Σε στενή επαφή Ομπάμα - Μέρκελ για την Ελλάδα

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα έκανε τελικά χθες Κυριακή το πολυπόθητο τηλεφώνημα στην Ανγκελα Μέρκελ με την οποία συζήτησε το «ελληνικό πρόβλημα» και την κρίση στην Ευρωζώνη. Την ίδια στιγμή, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ παρουσιάστηκε απογοητευμένη στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την ανησυχία του για τις τελευταίες εξελίξεις που θέτουν σε κίνδυνο την Ελλάδα, το λαό της και την παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι έχει κρίσιμη σημασία να καταβληθούν προσπάθειες για να υπάρξει επιστροφή σε έναν δρόμο ο οποίος θα επιτρέψει στην Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να επιτύχει την ανάπτυξή της εντός της ευρωζώνης.

Συμφώνησαν επίσης ότι οι ομάδες τους που ασχολούνται με την οικονομία, πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται και να παρακολουθούν την κατάσταση και κατέληξαν λέγοντας ότι θα συνεχίσουν την επαφή τους για το θέμα της Ελλάδας.

Η κ. Λαγκάρντ εξέφρασε την έντονη απογοήτευσή της στα μέλη του Δ.Σ. στη διάρκεια ενημέρωσής τους χθες το πρωί. Τους μίλησε, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της για τα ημιτελή, όπως τα χαρακτηρίζει, αποτελέσματα των προσφάτων συνομιλιών για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες.

«Μοιράστηκα μαζί τους», τονίζει, την απογοήτευσή μου και υπογράμμισα τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να εμπλεκόμαστε με τις ελληνικές αρχές».

Η κ. Λαγκάρντ φέρεται να εξέφρασε σφοδρά παράπονα για τη συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης και για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε για την απόφαση για το δημοψήφισμα.Σ

την ανακοίνωση τονίζεται ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες στην περιοχή και είναι έτοιμο να παράσχει βοήθεια, όπως απαιτείται.

Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ είναι ξεκάθαρα σημαντικές οι επόμενες ημέρες και χαιρέτισε τις ανακοινώσεις του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίες υποσχέθηκαν «να κάνουν πλήρη χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων για τη διατήρηση της ακεραιότητας και της σταθερότητας της ζώνης του ευρώ. Οι δηλώσεις αυτές υπογραμμίζουν ότι η ζώνη του ευρώ είναι σήμερα σε ισχυρή θέση να ανταποκριθεί στις εξελίξεις κατά τρόπο έγκαιρο και αποτελεσματικό, όπως απαιτείται».

Η γενική διευθύντρια διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και πρόσθεσε:

«Συνεχίζω να πιστεύω ότι απαιτείται μια ισορροπημένη προσέγγιση για να βοηθήσουμε να αποκατασταθεί η οικονομική σταθερότητα και η ανάπτυξη στην Ελλάδα, με τις κατάλληλες διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που θα υποστηρίζονται με την κατάλληλη χρηματοδότηση και μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους. Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να επιδιώκει αυτή την προσέγγιση με τις ελληνικές αρχές και τους ευρωπαίους εταίρους μας».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ