Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: Ο Καβάφης στα χέρια των παιδιών

Η Στέγη και το Αρχείο Καβάφη μπαίνουν στη σχολική τάξη και, μιλώντας στη γλώσσα των μαθητών, φέρνουν την καβαφική ποίηση στα θρανία με τον πλέον βιωματικό τρόπο.

Μέσα από πέντε πρωτότυπα εργαστήρια, οι δύο φορείς προσεγγίζουν τα «ιερά» και πιθανώς δυσπρόσιτα κείμενα του Αλεξανδρινού ποιητή, αξιοποιώντας τη σύμπραξη των πλέον «απρόβλεπτων» τεχνών. Αυτή η δημιουργική και πρωτότυπη ανάγνωση θα βοηθήσει τους μαθητές στην καλύτερη κατανόηση και ερμηνεία των ποιημάτων του, ενώ το υλικό που θα προκύψει θα αναδείξει το σύγχρονο χαρακτήρα του.
Οι πέντε σχολικές ομάδες που θα επιλεγούν θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από ένα εργαστήριο η καθεμία. Κάθε εργαστήριο περιλαμβάνει έναν κύκλο οχτώ συναντήσεων που θα πραγματοποιείται από το Αρχείο Καβάφη και τη Στέγη μαζί με καλλιτέχνες και λογοτέχνες.

1. O Καβάφης στα χέρια των παιδιών... Δημιουργία αντικειμένων εμπνευσμένων από τα ποιήματα του Καβάφη 
Με χαρτιά, ξύλα και άλλα υλικά στα χέρια, οι μαθητές δημιουργούν μια σειρά αντικειμένων με πηγή έμπνευσης τα ποιήματα του Αλεξανδρινού ποιητή. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από την ποιήτρια Κατερίνα Ηλιοπούλου και την εικαστικό Ηλιάννα Σκουλάκη.
2. Κάθε στίχος και μία εικόνα... Κι αν ο Καβάφης ήταν κόμικς; 
Εικονογράφηση ποιημάτων του Καβάφη. Πώς θα ήταν άραγε η «Ιθάκη» εικονογραφημένη; Οι στίχοι γίνονται εικόνες και οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν τα δικά τους κόμικς. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από την ποιήτρια Μαρία Τοπάλη και τον ζωγράφο-εικονογράφο Βασίλη Παπατσαρούχα.


3. Ένα σχολείο γεμάτο… Καβάφη 
Εικαστική παρέμβαση στο σχολείο με αφορμή τον Καβάφη
Με κατασκευές από λέξεις και κουτιά, μετατρέπουμε το χώρο του σχολείου σε ένα απόλυτο καβαφικό περιβάλλον. Δημιουργούμε ένα εικαστικό έργο μεγάλης κλίμακας και το σχολείο πάνταΚαβάφη θα θυμίζει! Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τον συγγραφέα Χρήστο Χρυσόπουλο και τον εικαστικό Κώστα Ρουσσάκη.
4. Η διαχρονική ποίηση πάντα επιστρέφει...και αυτή τη φορά γίνεται χιπ-χοπ
Απόδοση / διασκευή ποιημάτων του Καβάφη σε ιδίωμα χιπ-χοπ
Πώς θα μπορούσε να αποδοθεί το «Επέστρεφε» σε χιπ-χοπ ιδίωμα; Η Στέγη και το Αρχείο προ(σ)καλούν μαθητές και καθηγητές να σκεφτούν με εντελώς εναλλακτικό τρόπο το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τον ποιητή Θωμά Τσαλαπάτη και τον μουσικό παραγωγό και καλλιτέχνη χιπ-χοπ Jeff Gonzalez.
5. Καβάφης: Ένας ποιητής, χιλιάδες αναγνώσεις. 
Καινοτόμες αφηγήσεις του καβαφικού έργου
Έχετε φανταστεί το «Περιμένοντας τους βαρβάρους» ως θεατρικό έργο; Μπορείτε να σκεφτείτε μια διαφορετική απαγγελία του; Στο εργαστήριο αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βίντεο, animation και ό,τι άλλο βάλει ο νους σας! Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τον ποιητή Παναγιώτη Ιωαννίδη και τον σκηνοθέτη Γρηγόρη Χατζάκη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ