Ποιος είναι ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος Πρόεδρος της Αιγύπτου?

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, ο πρώτος ισλαμιστής που αναλαμβάνει την εξουσία στην πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου, απέτισε απόψε φόρο τιμής στους «μάρτυρες» της εξέγερσης που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ, τον Φεβρουάριο του 2011 και υποσχέθηκε να σεβαστεί τις διεθνείς συμφωνίες της χώρας.


Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, ο πρώτος ισλαμιστής που αναλαμβάνει την εξουσία στην πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου, απέτισε απόψε φόρο τιμής στους «μάρτυρες» της εξέγερσης που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ, τον Φεβρουάριο του 2011 και υποσχέθηκε να σεβαστεί τις διεθνείς συμφωνίες της χώρας.

"Δεν θα ήμουν σήμερα εδώ ως πρώτος πρόεδρος εκλεγμένος με την ελεύθερη βούληση των Αιγυπτίων χωρίς τη χάρη του Θεού και (...) το αίμα των μαρτύρων», τόνισε ο Μόρσι στην πρώτη του ομιλία προς το έθνος μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. «Ευχαριστώ τους μάρτυρες, τις ψυχές των μαρτύρων, τις μητέρες και τους πατέρες τους», πρόσθεσε, αναφερόμενος στους 850 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους κατά την εξέγερση.

Ο Μόρσι διαβεβαίωσε ότι θα είναι ο πρόεδρος «όλων των Αιγυπτίων, χωρίς καμία εξαίρεση», ακόμη και αυτών που ζουν στο εξωτερικό και έκανε έκκληση για εθνική ενότητα γιατί, όπως είπε, η ενότητα είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσει η χώρα τους δύσκολους καιρούς.

"Η Αίγυπτος, η αγαπημένη μας πατρίδα, χρειάζεται την ενότητά μας. Η επανάσταση συνεχίζεται μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι της. Μαζί συνεχίζουμε την πορεία», τόνισε στην ομιλία του, που μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση της χώρας.

Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι θα σεβαστεί και θα προστατεύσει όλες τις διεθνείς συμφωνίες που έχει συνάψει η Αίγυπτος. Να σημειωθεί ότι μεταξύ των σημαντικότερων διεθνών συνθηκών που έχει υπογράψει το Κάιρο είναι και οι ειρηνευτικές συμφωνίες του 1979 με το Ισραήλ.

«Tιμώ τη δικαιοσύνη, τις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία»

Ο Μόρσι, που είναι καθηγητής μηχανικής, συνελήφθη τρεις ημέρες αφότου ξέσπασε η εξέγερση εναντίον του Μουμπάρακ, στις 25 Ιανουαρίου 2011. Αποφυλακίστηκε μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου και τέθηκε επικεφαλής του πρώτου πολιτικού κόμματος που ίδρυσε η Αδελφότητα, του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης.

Λίγη ώρα αφότου ανακοινώθηκε η νίκη του στις προεδρικές εκλογές ο Μόρσι δήλωσε ότι παραιτείται από το κόμμα. Επίσης χαιρέτισε το στρατό και τη δικαιοσύνη γιατί διασφάλισαν την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. «Ιδιαίτερα τιμώ τη δικαιοσύνη, τις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία γιατί προστάτευσαν τη δημοκρατική διαδικασία», τόνισε.

Μολονότι θεωρείται «συντηρητικός» έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι δεσμεύεται να προστατεύσει το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις αλλά και τα δικαιώματα των χριστιανών, των γυναικών, των νέων και των χωρικών. Στην προεκλογική εκστρατεία του προσπάθησε να καθησυχάσει τους χριστιανούς της Αιγύπτου αλλά και τους φιλελεύθερους που ανησυχούσαν με την πιθανότητα να έχουν για πρόεδρο έναν ισλαμιστή. Πολλοί εξέφραζαν φόβους ότι ο Μόρσι θα επιδιώξει να εγκαθιδρύσει ένα θρησκευτικό κράτος και ότι τα δικαιώματα των μειονοτήτων θα υπονομευτούν.

Κατά την προεκλογική εκστρατεία του είχε τονίσει ότι στόχος του είναι να βρεθούν λύσεις στα χρόνια προβλήματα της Αιγύπτου: την ανεργία, τη φτώχεια, την έλλειψη στέγης. Στην οικονομική πολιτική του υπόσχεται ότι θα βελτιώσει τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ