Ο Άκης Πετρετζίκης δημιουργεί το πιο λαχταριστό meatball sandwich - Μια λιχουδιά για όλες τις ώρες της ημέρας

Τα αγαπημένα μας κεφτεδάκια μπαίνουν στο sandwich και δημιουργούν μια συνταγή που θυμίζει Νέα Υόρκη.

Συστατικά

  • 4 ψωμιά τσιαπάτα
  • 8 φέτες τυρί μοτσαρέλα

 

Για τα κεφτεδάκια

  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 250 γρ. κιμά χοιρινό
  • 1 αυγό μεγάλο
  • 10 γρ. τριμμένo κεφαλοτύρι
  • ¼ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 10 κλωνάρια θυμάρι μόνο τα φύλα του, ψιλοκομμένα
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ¼  κ.γ. σπόρους κύμινο
  • 110 γρ. τριμμένη φρυγανιά
  • 90 ml γάλα
  •  

Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μικρή σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
  • ½  κ.σ.  πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • ½ κ.γ. μπούκοβο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • ¼ κ.γ. ζάχαρη

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη σάλτσα ντομάτας

  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τα κρεμμύδια με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. 
  • Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι τα κρεμμύδια να πάρουν χρώμα.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ και μαγειρεύουμε για ένα λεπτό ακόμα.
  • Προσθέτουμε την κονσέρβα με τις ντομάτες, το αλάτι , τη ρίγανη, το μπούκοβο, το φύλλο δάφνης και τη ζάχαρη και αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα μας για 10-12 λεπτά σε χαμηλή φωτιά , ανακατεύοντας συχνά.
  • Μόλις ετοιμαστεί , αφήνουμε στην άκρη.

Για τα κεφτεδάκια

  • Σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε λίγο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι , αλατοπιπερώνουμε , ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι τα κρεμμύδια να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο, και μαγειρεύουμε για ένα λεπτό ακόμα. Αφαιρούμε από τη φωτιά , τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Προσθέτουμε στο μπολ, τους κιμάδες, τα αυγά, το τυρί, το μαϊντανό, το θυμάρι, το αλάτι, το κύμινο, πιπέρι, τη φρυγανιά και το γάλα.
  • Με τα χέρια μας αρχίζουμε να ανακατεύουμε τα υλικά μας και να πλάθουμε τον κιμά μας.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και απλώνουμε σε ένα ταψί επάνω λαδόκολλα.
  • Σχηματίζουμε τα κεφτεδάκια μας σε σχήμα μικρότερο ενός καρυδιού και τα τοποθετούμε στη λαδόκολλα. Ψήνουμε για 15 λεπτά και αφαιρούμε από το φούρνο . Βγάζουμε το φύλλο δάφνης από τη σάλτσα ντομάτας και ρίχνουμε τα κεφτεδάκια μέσα στη σάλτσα και τα ανακατεύουμε καλά.
  • Εναλλακτικά μπορούμε αν θέλουμε να τα τηγανίσουμε σε ένα τηγάνι με λάδι το οποίο έχουμε αφήσει να ζεσταθεί καλά σε δύο δόσεις μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές .
  • Βάζουμε τη σάλτσα ντομάτας με τα κεφτεδάκια στη φωτιά μέχρι να ζεσταθούν. Αν η σάλτσα μας είναι πολύ πηχτή την αραιώνουμε με λίγο νερό.
  • Κόβουμε τις τσιαπάτες μας στη μέση. Γεμίζουμε τις τσιαπάτες με τα κεφτεδάκια, σάλτσα και βάζουμε από 2 φέτες μοτσαρέλα σε κάθε τσιαπάτα.
  • Ζεσταίνουμε τις τσιαπάτες μας στο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να λιώσει η μοτσαρέλα. 

 

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής.

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «The Goring».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ