Guardian : Μία καταστροφή για την Αθήνα, κολοσσιαία αποτυχία για την ΕΕ

«Πέντε χρόνια έπειτα από τη γέννησή του, το μεγαλύτερο πρόγραμμα διάσωσης ενός κράτους θα φτάσει σε ένα βασανιστικό τέλος την Τρίτη, αφήνοντας θεωρητικά την Ελλάδα ξεκρέμαστη και εγκαταλείποντας τη μόνη, με μία αριστερή κυβέρνηση που κατηγορεί την ελίτ της ΕΕ πως χρησιμοποίησε σκόπιμα τη χώρα ως πειραματόζωο του νεοφιλελευθερισμού», επισημαίνει σημερινό δημοσίευμα του Guardian.

«Αν το πείραμα αποδείχθηκε καταστροφή για την Ελλάδα, συνιστά επίσης και μία κολοσσιαία αποτυχία για την Ευρώπη, αφού η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης  μοιάζει σήμερα με ένα θλιβερό τσούρμο που τρώγονται μεταξύ τους» γράφει ο Ίαν Τρέινορ που συνεχίζει κάνοντας αναφορά στις τρεις «κρίσεις», όπως τις αποκαλεί, που εκδηλώθηκαν στην ΕΕ κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών.

Η πρώτη αφορά στην επίσημη συζήτηση για Brexit στη σύνοδο ηγετών, η δεύτερη στη διαμάχη για το θέμα των προσφύγων που συρρέουν στη Γηραιά Ήπειρο και και η τρίτη, στην απόρριψη του αιτήματος της Ελλάδας για παράταση του προγράμματος διάσωσης από το Eurogroup.

«Τρεις ημέρες, τρεις κρίσεις, και μια συλλογική απόδοση που εμπνέει λίγες ελπίδες ή εμπιστοσύνη για τις ικανότητες διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ», τονίζει ο Ίαν Τρέινορ.

Όπως σημειώνει, όσον αφορά στο ελληνικό ζήτημα, πέραν από τις αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ευρώπη, παρατηρούνται σημαντικές αντεγκλήσεις και μεταξύ των Ευρωπαίων. «Η Γαλλία λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να σωθεί, η Γερμανία λέει ότι αυτό είναι αδύνατον. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να αναβιώσει τη διαπραγμάτευση που είναι ήδη νεκρή. Ο Φινλανδός υπουργός οικονομικών, Άλεξ Στουμπ, προσβλέπει στην κηδεία της. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαφωνεί με τους Ευρωπαίους σχετικά με τα επίπεδα του ελληνικού χρέους».

«Κατά τη συνεδρίαση του υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης το Σάββατο που τεράτισε την ελληνική διάσωση, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν ήταν ο μόνος που παραδέχτηκε με αρκετή ταπεινότητα ότι ίσως οι Ευρωπαίοι είχαν κάνει με λάθος τρόπο κάποια πράγματα και ότι η κατάσταση θα μπορούσε να είχε πάρει διαφορετική τροπή αν αυτά είχαν γίνει διαφορετικά,  σύμφωνα με μάρτυρες», γράφει ο Ίαν Τρέινορ.

«Μετά την ανακοίνωση του ελληνικού δημοψηφίσματος, την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων και τον τερματισμό του προγράμματος διάσωσης το Σάββατο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην προσπάθειά της να ρίξει αλλού το φταίξιμο για αυτήν την κατάσταση, δήλωσε δημοσίως για πρώτη φορά την Κυριακή ότι η προτεινόμενη συμφωνία θα περιλάμβανε και μία μορφή ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα, ένα κεντρικό αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα», τονίζει ο αρθρογράφος.

«Παρά το γεγονός ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης ξεχειλίζουν από αυτοπεποίθηση ότι η οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας δεν πρόκειται να επηρεάσει σημαντικά τα υπόλοιπα μέλη της νομισματικής ένωσης, κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά πώς θα επηρεάσει οικονομικά την Ευρωζώνη το χάος που πιθανόν να ακολουθήσει τυχόν νίκη του Τσίπρα την Κυριακή», γράφει ο Ίαν Τρέινορ που χαρακτηρίζει την κατάσταση ως «πολιτικό δηλητήριο».

«Για τους ηγέτες της Ευρώπης, πέντε χρόνια αποτυχίας στην Ελλάδα σημαίνει ότι όλοι έχουν ηττηθεί», καταλήγει ο αρθρογράφος.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ