Λαχταριστή μανιταρόπιτα από τον Άκη Πετρετζίκη στο φούρνο σας!

Συστατικά
Για τη ζύμη:

250γρ. νερό
125γρ. ελαιόλαδο
350γρ. αλεύρι κίτρινο(ζυμωτό)
200γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
1/2 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. πιπέρι
2 κ.σ. ξίδι
Για τη γέμιση

500γρ. μανιτάρια
400γρ. διάφορα τυριά(φέτα, παρμεζάνα, μοτσαρέλα,γραβιέρα, κλπ)
3 πιπεριές φλωρίνης
2 πράσινες πιπεριές
3 κρεμμύδια
90γρ. σιμιγδάλι ψιλό
5 λουκάνικα τύπου φρανκφούρτης κομμένα σε μικρές ροδέλες
4 αβγά
3 κλωνάρια φρέσκο φασκόμηλο
2 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο για το τηγάνι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη ζύμη

1) Σε ένα μπολ ανακατύουμε τα στερεά υλικά και σε άλλο μπολ τα υγρά.

2) Ρίχνουμε τα υγρά στα στερεά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη.

3) Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά καλύπτοντας με μια πετσέτα.

Για τη γέμιση

1) Κόβουμε τα μανιτάρια σε κομμάτια ανάλογα με το μέγεθός τους. Ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα λαχανικά.

2) Σωτάρουμε τα λαχανικά, τα μανιτάρια και τα λουκάνικα στο τηγάνι να πάρουν ωραίο χρώμα. Τα αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν τα υγρά τους για 15 με 30 λεπτά(όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο). Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά.

3) Ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά φροντίζοντας τα λευκά τυριά να μην σπάνε σε πολύ μικρά κομμάτια.

Για τη συναρμολόγηση

4) Χωρίζουμε στα 2 το ζυμάρι και ανοίγουμε και τα 2 σε λεπτό φύλλο. Το ένα φύλλο πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερο από το άλλο. Αν κολλάει πασπαλίζουμε τα φύλλα με επιπλέον αλεύρι ή σιμιγδάλι.

5) Σε ένα ταψί στρώνουμε το μεγαλύτερο φύλλο, έτσι ώστε να προεξέχει πάνω από τα τοιχώματα. Ρίχνουμε τη γέμιση και στρώνουμε να πάει παντού ομοιόμορφα. Καλύπτουμε με το μικρότερο φύλλο, φροντίζοντας να μην είναι τελείως ίσιο, αλλά να κάνει ζάρες στην επιφάνεια. Ενώνουμε τα φύλλα με τα χέρια μας.

6) Χαράσουμε ελαφρώς την πίτα για να εξατμίζονται τα υγρά.

7) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο ψηλά στον αέρα στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου ή ώσπου το φύλλο να πάρει ωραίο χρώμα.

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Who is Who

 

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ