Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

‘’Mαστίγιο και καρότο’’ από τους Υπουργούς Οικονομικών - Δείτε τι δήλωσαν προσερχόμενοι στο πιο κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα

Κατά την άφιξη τους στις Βρυξέλλες και στις καθιερωμένες δηλώσεις τους πριν το Eurogroup, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έκαναν δηλώσεις για το ελληνικό ζήτημα που θα έλεγε κανείς ότι προδικάζουν μια σκληρή μάχη για τον νεόκοπο Υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο

Διαβάστε εδώ όλες τις δηλώσεις των υπουργών κατά την άφιξη τους στη συνεδρίαση:

14:32 ΥΠΟΙΚ Λουξεμβούργου: Περιμένουμε πολλά από τους Ελληνες, χωρίς προτάσεις δεν μπορούμε να βγούμε από την γκρίζα ζώνη. Το Grexit εξαρτάται από την ελληνική πρόταση σήμερα. Αν θα υπάρξει γέφυρα σήμερα, αν θα μετακινηθούν από τη θέση τους. Για την ώρα δεν έχουμε καμία βάση συζητήσεων, θα πρέπει κάπως η Ελλάδα να δείξει μια θέληση προκειμένου να βοηθήσει τους υπόλοιπους 18.

14:27 Λιθουανός ΥΠΟΙΚ: Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μεγαλύτερη σαφήνεια, την οποία χάσαμε πολιτικά και οικονομικά λόγω του δημοψηφίσματος. Το πιο επείγον ερώτημα δεν είναι η διαγραφή του χρέους. Μπορεί να μπει στο τραπέζι, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πληρωμές της Ελλάδας έχουν παγώσει. Οι πολιτικοί που έχουν ταλέντο πάντα βρίσκουν ένα φως στο σκοτάδι.

14.22 ΥΠΟΙΚ Ισπανίας: Είμαστε στα τελευταία δευτερόλεπτα αυτής της κρίσης. Δεν θεωρώ ότι το Grexit είναι λύση την οποία θέλει κάποιος. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι αν μπορούν να ακολουθηθούν οι κανόνες. Κάθε πρόγραμμα έχει όρους. Οταν με ρωτούν για ελάφρυνση του χρέους, απαντώ ότι δεν είναι επείγον αυτή την ώρα. Πρώτα πρέπει να αποφασίσουμε για τους όρους που πρέπει να τεθούν. Οι τράπεζες έκλεισαν. Δεν υπάρχει χρόνος.

14:21 ΥΠΟΙΚ Ιρλανδίας: Δεν είμαι υπέρ του Grexit, θα κάνω ό,τι μπορώ για να μη συμβεί. Ελπίζω ότι οι ελληνικές προτάσεις θα είναι μια επίσημη αίτηση για νέο πρόγραμμα, το οποίο θα είναι μια βιώσιμη προσέγγιση. Η ελάφρυνση του χρέους ήταν πάντα μέρος της συζήτησης, αλλά πρέπει (οι Ελληνες) να ακολουθήσουν την ιρλανδική προσέγγιση.
Δεν θεωρώ ότι κάποιος από εμάς θέλει να χρονοτριβίσει άλλο, θέλουμε μια πρόταση που θα είναι βιώσιμη για αρκετά χρόνια. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνουμε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, έτσι λοιπόν, δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε σε απόφαση σήμερα. Ωστόσο, ελπίζω ότι θα υπάρξει η ανάλογη δέσμευση.
Ποτέ δεν είχα μια σκληρή γραμμή προσέγγισης απέναντι στην Ελλάδα. Επιθυμούμε να διαπραγματευτούμε. Βλέπουμε την αναδιάρθρωση χρέους ως μέρος αυτών των συζητήσεων.

14:20 ΥΠΟΙΚ Μάλτας: Το Eurogroup πρέπει να συζητήσει για το Grexit και για τα πλάνα της Ελλάδας να το αποφύγει. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι 50-50%, αλλά σε κάθε περίπτωση θα είμαστε πολύ καλά οργανωμένοι. Χρειάζεται καλή θέληση για να συζητήσουμε για το ελληνικό χρέος, αλλά ακόμα δεν έχουμε φτάσει εκεί.

14:17 Ιταλός ΥΠΟΙΚ: Μεγάλο μάθημα η κρίση. Ελπίζω να επιταχυνθεί η οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης, πολλά θα εξαρτηθούν από την ελληνική κυβέρνηση. Οι επενδυτές αρχίζουν να καταλαβαίνουν πόσο σταθερό είναι το σύστημα της Ευρωζώνης.

14:13 Φινλανδός ΥΠΟΙΚ: Αυτή τη στιγμή δεν ψάχνουμε συμφωνία-γέφυρα. Δεν προσπαθουμε να σπρώξουμε την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, αλλά εναπόκειται στην Αθήνα να δει αν θα αποδεχθεί τους όρους. 10% του Φινλανδικιού προϋπολογισμού (σ.σ. 5 δισ. ευρώ) είναι δεσμευμένο για την Ελλάδα, δηλαδή το 2,5% του ΑΕΠ. Απαιτούνται προϋποθέσεις και αυτές συζητάμε. Αναφορικά με τη δημοκρατική θέληση του ελληνικού λαού: Είμαστε 19 δημοκρατίες.
Συζητάμε για τρία πράγματα: Πρώτον, την μικροπρόθεσμη κάλυψη των χρηματοοικονομικών αναγκών της Ελλάδας. Τα χρήματα τελειώνουν, το αργότερο στις 20 Ιουλίου. Δεύτερον, τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρωζώνη μετά το δημοψήφισμα. Τρίτον, πρέπει να εμβαθύνουμε τις οικονομικές συνεργασίες εντός ευρώ.

14:09 Λετονός ΥΠΟΙΚ: Για κανένα λόγο δεν θα συζητήσουμε για χρεοκοπία της Ελλάδας έναντι των δανείων της, όπως δεν θα συζητήσουμε και για γρήγορη εκκίνηση ενός νέου προγράμματος. Πρέπει να καταλάβουμε ότι κάθε χώρα ακολουθεί τις δικές της διαδικασίες για να εγκρίνει ένα τέτοιο πρόγραμμα. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει γρήγορα. Το Grexit δεν θα είναι πρόβλημα για την Ευρώπη ή για τη Λετονία. Οταν ένα κομμάτι του συστήματος δεν λειτουργεί καλά τότε η αποχώρηση αυτού του κομματιού δεν κάνει κακό στο σύστημα. Εμείς κάναμε δομικές μεταρρυθμίσεις και έχουμε γίνει μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη. Ο λαός μας δεν καταλαβαίνει τους Ελληνες είναι έκπληκτοι με αυτά που βλέπουν, η συνταγή δεν είναι εύκολη, όπως και οι δομικές αλλαγές, αλλά είναι αυτές που μπορούν να κρατήσουν την οικονομία σε κανονική κατάσταση.
Είχαμε χάσει την εμπιστοσύνη μας στον Βαρουφάκη.

14:07 Ντομπρόβσκις: Δεν είναι αυτό που θέλουμε, αλλά το Grexit δεν μπορεί να αποκλειστεί. Πρέπει να δούμε αν η Ελλάδα θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο πακέτο.

14:05 Σόιμπλε: Πρέπει να ρωτήσετε την Ελλάδα αν θα παραμείνει στο ευρώ. Μέχρι τώρα η Αθήνα έχει δείξει ότι δεν θέλει το πρόγραμμα, αλλά χωρίς πρόγραμμα δεν υπάρχει δυνατότητα να βοηθήσουμε στα πλαίσια της ευρωζώνης. Οποιος γνωρίζει και σέβεται τις ευρωπαϊκές συνθήκες ξέρει τι πρέπει να πει και να κάνει. Σέβομαι το ελληνικό δημοψήφισμα.

13: 59 Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: Μια βιώσιμη λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο στο υπέρτατο πολιτικό επίπεδο. Είμαι άκρως επιφυλακτικός για το αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα. Δεν υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη, η Ελλάδα βρίσκεται από την άλλη πλευρά του λόφου. Η απόλυτη κόκκινη γραμμή για τη χώρα μου είναι η διαγραφή χρέους.

13:57 Βέλγος ΥΠΟΙΚ: Η κατάσταση είναι επείγουσα, η οικονομία της Ελλάδας είναι σε ελεύθερη πτώση, το ίδιο και ακόμη χειρότερα το τραπεζικό της σύστημα, τα πάντα εξαρτώνται από τις ελληνικές προτάσεις. Μόνο που αυτές οι προτάσεις πρέπει να ταιριάζουν στους όρους και τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το Grexit θα το αποφασίσει η Αθήνα.


13:40 Μοσκοβισί: Περιμένουμε ολοκληρωμένες και αξιόπιστες προτάσεις από τον κ. Τσακαλώτο. Περιμενουμε από την Ελλάδα να μας πει πώς θέλει να δράσει ώστε να αποφευχθεί το χειρότερο. Θα παρουσιάσω τις τεχνικές λύσεις στο Eurogroup. Χαιρετιζω την ενιαία δήλωση όλων των πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε το Grexit.

Το Eurogroup σήμερα δεν αφορά το ελληνικό χρέος. Γίνεται για να πάμε ένα βήμα μπροστά. Γνωρίζω τον κ. Τσακαλώτο, αλλά το θέμα δεν είναι αυτός, είναι οι προτάσεις που θα πέσουν στο τραπέζι.

13:36 Ντάισελμπλουμ: Πιστεύω ότι μετά το Οχι θα πρέπει να ακούσουμε την ελληνική κυβέρνηση πώς θα βγούμε από το αδιέξοδο και πώς θα καταλήξουμε σε συμφωνία. Θέλω να γνωρίσω τον νέο ομόλογό μου.
Κάθε πακέτο που θα συμφωνήσουμε με την Ελλάδα δεν πρέπει να βάζει σε κίνδυνο την αξιοπιστία του Eurogroup.
Το Οχι στο δημοψήφισμα σημαίνει ότι απορρίφθηκαν οι προτάσεις, θα πρέπει να δούμε τις νέες προτάσεις, θέλουμε να είναι αξιόπιστες.
Δεν γνωρίζω ότι οι νέες προτάσεις βασίζονται στο σχέδιο Γιούνκερ.
Τις τελευταίες εβδοαμάδες είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα της ευρωζώνης, Δεν μπορούμε να καταστρέψουμε την αξιοπιστία μας, ελπίζουμε οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης να είναι αξιόπιστες.

13:30 Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν έκανε καμία δήλωση εισερχόμενος στο Eurogroup

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 


2nd family summit