση. Ποτέ στην Ελλάδα δεν υπήρξε πιο ισχυρός πρωθυπουργός. Είστε ο μόνος που μπορείτε να φτιάξετε το σύστημα. Κι εμείς έχουμε ευθύνη. Πρέπει να προχωρήσουμε σε απομείωση του χρέους, αλλά με σειρά. Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις. Πώς θέλετε να σας θυμούνται: σαν ένα προεκλογικό ατύχημα που φτώχυνε την Ελλάδα ή σαν πραγματικό επαναστάτη μεταρρυθμιστή σαν τον Τρικούπη και τον Βενιζέλο (όχι τον καινούριο, είπε, τον κανονικό).
 

Σωστά, λέτε πως οι Ελληνες κατέβαλαν σκληρές προσπάθειες

  •  Αλλά η πολιτική τάξη δεν το έκανε. Είμαι θυμωμένος, γιατί μιλάτε για μεταρρυθμίσεις, αλλά ποτέ δεν τις βλέπουμε. Προχωράμε υπνοβατώντας προς ένα Grexit με τη βοήθεια των ακροδεξιών, ακούστε τους εκεί. Θα έχουμε ένα grexit. Αλλά τον λογαριασμό δεν θα τον πληρώσετε εσείς, αλλά οι Ελληνες πολίτες.
     
  • Υπνοβατείτε προς ένα Grexit. Πρέπει να τερματιστούν τα προνόμια στην Ελλάδα: της εκκλησίας, στα νησιά, στα πολιτικά κόμματα. Όλα αυτά βάλτε τα σε ένα πακετο και φέρτε τα στο τραπέζι. Πρέπει να βρούμε μία συνολικά αποδεκτή πρόταση κι εσείς πρέπει να το κάνετε, γιατί δεν υπήρξε πρωθυπουργός στην Ελλάδα με τόσο ισχυρή εντολή, πήρατε διπλή εντολή, άρα εσείς είστε που πρέπει να θέσετε τέλος στη διαφθορά στην Ελλάδα. Δεν είναι το ερώτημα αν εκανε η κότα το αυγό ή το αυγό την κότα. Πρέπει να επιλέξετε πώς θα μείνετε στην Ιστορία, ως εκλογικό ατύχημα ή ως πραγματικός ηγέτης.
  • Δείξτε μας ότι είστε πραγματικός ηγέτης κι όχι ένας ψευδοπροφήτης
  • Αν θέλουμε να αποφύγουμε το Grexit, ο μόνος δρόμος είναι να προχωρήσετε τις επόμενες 48 ώρες με ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων. Πρέπει να καταρτίσετε έναν οδικό χάρτη, να καθορίσετε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα.
  • Είμαι θυμωμένος διότι μιλάτε για μεταρρυθμίσεις αλλά ποτέ δεν είδαμε συγκεκριμένες προτάσεις μεταρρυθμίσεων.

Φάρατζ: Θα τα καταφέρετε αν φύγετε από το ευρώ

Ο ακροδεξιός Βρετανός Νάιτζελ Φάρατζ στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο υπερασπίστηκε τον Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα επιτέθηκε στην Ευρωζώνη λέγοντας πως το ευρώ είναι το νέο τείχος του Βερολίνου.

«Το ευρωπαϊκό προτζεκτ άρχισε να πεθαίνει. Το σχέδιο έχει αποτύχει. Ολόκληρη η Μεσόγειος καταλαβαίνει ότι βρίσκεται σε λάθος νόμισμα. Το νέο τείχος του Βερολίνου λέγεται ευρώ», ανέφερε. 

Παράλληλα είπε πως προς τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι «δεν έπρεπε η Ελλάδα κ.Τσίπρα να είναι μέλος της Ευρωζώνης και το ξέρετε αυτό». Επιτέθηκε στους Σουλτς και Γιούνκερ λέγοντας πως πριν από το δημοψήφισμα προσπάθησαν να επηρεάσουν τον ελληνικό λαό.

Κλείνοντας την ομιλία του είπε στον Αλέξη Τσίπρα πως η Ελλάδα με ένα υποτιμημένο νόμισμα και με την υποστήριξη των συμμάχων της θα μπορέσει να τα καταφέρει. Συγκεκριμένα είπε «Αν έχετε το κουράγιο οδηγήστε τους Έλληνες έξω από την ευρωζώνη με το κεφάλι ψηλά. Θα είναι δύσκολα τους πρώτους μήνες, αλλά με την υποτίμηση του νομίσματος, η χώρα σας θα ανακάμψει.»

Μαρί Λεπέν: ''Δεν μπορείτε να γλιτώσετε από την λιτότητα αν δεν γλιτώσετε από το ευρώ''
 
«Κύριε Τσίπρα το ευρώ και η λιτότητα υπάρχουν και δεν μπορείτε να γλιτώσετε από την λιτότητα αν δεν γλιτώσετε από το ευρώ. Η Ελλάδα πρέπει να βγει από αυτό το κρεματόριο», είπε από την πλευρά της η Γαλλίδα ευρωσκεπτικίστρια, επικεφαλής της Ευρώπης των Εθνών και Ελευθεριών, Μαρί Λεπέν.
 
Χαρήκαμε με το δημοψήφισμα, είχε να κάνει με τις πολιτικές λιτότητα, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο, το ευρώ δεν είναι μη αναστρέψιμο, δεν είναι εδώ διά παντός, πρόσθεσε. 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ