Live όλες οι εξελίξεις από τις Βρυξέλλες - Λαγκάρντ: ''Οι Έλληνες στο δημοψήφισμα θα ψηφίσουν για μία πρόταση που δεν θα υπάρχει''

Λεπτό προς λεπτό οι διαπραγματευτικές εξελίξεις της πιο κρίσιμης ημέρα στην νεότερη ιστορία της Ελλάδας

02: 39 Σόιμπλε: «Δεν ξέρω τι θα γίνει τη Δευτέρα στις τράπεζες»

Παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας συνιστά η προκλητική δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο γερμανικό κανάλι ZDF λίγες ώρες μετά το δραματικό Eurogoroup.
Ο Σόιμπλε είπε ότι δεν πιστεύει ότι θα αλλάξει κάτι μέχρι την Τρίτη. «Δεν ξέρω τι θα γίνει τη Δευτέρα στις τράπεζες», είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφερόμενος στο ελληνικό δημοψήφισμα. 

Και συνέχισε: «Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι υπέρ του όχι. Επομένως, η Ελλαδα δεν μπορεί να παραμεινει στο Ευρώ με την πολιτικη Τσίπρα».

02: 35  Λαγκάρντ για δημοψήφισμα: Θα ψηφίσουν για μία πρόταση που δεν θα υπάρχει

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στο BBC δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση προγραμματίζει ένα δημοψήφισμα για την πρόταση των δανειστών η οποία όμως, όπως σημειώνει, δεν θα ισχύει μετά την Τρίτη οπότε λήγει και το πρόγραμμα.

Όπως διευκρίνισε η κα Λαγκάρντ οι έλληνες πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν για μία πρόταση που δεν θα είναι πλέον σε ισχύ. 

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο γύρο διαπραγματεύσεων, λέγοντας πως υπάρχει ακόμα χρόνος για την ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει γνώμη επί του δημοψηφίσματος και να αποδεχθεί τις προτάσεις των δανειστών. 

Σημείωσε ωστόσο πως εάν στο δημοψήφισμα υπάρξει μία ισχυρή ψήφος υπέρ της παραμονής στο ευρώ και την αποκατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τότε οι πιστωτές θα είναι στη διάθεση της χώρας για έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων.

00: 30 FT: Μην αφήσετε την Ελλάδα να γίνει Βοσνία-Ερζεγοβίνη ή Συρία

Την ανάγκη τόσο η Ευρώπη όσο και η Ελλάδα να κάνουν βήματα ώστε η χώρα να μην καταστραφεί, καθώς αυτό θα ήταν μία καταστροφική εξέλιξη για την Ευρώπη, τονίζει σε άρθρο του στους Financial Times, ο Τόνι Μπάρμπερ.

Ακολουθεί το πλήρες άρθρο του:

«Παρά την απερισκεψία της ριζοσπαστικής, αριστερής κυβέρνησης. Παρά τις αποτυχίες της πολιτικής τάξης που έχει εφαρμόσει μία κακή διαχείριση της χώρας μετά την επιστροφή της δημοκρατίας το 1974. Παρά την ύπαρξη ενός πελατειακού κράτους και τη διαφθορά του κράτους, παρά τον εγωισμό των επιχειρηματιών ολιγαρχών και παρά την αδυναμία των ξένων πιστωτών να δουν τη συνολική εικόνα, η Ελλάδα θα πρέπει σήμερα να σωθεί από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάρρευση.

» Χωρίς μία τέτοια προσπάθεια, της οποίας θα πρέπει να ηγηθεί η Ε.Ε., η Ελλάδα θα χαθεί ακόμη πιο βαθιά στον πολιτικό ριζοσπαστισμό, οικονομική μιζέρια, στο οργανωμένο έγκλημα, στην μη ελεγχόμενη μετανάστευση και πιθανώς σε έναν ανοργάνωτο πόλεμο που συνέβη σε μία σειρά χωρών από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στα Βαλκάνια έως τη Συρία.

» Δεν είναι ώρα σήμερα να αρχίσουμε τις κατηγορίες για το τι σημαίνει ελληνική χρεοκοπία και Grexit. Το ρολόι δεν θα σταματήσει εάν οι εταίροι της Ελλάδας – άραγε ο όρος «εταίροι» είναι πλέον η σωστή λέξη; - ανακοινώσουν ότι η υπομονή τους τελείωσε. Η Ελλάδα βρίσκεται στη νότιο-ανατολική Ευρώπη και η σταθερότητα της νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι ένα θέμα ύψιστης σημασίας για την Ε.Ε. και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ.

» Εάν το Plan A ήταν να σπρώξουμε λίγο παραπάνω τον χρόνο και να κρατηθεί η Ελλάδα σε ένα πρόγραμμα στήριξης, μέσω του οποίου θα διατηρούσε τη θέση της στην Ευρωζώνη και εάν το Plan B (το οποίο τώρα εφαρμόζεται) είναι να προστατευθεί η υπόλοιπη Ευρωζώνη από ένα Grexit, τότε υπάρχει ανάγκη και ενός Plan C.

 

00: 01 Bild: Σενάρια για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Κινήσεις από ευρωπαϊκές χώρες για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα με την Κυριακή να γίνεται το πρώτο βήμα, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild.

Σύμφωνα με πρωθυπουργό ευρωπαϊκής χώρας που επικαλείται η Bild, «είναι τρέλα αυτό που έκανε ο Τσίπρας, παίζει για την φωτιά στο σπίτι του».

Το χρωστάμε στην Ελλάδα και τους Έλληνες να αντιδράσουμε, είπε με φόντο την Σύνοδο Κορυφής. 

 

23: 53 Παπανδρέου για το δημοψήφισμα: «Ο Τσίπρας εκμεταλλεύεται το απόλυτο όπλο της δημοκρατίας ως τακτικό τέχνασμα, υπονομεύοντας την πολιτική ουσία του»

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, για την απόφασή του να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα, εξαπέλυσε ο Γιώργος Παπανδρέου μέσω Twitter.

Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε και σε δημοσιογράφο που του επεσήμανε πως και ο ίδιος έχασε τη θέση του προτείνοντας κάτι ανάλογο.

«Ο Τσίπρας εκμεταλλεύεται το απόλυτο όπλο της δημοκρατίας ως τακτικό τέχνασμα, υπονομεύοντας την πολιτική ουσία του», έγραψε αρχικά ο κ. Παπανδρέου στο λογαριασμό του στο Twitter.

Σε αυτή την ανάρτηση, το οικονομικό blog zerohedge του απάντησε «Δεν έχασες τη δουλειά σου γιατί απείλησες να κάνεις το ίδιο το 2011;».


«Είχαμε μία συμφωνία για μεγάλο κούρεμα και μεταρρυθμίσεις, ασφαλείς εντός ΕΕ και ευρωζώνης. Τι έχουν; Δεν είναι ''το ίδιο''», ήταν η αντίδραση του κ. Παπανδρέου.


Στη συνέχεια, ο πρώην πρωθυπουργός συμπλήρωσε, στο Twitter πάντα: «Μία κακή δανειακή πρόταση και μία κακή κυβέρνηση μπορούν να αλλάξουν. Μία έξοδος από το ευρώ είναι σε μεγάλο βαθμό μη αναστρέψιμη».

 

23: 37  Στρος Καν: Πήρα στο λαιμό μου την Ελλάδα με το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης

Ο πρώην ισχυρός άντρας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν παραδέχτηκε τα λάθη του κατά την περίοδο που συζητήθηκε το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Όπως τόνισε ο κ. Στρος Καν σε κείμενο του με τίτλο «Μαθαίνοντας από τα λάθη του ενός», θα έπρεπε να πιεσει περισσότερο τις χώρες της Ευρωζώνης για να παράσχουν βοήθεια στην Ελλάδα και να πολεμήσει τις πολιτικές σκληρής λιτότητας. 

Όπως τόνισε μάλιστα σε μια στιγμή αυτοκριτικής, δεν υπολογισε σωστά τις επιπτώσεις μιας κυκλικής προσαρμογής.

Ο κ. Στρος Καν θέλοντας να εξιλεωθεί μέσω της παραδοχής των λαθών του, το προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, προτρέποντας τους Ευρωπαίους να βοηθήσουν την Ελλάδα με μια νέα ελάφρυνση χρέους μέσω επέκτασης των επιστροφών στους επίσημους πιστωτές.

23: 34 Δείτε σε βίντεο της δηλώσεις του Β. Σόιμπλε

22:44 ΣΕΤΕ: Δεν έχει επηρεαστεί η καθημερινότητα των τουριστών

Δεν έχει επηρεαστεί μέχρι στιγμής η καθημερινότητα των τουριστών που βρίσκονται στη χώρα μας, διαβεβαιώνει σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Με δεδομένο ότι οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, είναι επιτακτική η ανάγκη όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τουρισμό να αξιοποιήσουν κάθε μέσο, την εμπειρία και την ωριμότητα που διαθέτουν για την αδιατάραχτη λειτουργία του ελληνικού τουρισμού, τονίζει ο ΣΕΤΕ.

Στόχος, όπως αναφέρεται, πρέπει να είναι να μην υπάρξει αποπροσανατολισμός από τις ανάγκες της τουριστικής περιόδου και να διαφυλαχθεί η ηρεμία και το αίσθημα ασφάλειας των εκατοντάδων χιλιάδων ξένων επισκεπτών που βρίσκονται στη χώρα μας.

Αυτό που προέχει αυτήν τη στιγμή, είναι να προστατευθεί η εικόνα της χώρας, να ενημερώνονται υπεύθυνα οι ξένοι επισκέπτες, σημειώνει ο ΣΕΤΕ.
 

21: 35 Πιερ Μοσκοβισι μετά το Eurogroup: «H Ευρωζώνη μετράει 19 μέλη»

21:42 Ντάισεμπλουμ: Το Eurogroup είναι έτοιμο να συνεδριάσει ανά πάσα στιγμή για να αναλάβει δράση - Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίζουμε την Ελλάδα ακόμη και μετά την λήξη του προγράμματος

21:30 Ντομπρόβσκις (αντιπρόεδρος της Κομισιόν): Η Ελλάδα παραμένει μέλος της Ευρωζώνης – Το Eurogroup είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την περαιτέρω ενδυνάμωση της Ευρωζώνης

21: 24 Έκτακτη τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων ηγετών μετά την ομιλία Τσίπρα
Με αγωνία αναμένουν οι ευρωπαίοι ηγέτες την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή πριν την ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα για την αποδοχή της πρότασης του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με γνωστό ραδιοφωνικό σταθμό, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του πρωθυπουργού θα γίνει έκτακτη τηλεδιάσκεψη ώστε οι ευρωπαίοι ηγέτες να αποφασίσουν τη στάση τους απέναντι στη χώρα μας.

21: 20  Όλα είναι έτοιμα στην αίθουσα Τύπου για την ενημέρωση από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ

20:45 Σαπέν (υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας): Οι 18 υπουργοί Οικονομικών επισημαίνουν ότι η Ελλάδα είναι και θα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη 
 

20:33 Σαπέν (υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας): Είμαι έκπληκτος στο άκουσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος

20: 35 Δείτε την Συνέντευξη Τύπου μετά το κρίσιμο Eurogroup

20: 31 Όλα όσα γράφει ο ξένος τύπος για το ελληνικό ζήτημα

Focus: Η τελευταία ευκαιρία για συμφωνία

Αυτή ήταν η τελευταία ευκαιρία για συμφωνία, γράφει το γερμανικό περιοδικό Focus, επικαλούμενο τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν παρατείνεται το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα με το γερμανικό περιοδικό να σημειώνει: λήξη των δισεκατομμυρίων ευρώ.

Handelsblatt: Η Ευρώπη προετοιμάζεται για ελληνική χρεοκοπία

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για ελληνική χρεοκοπία, γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handlelsblatt, αναφερόμενη στις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ. 

Όπως αναφέρει η Handlelsblatt, υπομονή των πιστωτών της Ελλάδας εξαντλήθηκε και με το διάγγελμά του ο Έλληνας πρωθυπουργός «αποπήρε τους πιστωτές».  
 
Die Welt: Η Ελλάδα οδηγεί τη χώρα σε Grexit

Τώρα η Ελλάδα οδηγεί τη χώρα σε Grexit, αναφέρει στον τίτλο άρθρου της στην ηλεκτρονική της σελίδα η γερμανική εφημερίδα Die Welt. 

H απόφαση της Ελλάδας να πάει σε δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου οδηγεί την χώρα στην χρεοκοπία την ώρα που οι δανειστές έχουν εξαντλήσει την υπομονή τους για να την σώσουν από την πτώχευση, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Bild: Όχι πια χρήματα για την Αθήνα

«Όχι πια χρήματα για την Αθήνα», γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild, επικαλούμενη τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup.  

Liberation: «To δημοψήφισμα του Τσίπρα, η επιστήμη του κινδύνου»

«To δημοψήφισμα του Τσίπρα, η επιστήμη του κινδύνου», γράφει την ίδια ώρα η γαλλική εφημερίδα «Liberation», σε μια προσπάθεια να αποκωδικοποιήσει την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Η αριστερή εφημερίδα της Γαλλίας γράφει στην ηλεκτρονική της σελίδα ότι το διάγγελμα του Αλέξη Tσίπρα περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος, «είναι ένα ωραίο πόκερ που ρίχνει το μπαλάκι στην πλευρά των Ελλήνων ψηφοφόρων» οι οποίοι -όπως τονίζει- «συχνά έχουν εκφράσει την δυσφορία τους απέναντι στα όσα ζητούν οι δανειστές».

«Στην Ελλάδα, το timing αλλά η ώρα που ανακοινώθηκε το διάγγελμα, προκάλεσαν έκπληξη», προσθέτει η εφημερίδα.    

«Το παιχνίδι τελείωσε», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, γράφει ακόμη η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει πως η ανακοίνωση περί δημοψηφίσματος, σηματοδοτεί για πολλούς Έλληνες ένα νέο καθοριστικό στάδιο, που στα μάτια τους φαντάζει ως ένας πραγματικός «οικονομικός πόλεμος». 

20: 10 ΕΚΤ: Το ΔΣ συνεδριάζει αύριο για την Ελλάδα

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαικής Κεντρική Τράπεζας θα συνδεδριάσει εν ευθέτω χρόνο προκειμένου να επανεξετάσει την κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό ανακοίνωσε πριν απο λίγο η ΕΚΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΣ της ΕΚΤ θα συνεδριάσει αύριο προκειμένου να αξιολογήσει τις συνθήκες ρευστότητας των τραπεζών και να αποφασίσει για το αν θ΄αυξηθεί το όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευσότητας (ΕLA).

19: 45 Τσίπρας σε Μέρκελ & Ολάντ: Ο λαός θα επιβιώσει, ό,τι κι αν αποφασίσει το Eurogroup
Ότι απόφαση και να πάρει το  Eurogroup, ο ελληνικός λαός θα έχει οξυγόνο και την επόμενη εβδομάδα, θα επιβιώσει, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με την

Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "η δημοκρατία είναι υπέρτατη αξία στην Ελλάδα και το δημοψήφισμα θα γίνει ανεξάρτητα από την απόφαση του Eurogroup".-

19:33 Eurogroup: Ήμασταν «ανοιχτοί» για συμφωνία, έως την τελευταία στιγμή

Το Eurogroup ήταν «ανοιχτό» μέχρι την τελευταία στιγμή ώστε να υπάρξει περαιτέρω στήριξη του ελληνικού λαού μέσω ενός αναπτυξιακού προγράμματος, αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Όπως εξηγούν οι Ευρωπαίοι υπουργοί, παρά τις προσπάθειες σε πολλαπλά επίπεδα, οι προτάσεις των θεσμών απορρίφθηκαν από τις ελληνικές αρχές, οι οποίες αποφάσισαν τη μονομερή διάλυση του προγράμματος στις 26 Ιουνίου του 2015.

«Το Eurogroup υπενθυμίζει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν παρασχεί σημαντικά χρηματικά ποσά στην Ελλάδα» αναφέρει μεταξύ άλλων, το κοινό ανακοινωθέν.
Καταλήγοντας, το Eurogroup επισημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα κάνουν ό,τι θεωρείται απαραίτητο ώστε να διασφαλιστεί ηχρηματοπιστωτική σταθερότητα του ευρώ.

19: 32 Τηλεφώνημα Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ
Νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ είχε το απόγευμα του Σαββάτου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

19: 17 Χωρίς τον Γ. Βαρουφάκη συνεχίζεται το Eurogroup
Να διακόψουν τις εργασίες τους αποφάσισαν πριν λίγα λεπτά οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Σύμφωνα με το Reuters, η συνεδρίαση είναι πιθανό να συνεχιστεί χωρίς τον Γ. Βαρουφάκη, προκειμένου να εξεταστούν, σύμφωνα με γερμανικά αλλά και άλλα μέσα, οι εισηγήσεις για το Plan B.

Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, ο Γ. Βαρουφάκης έχει αυτήν την ώρα συνάντηση με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. 

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι οι υπουργοί Οικονομικών απέρριψαν το ελληνικό αίτημα για παράταση του προγράμματος τουλάχιστον έως το δημοψήφισμα.

Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ξεκίνησε σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα για την Ελλάδα, κάτι που είχε διαφανεί από τις δηλώσεις που έκαναν προσερχόμενοι οι υπουργοί.

18:49 Γ. Βαρουφάκης: Ποτέ δεν έγινε αποδεκτή από τους δανειστές η αρχή του κοινού τόπου - Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ήταν μία αχτίδα αισιοδοξίας - Όμως, οι θεσμοί ποτέ δεν την σεβάστηκαν

18:48 Γ. Βαρουφάκης: Mη βιώσιμη η πρόταση των θεσμών – Δεν θα πέρναγε από τη Βουλή - Η πρόταση των θεσμών δεν θα έδινε ένα τέλος στην κρίση

18: 46 Δείτε τις δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη εδώ

18:29 Ντέισεμπλουμ: Το πρόγραμμα της Ελλάδας θα ολοκληρωθεί την Τρίτη βράδυ - Η κυβέρνηση θέτει σε δημοψήφισμα προτάσεις, οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί

«Οι ελληνικές αρχές απέρριψαν τις προτάσεις των θεσμών - Αποφάσισαν να προκηρύξουν δημοψήφισμα - Η διαδικασία δεν είχε τελειώσει - Οι αποφάσεις δεν είχαν οριστικοποιηθεί»

18:28 Ντέισεμπλουμ: Επιδείξαμε το μέγιστο της ευελιξίας - Είμασταν έτοιμοι να λάβουμε υπόψιν μας τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα

18:15 DJ: Απορρίφθηκε το ελληνικό αίτημα περί παράτασης του προγράμματος
Το αίτημα της Ελλάδας περί παράτασης του ελληνικού προγράμματος απορρίφθηκε από το Eurogroup, κατόπιν και της σχετικής εισήγησης του Euro Working Group, αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές, μιλώντας στο Dow Jones.
Παρά την απόρριψη του ελληνικού αιτήματος, η συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών συνεχίζεται.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή των Financial Times στις Βρυξέλλες, Πίτερ Σπίγκελ, η συνέχιση του Eurogroup πραγματοποιείται χωρίς την παρουσία του Γιάνη Βαρουφάκη.17:50 Ολοκληρώθηκε το Eurogroup – Δεν δίνουν  παράταση στην Ελλάδα 

 

17:01 Στουμπ: «Το σχέδιο Β για την Ελλάδα έχει γίνει πλέον σχέδιο Α»

«Το Σχέδιο Β έχει γίνει Σχέδιο Α», διαμήνυσε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup.

Όπως εξήγησε, υπάρχει μια ξεκάθαρη πλειοψηφία, σχεδόν συναίνεση, μέσα στο Eurogroup που αποκλείει την παράταση.

Πρόσθεσε ότι η χθεσινή απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να πάει σε δημοψήφισμα ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη και πως ως ευρωπαϊστής, αισθάνεται λύπη για τον ελληνικό λαό.

 

16:25 Σταϊνμάιερ: Η Ελλάδα να πιάσει το απλωμένο χέρι της Ευρώπης

Να πιάσει το απλωμένο χέρι της Ευρώπης καλεί την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φράνκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στο περιθώριο συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα «Welt am Sonntag».

O κ. Σταϊνμάιερ ζητάει από τον Αλέξη Τσίπρα, πριν από το δημοψήφισμα «να τοποθετηθεί καθαρά μέσα στην κυβέρνησή του και στην κοινή γνώμη υπέρ του συμβιβασμού» ενώ εκτιμά ότι τώρα υπάρχει στο τραπέζι μια καλή πρόταση των πιστωτών.

15:46 Ξεκίνησε η συνεδρίαση του Eurogroup

Με καθυστέρηση 30 λεπτών ξεκίνησε στις 15:30 ωρα Ελλάδας η συνεδρίαση του Εurogroup, στην οποία λαμβάνουν μέρος οι υπουργοί οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

15:40 Νούναν (Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών): Είμαι απογοητευμένος από τη μονομερή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων

15:37 Η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Δραγασάκη και του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ευρωομάδας (Eurogroup), σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

15:35 Άφιξη Βαρουφάκη στο Eurogroup.

15:09 Live εικόνα από τις Βρυξέλλες

 14:58 Πρέπει να δείξουμε ευελιξία απέναντι στην Ελλάδα, για να σταθεί στα πόδια της η ελληνική οικονομία, όπως έγινε στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, τόνισε προσερχόμενη στον χώρο του Eurogroup η Κριστίν Λαγκάρν

14.40: Λούκα Κατσέλη: ''Η τροφοδοσία των ΑΤΜ από την ΤτΕ διεξάγεται ομαλά''

 

Καθησυχαστική για το θέμα της αυξημένης κίνησης στα ΑΤΜ από τους έλληνες πολίτες  ήταν η η Λούκα Κατσέλη «Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι η τροφοδοσία των ΑΤΜ γίνεται ομαλά από την Τράπεζα της Ελλάδος, και όπου παρουσιάζονται -σε μεμονωμένες περιπτώσεις- προβλήματα λόγω αυξημένων εκροών, αυτές αποκαθίστανται το γρηγορότερο δυνατόν».

 

14.13: Πάνος Καμμένος: Το δίλημμα είναι εθνική αξιοπρέπεια ή παράδοση

«Όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να περάσουν το δίλημμα ευρώ ή δραχμή, το δίλημμα είναι εθνική αξιοπρέπεια ή παράδοση της εθνικής ανεξαρτησίας της πατρίδας μας, η υποστολή των σημαιών.

Η Ελλάδα δεν υπέστειλε ποτέ τις σημαίες» ήταν η δήλωση του πρόεδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, προσερχόμενος στην Βουλή.

«Κάναμε μεγάλες προσπάθειες, τόνισε ,προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα για ένα συμβιβασμό.

Σε κάθε προσπάθεια που κάναμε εμείς, από την άλλη πλευρά το μήνυμα που ήθελαν να περάσουν είναι ότι θα εξευτελίσουν έναν ολόκληρο λαό και μια ολόκληρη χώρα, ότι θα καταργήσουν την Ευρώπη των εθνών-κρατών». Ο κύριος Καμμένος επεσήμανε ότι «την απάντηση θα τη δώσει ο ελληνικός λαός με ένα «όχι» στις 5 Ιουλίου.

Με το ίδιο «όχι» που απάντησε ο Τάσσος Παπαδόπουλος για το Σχέδιο Ανάν, με το ίδιο «όχι» που απάντησε ο ελληνικός λαός το 1940. Η ιστορία αυτού εδώ του τόπου γράφτηκε μόνο με «όχι». Η εποχή του «ναι σε όλα», η εποχή της υποχώρησης, η εποχή της εξαθλίωσης των Ελλήνων τελειώνει την άλλη εβδομάδα».

14:10: Στέλεχος της Μέρκελ: Ο Τσίπρας τράβηξε μόνος του την πρίζα με το δημοψήφισμα

Ο Γκούντερ Κρισμπάουμ του CDU, επεσήμανε ότι δεν βλέπει πλειοψηφία στο συντηρητικό κόμμα για την έγκριση μίας επέκτασης έως τις 5 Ιουλίου, ο Γερμανός πολιτικός συμπήρωσε επίσης: ‘’Ο Ελληνας πρωθυπουργός, θα έπρεπε να είχε προτείνει νωρίτερα το δημοψήφισμα’’ 

13.56: Νίκος Δένδιας: Το ερώτημα που θέτει ο Τσίπρας είναι Ευρώπη ή δραχμή

Η απάντηση του Νίκου Δένδια στην πρόταση της κυβέρνησης για τη διενέργεια δημοψηφίσματος : «Το πραγματικό ερώτημα που θέτει ο κ. Τσίπρας είναι Ευρώπη ή δραχμή.

Σε αυτό απαντάμε : Ευρώπη, κάνοντας το πατριωτικό μας καθήκον. Πέρα από αυτό όμως, θεωρώ ότι η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία είναι απαραίτητη».

12:42 Αλέκος Φλαμπουράρης: Ούτε περνάει από το μυαλό μας η παραίτηση της κυβέρνησης

12 :12 Κ. Καραμανλής:  Άφρονες επιλογές δυναμιτίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Για άφρονες επιλογές οι οποίες δυναμιτίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας κάνει λόγο σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σχολιάζοντας την προκήρυξη δημοψηφίσματος από πλευράς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

11:51 Ν.Δ.: Κρυφή ατζέντα εξόδου από το ευρώ έχουν ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Για κρυφή ατζέντα της κυβέρνησης με τελικό σκοπό στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ μιλούν στελέχη της Ν.Δ. τα οποία έλαβαν μέρος στην άτυπη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, το πρωί του Σαββάτου.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, προχώρησε σε σκόπιμη καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση και τελικώς, μέσω της προκήρυξης δημοψηφίσματος, αποκαλύφθηκαν οι πραγματικοί της σκοποί

 

11:43 Στις 12 συνεδριάζει το Euroworking Group, για την προετοιμασία του Eurogroup

Στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας συνεδριάζει το Euroworking Group, το οποίο θα προετοιμάσει την ημερήσια διάταξη του Eurogroup.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες ευρωπαϊκές πηγές, αυτήν την ώρα τα κράτη - μέλη προετοιμάζουν τις θέσεις τους, οι οποίες θα παρουσιαστούν κατά τη συνεδρίαση των εμπειρογνωμώνων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία θα πρoηγείται του Eurogroup.

 

10:48 Υπέρ του δημοψηφίσματος ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Γκάμπριελ

Ο αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομίας και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ συμβούλευσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να υποστηρίξουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

O κ. Γκάμπριελ, σε συνέντευξή του στο γερμανικό κρατικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, επεσήμανε ότι η ιδέα διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα δεν είναι καινούρια, καθώς την είχε προτείνει και ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Γιώργος Παπανδρέου. Όμως, αντίθετα με τότε, που ο Γερμανός αντικαγκελάριος είχε θεωρήσει την πρόταση λανθασμένη, πλέον την υποστηρίζει.

«Θα ήταν σώφρον αυτή τη φορά να ακολουθήσουμε τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα», είπε χαρακτηριστικά.

10:42 Π. Καμμένος: Οι τράπεζες θα μείνουν ανοικτές, τα ATM θα έχουν χρήματα

Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να είναι ήρεμος, αφού οι τράπεζες δεν πρόκειται να κλείσουν τις πόρτες τους, ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Ο αρχηγός του μικρότερου κόμματος της συμπολίτευσης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, απάντησε σε ανησυχίες για την επιβολή ελέγχων στη κίνηση κεφαλαίων, μετά την ανακοίνωση της προκήρυξης δημοψηφίσματος επί της πρότασης των δανειστών.

«Οι τράπεζες δεν θα κλείσουν, τα ATM θα έχουν ρευστό», πρόσθεσε ο κ. Καμμένος.

10:23 Γ. Πανούσης: Ήμουν κατά του δημοψηφίσματος, τώρα προέχει η ενότητα

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, υπεύθυνος για ζητήματα Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, ξεκαθάρισε με άτυπη ενημέρωση ότι η αρχική του θέση του σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ήταν αρνητική, ωστόσο τώρα προέχει η ενότητα.

Ο κ. Πανούσης αναφέρει ότι είχε ταχθεί τόσο κατά των εκλογών όσο και κατά του δημοψηφίσματος, ωστόσο πλέον δεν υφίσταται θέμα διαφοροποίησης, αφού ο Πρωθυπουργός έλαβε τις αποφάσεις του.

10:08 Πριν τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, θα συνεδριάσουν και οι κοινοβουλευτικές ομάδες του Ποταμιού, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του ΠΑΣΟΚ, για να σταθμίσουν τη στάση τους εν όψει της συζήτησης για το δημοψήφισμα.

10:02 ΚΚΕ: Ο λαός καλείται να επιλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη

Ο λαός καλείται να επιλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, μιλώντας στο MEGA, καταδικάζοντας τον εκβιασμό, όπως είπε, κυβέρνησης και δανειστών.

09:53 Νωρίτερα, θα έχουν συνεδριάσει τα πολιτικά καθοδηγητικά όργανα (θεσμοθετημένα ή άτυπα) του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., σε Κουμουνδούρου και Συγγρού αντίστοιχα.

09:43 Στις 12 το μεσημέρι η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία θα συζητήσει και θα ψηφίσει επί της πρότασης της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου.

09:30 Διαψεύδει ο Ν. Αναστασιάδης ότι ο Αλ. Τσίπρας του μίλησε για εκλογές

Η Λευκωσία διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα στον αθηναϊκό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας εκμυστηρεύτηκε στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ότι προτίθεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, μετά το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό ζήτημα.

Τα δημοσιεύματα διέψευσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ