Τελεσίγραφο στην κυβέρνηση: Αξιόπιστες προτάσεις ή έξοδος από το ευρώ την Κυριακή

Αν δεν υπάρξει συμφωνία, η Ευρώπη έχει προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ, δήλωσε ο Γιούνκερ.

Ο Ντόναλντ Τουσκ ξεκαθάρισε πως μέχρι την Παρασκευή η ελληνική πλευρά θα πρέπει να καταθέσει πλήρεις προτάσεις για να εξεταστούν από τους θεσμούς και στη συνέχεια θα αναζητηθεί κοινός τόπος, ο οποίος εάν δεν βρεθεί θα σημάνει και αυτόματα τη χρεοκοπία της Ελλάδας.
Όπως είπε είναι η πρώτη φορά που μιλά για χρονικά περιθώρια και πρόσθεσε ότι απομένουν μόλις πέντε ημέρες για να υπάρξει οριστική συμφωνία. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είπε πως μέσα στην εβδομάδα πρέπει να δοθούν λεπτομερείς προτάσεις και κάλεσε σε έντονο ύφος την ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει προς ποια κατεύθυνση θέλει να κινηθεί η χώρα.
Απαντώντας σε ερώτηση για ποιον λόγο καλούνται την Κυριακή και οι 28 ηγέτες της ΕΕ και όχι μόνο εκείνοι της ευρωζώνης, είπε πως η όλη κατάσταση επηρεάζει όλα τα κράτη - μέλη και αποκάλυψε πως η Κομισιόν έχει εκπονήσει σχέδιο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε πως η επιλογή να βρίσκονται στις Βρυξέλλες και οι 28 ηγέτες της ευρωζώνης είναι χρήσιμο καθώς αρχικά ενδέχεται να συνεδριάσουν για περίπου μια ώρα οι 19 της ευρωζώνης - εάν η κατάσταση οδηγείται σε Grexit - και στη συνέχεια να συνεδριάσουν και οι 28.
"Δυστυχώς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το κακό σενάριο. Άρα θα πρέπει να συμφωνήσουμε τις συνέπειες για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τουσκ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ