Α. Τσίπρας: ''Αποδέχομαι όλες τις προτάσεις των δανειστών''

Ο Αλέξης Τσίπρας θα αποδεχθεί όλους τους όρους των πιστωτών που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων αυτό το Σαββατοκύριακο, με ελάχιστες μόνο αλλαγές, σύμφωνα με την επιστολή του πρωθυπουργού προς τους θεσμούς που εστάλη το βράδυ της Τρίτης και την οποία αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Η επιστολή, έκτασης δύο σελίδων, εστάλη στους επικεφαλής της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, το βράδυ της Τρίτης. Οι FT εκτιμούν πως η επιστολή αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μιας συμφωνίας τις επόμενες ημέρες. 

Σύμφωνα με το άρθρο του Peter Spiegel στους Financial Times, η Αθήνα θα δεχθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις για τον ΦΠΑ με μόνο μια αλλαγή: να διατηρηθεί η έκπτωση του 30% για τα νησιά ορισμένα από τα οποία βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές.

Όσον αφορά τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, σύμφωνα με τους FT, ο κ. Τσίπρας ζητά οι αλλάγες για την μεταφορά του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη έως το 2022 να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο αντί άμεσα όπως ζητούν οι δανειστές. Ζητά επίσης, κατά τους FT το ΕΚΑΣ που χορηγείται στους φτωχότερους συνταξιούχους, για το οποίο συμφωνεί να καταργηθεί σταδιακά έως τον Δεκέμβριο του 2019, να γίνει με πιο αργούς ρυθμούς από αυτούς που ζητάνε οι δανειστές.

«Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί αυτή το staff-level agreement (τεχνική συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων) που υπόκειται στις ακόλουθες τροποποιήσεις, προσθήκες ή επεξηγήσεις, ως ένα τμήμα της επέκτασης του εκπνέοντος προγράμματος διάσωσης και της νέας (τρίτης) δανειακής συμφωνίας για την οποία εστάλη αίτημα σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνιου 2015» γράφει ο Αλέξης Τσίπρας και προσθέτει: «Όπως θα παρατηρήσετε οι προσθήκες μας είναι συγκεκριμένες και σέβονται απολύτως την ευρωστία και την αξιοπιστία του σχεδιασμού του συνολικού προγράμματος».

Η αρχή της επιστολής του πρωθυπουργού, όπως δημοσιεύεται στους Financial Times: 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ