Βαρουφάκης: Δεν προκρίνουμε την επιβολή capital controls-Διαψεύδει την είδηση που διέρρευσε νωρίτερα

Νωρίτερα είχε διαρρεύσει από ξένους δημοσιογράφους πως έχει πει ότι θα μπουν κεφαλαιακοί περιορισμοί από Δευτέρα.

«Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ποτέ δεν δήλωσε ότι η  ελληνική κυβέρνηση προκρίνει την επιβολή capital controls. Αντίθετα, επανειλημμένως έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα capital controls δεν είναι συμβατά με την έννοια της νομισματικής ένωσης». 


Με αυτή την ανακοίνωση ο Γ. Βαρουφάκης διαψεύδει αυτό που διέρρευσε από ξένους δημοσιογράφους αλλά και από το ίδιο το BBC ότι είχε πει στο ραδιόφωνό του και τον δημοσιογράφο Mark Mardell πως η κυβέρνηση εξετάζει capital controls και κλειστές τράπεζες από αύριο. 
Ο ίδιος μετά τη δημοσιοποίηση της «δήλωσής» του από το BBC και την αναπαραγβγή της από όλα τα ΜΜΕ έγραψε στο twitter ότι η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με αυτή τη σκέψη: «Τα capital controls μέσα σε μια νομισματική ένωση, είναι μία αντίφαση. Η ελληνική κυβέρνηση αντιτίθεται σε αυτή τη σκέψη». Λίγο αργότερα υπήρξε και η ανακοίνωση-διάψευση του υπουργείου Οικονομικών.

Βαρουφάκης στη Bild: Είμαστε πρόθυμοι να διαπραγματευτούμε

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, o Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης επεσήμανε ότι η Αθήνα είναι ανοιχτή στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.
«Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη για περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αν και οι συνομιλίες χτες με τους πιστωτές των Αθηνών διακόπηκαν. Εάν υπάρξει καλύτερη πρόταση από την πλευρά των πιστωτών, θα μπορούσαμε να αλλάξουμε την στάση μας και να προτείνουμε στο εκλογικό σώμα να ψηφίσουν την πρότασή τους . Άρα, σε ότι μας αφορά παραμένουμε, έτοιμοι να διαπραγματευτούμε αλλά και οι πολίτες πρέπει να κάνουν την αξιολόγησή τους», επεσήμανε ο Γ. Βαρουφάκης.  
Στην  ερώτηση αν η Ελλάδα θα υποβάλει μία νέα πρόταση, ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν ξεκάθαρος: «Όχι , έχουμε ήδη υποβάλει τις προτάσεις μας πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.  Τώρα εναπόκειται στα θεσμικά όργανα να επιδείξουν καλή θέληση». O Γιάνης Βαρουφάκης επεσήμανε επίσης σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους ότι όταν «αιώνια αισιόδοξος». 
Όταν ρωτήθηκε  τι θα συμβεί αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές , μετά τη λήξη του δεύτερου πακέτου βοήθειας, την 1η Ιουλίου και μπει περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων ή οδηγηθεί η Ελλάδα σε Grexit, απάντησε: «Εάν η Ευρώπη επιτρέψει κάτι τόσο τρομερό, μόνο και μόνο για να ταπεινώσει την κυβέρνησή μας, τότε θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν θέλουμε μία Ευρώπη που έχει αποτύχει παταγωδώς και στο ζήτημα των προσφύγων, όπως έχει πει και ο Ιταλός πρωθυπουργός, θέτοντας το ερώτημα: Θέλουμε μία τέτοια Ευρώπη;».
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών πιστεύει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος πρέπει τώρα να αναλάβει σημαντικό ρόλο. «Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να δράσουν. Και να χρησιμοποιήσουν την Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ που αντιπροσωπεύει την πιο σημαντική χώρα στην Ευρώπη», τόνισε ο Έλληνας υπουργός και πρόσθεσε: «Εμείς δεν μπορούσαμε  να συμφωνήσουμε με την πρόταση των δανειστών αλλά δεν θα μπορούσαμε απλά να την απορρίψουμε έτσι απλά δεδομένης της σημασίας του θέματος για το μέλλον της Ελλάδας. Γι 'αυτό και η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να στραφεί προς τους πολίτες, να τους εξηγήσει την αρνητική μας στάση αλλά να τους δοθεί η επιλογή».
«Η Μέρκελ κρατά το κλειδί στο χέρι», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα αναφερόμενη στη δήλωση του Βαρουφάκη να αναλάβει από εδώ και στο εξής καθοριστικό ρόλο η Γερμανίδα καγκελάριος. 
Ο Έλληνα υπουργός Οικονομικών εξέφρασε επίσης την αμφιβολία του σε ότι αφορά την αρμοδιότητα των θεσμών: Της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Κομισιόν για την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών. «Τα θεσμικά όργανα δεν έχουν την αρμοδιότητα να συνδέουν τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις με μία έξυπνη πολιτική αναδιάρθρωσης του χρέους. Τα ευρωπαικά όργανα στις Βρυξέλλες δεν έχουν δημιουργηθεί για να αναλάβουν πολιτικές πρωτοβουλίες», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.  

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ