LIVE ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Κλειστές οι τράπεζες για μια εβδομάδα - Στα 60 ευρώ το ανώτερο όριο αναλήψεων ημερησίως μέχρι τις 6 /7

Το eirinika.gr καταγράφει όλες τις εξελίξεις, τις αντιδράσεις ξένων αξιωματούχων με δηλώσεις τους ή δημοσιεύματα του Διεθνούς Τύπου ενόψει της 30ης Ιουνίου που λήγει το πρόγραμμα χρηματοδότησης για την Ελλάδα αλλά και ενόψει του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής. 

23:48: Σε αχαρτογράφητα νερά οι διεθνείς αγορές - Πτωτική εικόνα στα futures λόγω Ελλάδας

22:23: Ο κύβος ερίφθει - Στα 60 ευρώ το ανώτερο όριο αναλήψεων ημερισίως

22:19: Αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: ''Στόχος του Τσίπρα οι περισσότερες παραχωρήσεις από την Ε.Ε.'' 

21:57: Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν το Mega και το Σκάι το ανώτατο ημερήσιο όριο αναλήψεων θα διαμορφωθεί στα 50-60 ευρώ

21:53: Συγκλονιστική εικόνα απο την Αγ.Παρασκευή

21:46: Α.Σαμαράς σε Α.Τσίπρα : ''Ακύρωσε τώρα το δημοψήφισμα-παρωδία''. 
«Ο κ. Τσίπρας οφείλει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Αν δεν μπορεί ο ίδιος, ας τολμήσει τη μεγάλη εθνική συνεννόηση» τονίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

20:55: Διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα - Διαβάστε όλη τη δήλωση

Διαβάστε τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα

«Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup, να μην εγκρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος ώστε να αποφανθεί ο λαός με δημοψήφισμα για το τελεσίγραφο των δανειστών, αποτελεί μια πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πράξη αμφισβήτησης του δικαιώματος ενός κυρίαρχου λαού στη δημοκρατική επιλογή. Στο ύψιστο και ιερό δικαίωμα έκφρασης γνώμης. 

Η απόφαση αυτή οδήγησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και ανάγκασε τη Τράπεζα της Ελλάδας να εισηγηθεί την ενεργοποίηση μέτρων τραπεζικής αργίας και περιορισμού στις τραπεζικές αναλήψεις. Είναι πλέον περισσότερο από σαφές, ότι αυτή η απόφαση δεν έχει κανέναν άλλο στόχο πέρα από το να εκβιάσει τη βούληση του ελληνικού λαού και να παρεμποδίσει την ομαλή δημοκρατική διαδικασία του δημοψηφίσματος.

Δεν θα τα καταφέρουν. Οι κινήσεις αυτές θα επιφέρουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.
Θα πεισμώσουν ακόμη περισσότερο τον ελληνικό λαό στην επιλογή του να απορρίψει τις απαράδεκτες μνημονιακές προτάσεις και τα τελεσίγραφα των δανειστών.

Ένα πράγμα όμως παραμένει βέβαιο:  η άρνηση της ολιγοήμερης παράτασης και η απόπειρα ακύρωσης μιας κορυφαίας δημοκρατικής διαδικασίας, αποτελεί πράξη προσβολής και μέγιστη ντροπή για τη δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης.

Για το λόγο αυτό έστειλα σήμερα εκ νέου το αίτημα σύντομης παράτασης, αυτή τη φορά στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στους 18 αρχηγούς των κρατών της Ευρωζώνης, καθώς και στους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αναμένω την άμεση αντίδρασή τους σε ένα στοιχειώδες αίτημα δημοκρατίας.

Είναι οι μόνοι που μπορούν το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και απόψε το βράδυ, να ανατρέψουν την απόφαση του Eurogroup και να δώσουν τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποκαταστήσει τη ροή της ρευστότητας των τραπεζών. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, αυτό που απαιτείται τις επόμενες μέρες είναι νηφαλιότητα και υπομονή.

Οι καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως διασφαλισμένες.
Το ίδιο διασφαλισμένη είναι και η καταβολή των μισθών και των συντάξεων.

Οι όποιες δυσκολίες εμφανιστούν πρέπει να αντιμετωπισθούν με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.
Όσο πιο ψύχραιμα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, τόσο πιο σύντομα θα τις ξεπεράσουμε και τόσο πιο ήπιες θα είναι οι συνέπειές τους.

Έχουμε σήμερα την ευκαιρία να αποδείξουμε στους εαυτούς μας και στον κόσμο ολόκληρο ότι το δίκιο μπορεί να κερδίσει.  Έχουμε για άλλη μια φορά την ιστορική ευκαιρία να στείλουμε στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο μήνυμα ελπίδας και αξιοπρέπειας.

Και να θυμάστε : τούτες τις κρίσιμες ώρες, που αναμετρόμαστε όλοι με το ανάστημα της ιστορίας μας, ο μόνος μας φόβος είναι ο φόβος. Δε θα τον αφήσουμε να μας κερδίσει.
Θα τα καταφέρουμε.

Η αξιοπρέπεια των Ελλήνων απέναντι στους εκβιασμούς και στο άδικο, θα στείλει μήνυμα ελπίδας και περηφάνειας σε ολόκληρη την Ευρώπη».  

20:50: Δημοσιεύθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για το Δημοψήφισμα 

20:47: ''Φωτιά'' στα διεθνή γραφέια στοιχημάτωνν για το μέλλον της χώρας μας

20:46: Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση στο Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας ήταν για ανώτατο όριο αναλήψεων 150 ευρώ 

20:40: Reuters - Κλειστό και το Χρηματιστήριο Αθηνών 

20:39: Νέα συγκέντρση με μήνυμα ''Μένουμε Ελλάδα'' την Τρίτη

20:17: Έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο σε Γαλλία Γερμανία - Η Μέρκελ κάνει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών & ο Ολάντ συγκαλεί υπουργικό συμβούλιο για την Ελλάδα 

Αύριο στις 9 το πρωί ο Φρανσουά Ολάντ συγκαλεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, με αφορμή την Ελλάδα, ανακοίνωσε πριν από λίγο η γαλλική προεδρία. Κινητικότητα και από την γερμανίδα καγκελάριο.

Στη συνεδρίαση, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 10:00 ώρα Ελλάδας, θα συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φάμπιους και ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

20:06 : EKTAKTO ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΙΣ 20:30 !!

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος αποφάσισαν να εισηγηθούν στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει στις 20:00 την επιβολή capital control

20:01: Καμία απολύτως συναλλαγή μέσω των γκισέ των Τραπεζών, ούτε για να δοθούν οι συντάξεις

20:00: Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης καλέι του πάντες να δείξουν νηφαλιότητα

19:52: Επίσημη Ανακοίνωση - Δεν θ'ανοίξουν οι τράπεζες αύριο !

19:49: «Μίνι» υπουργικό για την Ελλάδα συγκαλεί ο Ολάντ την Δευτέρα στις 10πμ (ώρα Ελλάδας)

19:23: Γιούνκερ: Αυτή είναι η πρόταση που καταθέσαμε και αγνόησε η κυβέρνηση 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής ένωσης «Για την ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τις τελευταίες προτάσεις όπως συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών της 8ης, 14ης, 22ας και 25ης Ιουνίου 2015, αλλά και τις συνομιλίες σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Οι συζητήσεις επ' αυτών των προτάσεων συνεχιζόταν με τις ελληνικές αρχές το βράδυ της Παρασκευής ενόψει του Eurogroupτης 27ης Ιουνίου 2015. Υπήρχε συναντίληψη όλων των εμπλεκομένων πλευρών ότι η σύνοδος αυτή του Eurogroupθα επιτύγχανε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία όχι μόνο θα είχε συμπεριλάβει τα μέτρα προς κοινή συμφωνία, αλλά θα κάλυπτε και τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες όπως και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Περιελάμβανε επίσης την υποστήριξη ενός πακέτου για μια νέα αρχή για την ανάπτυξη και την απασχόληση με τη πρωτοβουλία της Επιτροπής που θα υποστήριζε την ανασυγκρότηση και τις επενδύσεις στη πραγματική οικονομία, όπως είχε συζητηθεί και υιοθετηθεί στη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2025.Παρόλα αυτά, δεν έγινε εφικτή η τυπική ολοκλήρωση και παρουσίαση στο Eurogroup της τελικής εκδοχής αυτού του εγγράφου, ούτε της περίληψης μιας συνολικής συμφωνίας, λόγω της μονομερούς απόφασης των ελληνικών αρχών να εγκαταλείψουν τη διαδικασία το βράδυ της 26ης Ιουνίου 2015».

18:18: Ντίξον: ''Τα ελληνικά capital controls θα κάνουν τα κυπριακά να μοιάζουν με... βόλτα στο πάρκο'' 

Ο γνωστός αρθρογράφος του Reuters τόνισε χαρακτηριστικά ότι αυτό που πρόκειται να γίνει στην Ελλάδα με τον έλεγχο κεφαλαίων, θα κάνει τα κυπριακά να μοιάζουν με... βόλτα στο πάρκο. Εν συνεχεία αναφέρει ότι οι Ελληνες πολίτες δεν θα μπορούν να πάρουν ούτε 300 ευρώ την ημέρα.

Αναλυτικά έγραψε ο Ντίξον:

«Τα ελληνικά capital controls θα κάνουν τα κυπριακά να μοιάζουν με βόλτα στο πάρκο. Στην πραγματικότητα δεν θα έχει μείνει αχρησιμοποίητος ELA. Οι πολίτες δεν θα επιτρέπεται να πάρουν 300 ευρώ την ημέρα».

17:46: Guardian: Η ΕΚΤ δεν συνέτριψε τις τράπεζες, αλλά τις πιέζει

Ο Guardian λίγη ώρα μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μην παρέχει επιπλέον ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, αλλά να διατηρήσει τον ELA στα ίδια επίπεδα σχολίασε ότι «δεν επέλεξε την επιλογή της συντριβής του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σήμερα. Με το να μην παρέχει όμως επιπλέον ρευστότητα, η ΕΚΤ ασκεί τεράστια πίεση στον τραπεζικό τομέα. Κορυφαίοι αξιωματούχοι αναρωτιούνται πως θα αντιμετωπιστεί αυτό ΑΝ αύριο Δευτέρα αρκετοί Ελληνες πάνε να πάρουν τις καταθέσεις τους.

 

17:06: El Pais: «Επιχείρηση Αλβανία» - Αυτό είναι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Ευρωζώνης για το Grexit

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ενώ η Ελλάδα βυθίζεται στην άβυσσο, "μια μικρή ομάδα από την ΕΚΤ και την Κομισιόν ετοιμάζει τείχος προστασίας από το 2012, με σχέδια έκτακτης ανάγκης για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ σε μια επιχείρηση με τον τίτλο "Επιχείρηση Αλβανία".

 

15.40: Φέρχοφσταντ - Δώστε τρεις μήνες παράταση όχι για τον Τσίπρα, αλλά για τον ελληνικό λαό

Μεταβατική περίοδο τριών μηνών από τους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωζώνης, ώστε να εκπονηθεί ένα πρόγραμμα για την πλήρη αναμόρφωση του ελληνικού « πολιτικού και οικονομικού συστήματος» απευθύνει ο επικεφαλής της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκι Φέρχοφσταντ.

14.40: Handelsblatt- Έκτακτη Τηλεδιάσκεψη G7 για την Ελλάδα

 

14.35: Φάιμαν: Καταστροφικό ένα Grexit για την Ευρωζώνη

Ο Βέρνερ Φάιμαν, ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, προειδοποιεί: «Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, θα ήταν καταστροφική τόσο για τους Έλληνες, που δεν φταίνε σε τίποτα, όσο και για την Ευρωζώνη», σε σημερινή συνέντευξη του στην αυστριακή εφημερίδα «Εστεραιχ», ενώ εκτιμά ότι οι συνέπειες ενός Grexit για την Αυστρία μπορεί να είναι ανυπολόγιστες

14.00: Παυλόπουλος σε Σαμαρά: Η πορεία της χώρας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη πρέπει να μείνει αδιατάρακτη 

 

10.10: Grichen chaos-Bild-  Έκτακτη τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα

«Χάος με τους Έλληνες» δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδα Bild, αυτή την ώρα γίνονται κινήσεις από ευρωπαϊκές χώρες για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα.
Στην συνέχεια επικαλούμενη εκπρόσωπο μιας ευρωπαϊκής χώρας αναφέρει «Αυτό που συζητήθηκε σίγουρα είναι μία έκτακτη τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα» 

10.00 : Telegraph - Ο " τρελός" Τσίπρας θα κερδίσει , η Μέρκελ δεν καταγράφει ούτε μια επιτυχία

Στα μάτια της ευρωπαϊκής ελίτ, αυτή η βαρυσήμαντη απόφαση έκανε τον κ. Τσίπρα αυτόματα νικητή του διαγωνισμού «τρελός Ευρωπαίος της χρονιάς», γράφει η Telegraph .

Διαβάστε ολόκληρο το άθρο εδώ

09.55: Κριστίν Λαγκάρντ - ''Το δημοψήφισμα θα κρίνει τα πάντα - Έτοιμοι για νέες διαπραγματεύσεις''

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξή της στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC ότι το Ταμείο είναι «έτοιμο» να συζητήσει με την Ελλάδα.

Διαβάστε ολόκληρο το άθρρο εδώ

09.45 : Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - "Δεν έχει νόημα να ασχοληθούμε άλλο με την Ελλάδα - Αδιανόητο ότι έφυγαν από το τραπέζι"

Την ερχόμενη Κυριακή ο Ελληνικό λαός καλείται στις κάλπες του δημοψηφίσματος για να δηλώσει ΝΑΙ ή ΌΧΙ. Μέσα σε όλα αυτά, ο "σκληρός" Βόλφγκανγκ Σόιμπλε "ξαναχτυπά".

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

09.31: Ντόναλντ Τουσκ - "Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμένει μέλος της ευρωζώνης"

Μετά την χθεσινή άρνηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για παράταση της δανειακής σύμβασης ενόψει της ενδεχόμενης αθέτησης ή καθυστέρησης πληρωμών της Ελλάδας την Τρίτη, ο Τουσκ στον λογαριασμό του στο Twitter ανέρτησε:  "Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμένει μέλος της ευρωζώνης" 
"(Βρίσκομαι) σε επαφή με ηγέτες για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της ευρωζώνης των 19 χωρών" μελών, πρόσθεσε μετά τη συνάντηση των 18 υπουργών Οικονομικών.

09.25: Handelsblatt: ''Ο Βαρουφάκης έκλεισε την πόρτα του Eurogroup & της Ελλάδας''

«Έξω από την πόρτα», είναι ο τίτλος της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, η οποία εξηγεί ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κυριολεκτικά έκλεισε πίσω του την πόρτα του Eurogroup, η οποία παρέμενε ανοικτή για την Ελλάδα, όταν εγκατέλειψε την αίθουσα όπου διεξαγόταν η συνεδρίαση.

09.18: Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - Δύσκολο να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ με την πολιτική Τσίπρα

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε:'' Δεν ξέρω τι θα γίνει με τις τράπεζες τη Δευτέρα στην Ελλάδα'', διαβεβαίωσε όμως πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τον προϋπολογισμό της Γερμανίας από ένα Grexit.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ