Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία της Ολομέλειας στη Βουλή - Το δημοψήφισμα εγκρίθηκε με 178 "ναι" & 120 "όχι"

Στις 12:00 το μεσημέρι ξεκίνησε  στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση γιά το κρίσιμο θέμα της αποδοχής η μη της πρότασης των δανειστών  ενώ τα μεσάνυχτα ξεκινά  η διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για το δημοψήφισμα που εξήγγειλε χθες τη νύχτα με διάγγελμα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας .

liveη συνεδρίαση: 

02:58 Υπερψηφίστηκε η πρόταση για το δημοψήφισμα: 179 "ναι", 120 "όχι"

02: 57 Συνάντηση Πρ. Παυλόπουλου - Ζωής Κωνσταντοπούλου μετά το τέλος της ψηφοφορίας για ενημέρωση του πρώτου σχετικά με το αποτέλεσμα. 

02: 40 76 Ναι, 60 όχι μέχρι στιγμής

02: 18 Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για το δημοψήφισμα: 

01:55 Τσίπρας προς τον κ. Παφίλη: Δεν σας κάνουμε τη χάρη, δεν θα ψηφίσουμε μνημόνια - Σταματήστε να ταυτίζεστε με την άλλη πλευρά

01:49 Θα δώσουμε λογαριασμό μόνο στο μέλλον και τους αγώνες αυτού του τόπου που αξίζει να έχει μία ελπίδα, κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

01:46 Όσον αφορά τους δανειστές, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι δεν θέλησαν να αλλάξουν από τρόικα σε θεσμοί. «Παρέμειναν τρόικα, που σκοτώνουν τη δημοκρατία των λαών» συμπλήρωσε, καλώντας τον λαό να στείλει ισχυρό μήνυμα αξιοπρέπειας στην Ευρώπη και τον κόσμο.

01:43 Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τον ελληνικό ότι η κυβέρνηση δεν θα διαψεύσει τις προσδοκίες του, δεν θα σκοτώσει την ελπίδα του.
Παράλληλα, αποσαφήνισε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα γίνει σεβαστό, ενώ τόνισε ότι η μετατροπή του δημοψηφίσματος για τη λιτότητα, σε δημοψήφισμα για το ευρώ κρύβει τους μύχιους πόθους ορισμένων.

01:39 Είμαι βέβαιος, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, ότι ο ελληνικός λαός θα πει το μεγάλο «όχι» στο τελεσίγραφο και θα στείλει μήνυμα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας σε όλη την Ευρώπη, καθώς αυτό το «όχι» θα είναι και ένα μεγάλο «ναι» στην απόφαση της κυβέρνησης να απορρίψει ένα τελεσίγραφο που προσβάλει την Ευρώπη.

01:35 Όπως εκτίμησε, η επόμενη ημέρα του «όχι», θα είναι η ώρα της αλήθειας για τους πιστωτές, οι οποίοι θα καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν είναι παιχνίδι που τελείωσε.

«Η πρόθεσή μας για την επίτευξη ενός έντιμου συμβιβασμού θα είναι πάντα στο τραπέζι» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, καλώντας τον ελληνικό λαό να πει ένα μεγάλο «όχι» στις προτάσεις των δανειστών, το οποίο θα ισχυροποιήσει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης.

Η απόφαση για δημοψήφισμα δεν συνιστά ρήξη με την Ευρώπη, αλλά ρήξη με τις τακτικές που προσβάλουν την Ευρώπη, αποσαφήνισε ο Πρωθυπουργός.

01:30 «Αυτοί που παραδέχθηκαν ότι έκαναν λάθος τους παρονομαστές της ύφεσης, έρχονται σήμερα και ζητούν να φορτώσουμε τα βάρη στους συνταξιούχους και να κόψουμε συντάξεις» κατήγγειλε ο Πρωθυπουργός.

Το ΔΝΤ μας ζήτησε, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ενώ είχαμε συμφωνήσει το αντίθετο και στη συνέχεια μας ζήτησε την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό, το πλέον ανταγωνιστικό τμήμα της ελληνικής οικονομίας.

Όσον αφορά το χρέος, επισήμανε ότι οι δανειστές έδωσαν την ίδια αόριστη υπόσχεση με του Νοεμβρίου του 2012, ενώ ζήτησαν την αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των ελληνικών δανείων.

«Δεν μας ζήτησαν να συμφωνήσουμε, αλλά να παραδώσουμε την πολιτική μας αξιοπρέπεια» συνέχισε, τονίζοντας ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με ένα νέο σκληρό μνημόνιο θανάτου.

«Κάνουμε αυτό που δεν τολμήσατε να κάνετε εσείς, εάν και θα θέλατε, δηλαδή να αντισταθείτε» υπερθεμάτισε, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

01:22 Συνεχίζοντας, υπερθεμάτισε ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με ανοιχτά χαρτιά. «Στο τέλος, επικράτησαν οι ακραίες φωνές των εταίρων και των θεσμών, παρά τις καλές προθέσεις, ιδίως του κ. Γιούνκερ» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Η επιμονή να είναι και το ΔΝΤ στη συμφωνία περιόρισε ασφυκτικά τη δυνατότητα ενός έντιμου συμβιβασμού» εξήγησε, παραδεχόμενος ότι η Ελλάδα εξάντλησε κάθε περιθώριο παραχωρήσεων.

01:18 Το μόνο που έχει να φοβηθεί ο ελληνικός λαός μετά από πέντε χρόνια είναι ο ίδιος φόβος, τόνισε ο Πρωθυπουργός, καταγγέλλοντας το κλίμα τρομοκρατίας.

Όπως υπογράμμισε, όσο μεγαλύτερος είναι ο εκβιασμός, τόσο μεγαλύτερος είναι ο φόβος των Ευρωπαίων για το κόστος στην οικονομία τους.

«Μας αρέσει η ειρήνη, αλλά είμαστε ένας λαός που ξέρουμε να πολεμάμε» συνέχισε.

01:15 «Η αξιοπρέπεια ενός λαού δεν είναι παιχνίδι» εξήγησε ο κ. Τσίπρας, περιγράφοντας τις δραματικές συνέπειες του μνημονίου στην Ελλάδα. «Η τραγωδία του μνημονίου πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει οριστικά» συνέχισε, καλώντας τον ελληνικό λαό να ταχθεί εναντίον της συμφωνίας.

01:11 Δεν θα ζητήσουμε την άδεια από τον κ. Σόιμπλε και τον κ. Ντάισεμπλουμ για να δώσουμε το λόγο στον ελληνικό λαό, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, διαβεβαιώνοντας ότι το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικά είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν οι εταίροι μας.
 

01:09 Αλ. Τσίπρας: Η σημερινή ημέρα θα γραφτεί με μελανά χρώματα – Κάποιοι αποφάσισαν να συνεδριάσουν στο Eurogroup αποκλείοντας έναν ισότιμο εταίρο

01:08 Είμαστε αντιμέτωποι με την ιστορία, πρέπει να πούμε λόγια σταράτα και ειλικρινή, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, λαμβάνοντας το λόγο.

 

01:07: Α.Σαμαράς: '' Είστε πραξικοπηματίες χωρίς αντικείμενο''

01:02: Α.Σαμαράς '' Παρωδία κα πραξικόπημα το δημοψήφισμα'' 

00:55: A.Σαμαράς:  ''Η έξοδος απο το ευρώ, ισοδυναμεί με αυτοκτονία''

00:51: O Α.Σαμαράς ξανά στο βήμα της Βουλής

00:42: Η Ζωη Κωνσταντοπούλου θ'αντικατασταθεί στην Προεδρία απο τον αντιπρόεδρο κ.Μητρόπουλο παραδεχόμενη το λάθος της - Κάλεσε τον Α.Σαμαρά στο βήμα για να συνεχίσει την ομιλία του

00:37 : ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ - Συζήτηση Αλέξη Τσίπρα με Ζωή Κωνσταντοπούλου - Αδωνις Γεωργιάδης: ''Δεν επιστρέφουμε αν ανέβει πάλι η Κωνσταντοπούλου''

00:15: Δεκάλεπτη διακοπή της συνεδρίασης

00:15 : Αποχωρεί η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν Δ 

00:13: Σαμαράς σε Τσίπρα για Κωνσταντοπούλου - ''Μάζεψέ τη'' !!

00:10: Σαμαράς: Η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε δημοψήφισμα - παρωδία

23:51: Ζωή Κωνσταντοπούλου - Οι δανειστές πραγματοοιούν στην Ελλάδα ένα πείραμα υποταγής

23:47: Ζωή Κωνσταντοπούλου - Θα δοθεί η ευκαιρία στα 100.000 νέα παιδιά που δεν ψήφισαν την 25η Ιανουαρίου μόνο και μόνο επειδή η προηγούμενη ηγεσία φοβήθηκε τη γνώμη τους

23:17: Καραθανασόπουλος: «Σκύλα η πρόταση καρμανιόλα των δανειστών, Χάρυβδη η πρόταση λαιμητόμος της κυβέρνησης»

22:55: Σταύρος Θεοδωράκης: Ο Τσίπρας ηγείται του λόμπυ της δραχμής 

22:30 : Πανικός για ακόμα μια φορά στη στην Ολομέλεια της Βουλής - Σταύρος Θεοδωράκης: Δεν μπορείτε να βρίζετε μέσω των πληρωμένων κοντυλοφόρων σας

21:25: Νέα ένταση αυτή την ώρα στη Βουλή με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου - Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ χτυπούν τα έδρανα και αποχωρούν από την αίθουσα της Ολομέλειας

20:30 Σπύρος Λυκούδης (Ποτάμι): «O πρωθυπουργός αδιαφορεί για την τύχη της χώρας. Ενδιαφέρεται για την πολιτική του επιβίωση και την προστασία της εκλογικής του πελατείας…»

20:00  Παναγιώτης Κουρουμπλής: ''Δεν θα βγεί η Ελλάδα απο το ευρώ ή την Ευρώπη''

19:50 Νίκος Μιχαλολιάκος: '' Θα ψηφίσουμε υπέρ του δημοψηφίσματος - Ας αφήσουμε το λαό ν'αποφασίσει''

19:30 Ο Πάνος Καμμένος ξεσπά με λυγμούς: ''Ήθελαν να μας πατήσουν - Θέλουν να μας εξαφανίσουν '' 

19:07 Αλ. Παπαρήγα: Θα παλέψουμε για "όχι" του ελληνικού λαού - Να θυσιάσουμε τα πάντα για σκληρή σύγκρουση με όλα τα μέσα

18:48 Αντιγόνη Λυμπεράκη: Έχουμε 110 εκατομμύρια για δημοψήφισμα και δεν έχουμε για την περικοπή του ΕΚΑΣ»

18:09 Διαψεύδει το Ποτάμι τα σενάρια που το εμπλέκουν σε σχέδιο κατάθεσης πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης που θα το συνυπογράφει μαζί με τη Ν Δ. και το ΠΑΣΟΚ 

«Δεν έχουμε καμία σχέση», σχολίασε εκπρόσωπος του κόμματος αναφερόμενος στα σχετικά δημοσιεύματα που αφορούν συνεννόηση Αντώνη Σαμαρά, Σταύρου Θεοδωράκη και Φώφης Γενημματά προκειμένου να καταθέσουν τα τρία κόμματα από κοινού πρόταση μομφής.

17:32 Γ. Τσιρώνης: Όσοι αγωνιζόμαστε για τη χώρα μας και δεν είμαστε των απόψεων του κ. Σόιμπλε, δεν σημαίνει ότι ανήκουμε στο λόμπυ της δραχμής.

17:21 Ανδρ. Λοβέρδος ΠΑΣΟΚ): Η κυβέρνηση αποτελεί το λόμπυ της δραχμής - Το δημοψήφισμα αποδεικνύει ότι είστε εναντίον του ευρώ - Θα βάλουμε τέλος στην κατηφόρα

16:57 Ν. Βούτσης: Έχουμε το πρωτότυπο κείμενο των προτάσεων των θεσμών

Έχουμε το πρωτότυπο κείμενο των προτάσεων των θεσμών – Είναι τα επίσημα κείμενα που δόθηκαν στην ελληνική αντιπροσωπεία

16:51 Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει την αποτυχία της πίσω από μια πρόταση αμφιβόλου συνταγματικής νομιμότητας, σχολιάζει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πλακιωτάκης. Σε σχετική ερώτηση του ΑΜΠΕ, ο κ. Πλακιωτάκης εξήγησε ότι η απόφαση για δημοψήφισμα βάζει σε κίνδυνο την εθνική στρατηγική της χώρας, την παρουσία μας στην Ευρώπη.

16:42 Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όσο πιο βροντερό είναι το «όχι» τόσο πιο πολύ κινητοποιεί τον λαό στον οποίο απευθυνόμαστε

16:35 Καραθανασόπουλος  ΚΚΕ): Θα αξιοποιήσουμε το δημοψήφισμα για μία πλατεία ενημέρωση του λαού επί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

15:01 Aπορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας

Aπορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά της πρότασης για δημοψήφισμα. Υπέρ της αντισυνταγματικότητας τάχθηκαν το ΠΑΣΟΚ (που την πρότεινε) και η ΝΔ. Αντίθετα οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Χρυσής Αυγής (που δεν πήρε τον λόγο στη συζήτηση), το Ποτάμι, το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Η ψηφοφορία έγινε δι’ εγέρσεως των Βουλευτών, και όπως επεσήμανε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, δεν χρειάσθηκε να γίνει καταμέτρηση.

14.35: Ευάγγελος Βενιζέλος: ‘’Είναι πραξικόπημα, πολιτικη απατη, να μην συμπράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας’’

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επικαλούμενος τη διάταξη του Συντάγματος και το νόμο περί δημοψηφίσματος, αμφισβητεί την διαδικασία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση: «Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα, όταν το θέμα αυτό είναι ευθέως και πρωτίστως δημοσιονομικό, αντιβαίνει στο άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος.

Η εξ υφαρπαγής διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μοίρα της χώρας μέσα σε μια εβδομάδα με προδημοψηφισματική περίοδο μόλις πέντε ημερών συνιστά ωμή παραβίαση του σχετικού νόμου 4023/2011 που παραπέμπει ( άρθρο 21 ) στις προθεσμίες και τις διαδικασίες του εκλογικού νόμου. Μέσα σε πέντε ημέρες δεν διεξάγεται ο επιβαλλόμενος από το Σύνταγμα και το νόμο δημοκρατικός διάλογος».
Καλεί δε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην συμπράξει , σε απόπειρα πραξικοπήματος αφού είναι επιπλέον καθηγητής του δημοσίου δικαίου και θεματοφύλακας της ιστορικής μνήμης του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

14.13: Πάνος Καμμένος: Το δίλημμα είναι εθνική αξιοπρέπεια ή παράδοση

«Όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να περάσουν το δίλημμα ευρώ ή δραχμή, το δίλημμα είναι εθνική αξιοπρέπεια ή παράδοση της εθνικής ανεξαρτησίας της πατρίδας μας, η υποστολή των σημαιών.

Η Ελλάδα δεν υπέστειλε ποτέ τις σημαίες» ήταν η δήλωση του πρόεδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, προσερχόμενος στην Βουλή.

«Κάναμε μεγάλες προσπάθειες, τόνισε ,προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα για ένα συμβιβασμό.

Σε κάθε προσπάθεια που κάναμε εμείς, από την άλλη πλευρά το μήνυμα που ήθελαν να περάσουν είναι ότι θα εξευτελίσουν έναν ολόκληρο λαό και μια ολόκληρη χώρα, ότι θα καταργήσουν την Ευρώπη των εθνών-κρατών». Ο κύριος Καμμένος επεσήμανε ότι «την απάντηση θα τη δώσει ο ελληνικός λαός με ένα «όχι» στις 5 Ιουλίου.

Με το ίδιο «όχι» που απάντησε ο Τάσσος Παπαδόπουλος για το Σχέδιο Ανάν, με το ίδιο «όχι» που απάντησε ο ελληνικός λαός το 1940. Η ιστορία αυτού εδώ του τόπου γράφτηκε μόνο με «όχι». Η εποχή του «ναι σε όλα», η εποχή της υποχώρησης, η εποχή της εξαθλίωσης των Ελλήνων τελειώνει την άλλη εβδομάδα».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ