Εγκρίθηκε το δημοψήφισμα με 178 ναι και 120 όχι - Πάμε στις κάλπες 5 Ιουλίου

178 βουλευτές ψήφισαν «ναι» στην πρόταση, 120 «όχι», ενώ απόντες ήταν δύο βουλευτές σε μια μαραθώνια διαδικασία που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 τη νύχτα.

Πρόκειται για το πρώτο δημοψήφισμα από το 1975, με το οποίο οι Έλληνες καλούνται να δηλώσουν αν εγκρίνουν ή όχι την πρόταση των Θεσμών. 

Συνολικά ψήφισαν 298 βουλευτές. Υπερ της πρότασης της κυβέρνησης ψήφισαν 178 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή), ενώ κατά ψήφισαν 120 βουλευτές (ΝΔ, Το Ποτάμι, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ).

Απόντες ήταν οι βουλευτές, Γιώργος Γαλέος (Χρυσή Αυγή) και Μαρία Αντωνίου (ΝΔ).

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ψήφισαν κατά της πρότασης λέγοντας «όχι στην πρόταση της κυβέρνησης. Ναι στην αποδέσμευση από την ΕΕ».

Προηγήθηκε μια ιδιαίτερα έντονη συνεδρίαση που σημαδεύτηκε από παθιασμένες ομιλίες, προσωπικές επιθέσεις, αντεγκλήσεις αλλά και αποχώρηση προς στιγμήν των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας μετά από οξύ επεισόδιο με την Πρόεδρο της Βουλής. 

 Απαιτείται η συμμετοχή 4.000.000 ψηφοφόρων για να έχει το αποτέλεσμα δεσμευτικό χαρακτήρα . 

Αμέσως μετά, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου μετέβη στο προεδρικό μέγαρο και επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο την έγκριση του δημοψηφίσματος από το Σώμα, προκειμένου αυτός να υπογράψει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα σήμερα. 

Ακολούθως, το υπουργείο Εσωτερικών οφείλει εντός του ασφυκτικού πλαισίου των επτά ημερών να οργανώσει εκλογικούς καταλόγους και όλες εκείνες τις διαδικασίες για την ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. 

Πάντως, σχεδόν το σύνολο της αντιπολίτευσης επισήμανε πως -εάν δεν είναι ήδη αργά- το ερώτημα που εισηγήθηκε η κυβέρνηση για δημοψήφισμα θα λάβει τη μορφή «ναι ή όχι στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ενωση». Το ίδιο πιστεύει και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. 

Την ίδια ώρα, το Eurogroup αρνήθηκε να δώσει νέα ολιγοήμερη παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα, προαναγγέλλοντας ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα η εθνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα θα βρίσκεται στο κενό. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ