Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

O Man Ray "ταξιδεύει " στην 'Ανδρο & υμνεί την γυναικα: Τα ανυπέρβλητα πορτραίτα του στο Μουσείο Γουλανδρή

Η εκπληκτική έκθεση του καλλιτέχνη που θα αποκαλύψει όλα τα διαφορετικά πρόσωπα της γυναίκας.

Μια εκπληκτική έκθεση με θέμα την γυναίκα οργανώνει το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Χώρα της Άνδρου. Η έκθεση είναι θεματική, αφιερωμένη στον πολυσχιδή Man Ray και αφορά τη Γυναίκα, ιχνηλατώντας «τα πρόσωπά της».

 

 Η Γυναίκα, ανώνυμη ή επώνυμη, καταξιωμένη ή αγνοημένη, μούσα ή ερωμένη, δημιούργημα ακόμα της φαντασίας του καλλιτέχνη απαθανατίζεται και αναδεικνύεται σε κυρίαρχη φιγούρα με κάθε μέσο και τρόπο σε ολόκληρη την πορεία της δημιουργίας του.

Ποιός είναι ο Man Ray
Ο Man Ray γεννήθηκε στην Φιλαδέλφεια το 1890, από Ρώσο-εβραίους γονείς και το πραγματικό του όνομα ήταν Emmanuel Rudnitzky. Σε ηλικία επτά ετών μετακομίζει στο Brooklin, τέσσερα χρονια αργότερα αντιμετωπίζοντας προβλήματα στο γυμνάσιο λόγο τις καταγωγής του αλλάζει το όνομα του σε Man Ray με το οποιο έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο.

Το 1910 αρνείται υποτροφία για σπουδές στην αρχιτεκτονική και ξεκινάει μαθήματα ζωγραφικής. Το 1914 γνωρίζεται με τον  Marcel Ducham με τον οποίο οργανώνουν την διάδοση του ντανταϊστικού κινήματος στην Αμερική. Ένα χρόνο αργότερα πραγματοποιεί την πρώτη του έκθεση ζωγραφικής στη Νέα Υόρκη.

Ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία ως ζωγράφος και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη φωτογραφία, στην οποία οφείλει κατά κύριο λόγο και τη διασημότητά του.

Παράλληλα ασχολήθηκε και με τη γλυπτική, τη χαρακτική, τον κινηματογράφο αλλά και τη δημιουργία αντικειμένων που επινόησε η δημιουργική του φαντασία.

Κατά τον André Breton, φίλο και συνοδοιπόρο του στο μεγάλο κίνημα του σουρεαλισμού, ο Man Ray υπήρξε από τους λίγους που κατάφεραν να αναδείξουν με την τέχνη του φακού μια ανέκδοτη θεματολογία η οποία, χωρίς να αφήνει κανέναν αδιάφορο, συναρπάζει, εκπλήσσει, αιφνιδιάζει.

 Ο επισκέπτης θα πλοηγηθεί στην εντυπωσιακή υπερπεντηκονταετή καλλιτεχνική πορεία του Man Ray (1912-1971) μέσα από 151 έργα όλων των ειδών: φωτογραφίες, ζωγραφικά έργα, χαρακτικά, σχέδια, γλυπτά και ready-mades.

Θα αναγνωρίσει θρυλικές μορφές όπως την Gertrude Stein, την Peggy Guggenheim, την Kiki de Montparnasse, την Lee Miller, την Coco Chanel, την Ava Gardner, την Catherine Deneuve και άλλα δημοφιλή ονόματα της τέχνης, του θεάματος και της παρισινής κοσμικής ζωής. Ο επισκέπτης θα διαπιστώσει επίσης πως το σουρεαλιστικό κίνημα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην τέχνη του Man Ray ανακαλύπτοντας έργα που επισκιάστηκαν από τη φωτογραφία.

 

Το εικαστικό αυτό αφιέρωμα θα πλαισιώσει ο τρίγλωσσος (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά) συνοδευτικός τόμος των 350 σελίδων, που θα εκδοθεί από τη Μικρή Άρκτο.

Διάρκεια έκθεσης: 28 Ιουνίου – 27 Σεπτεμβρίου 2015
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 11.00-15.00 και 18.00-21.00, Δευτέρα 11.00-15.00
Δευτέρα απόγευμα και Τρίτη κλειστά

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ