Στουρνάρας: Ζήτησε έκτακτη ρευστότητα 3 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διέψευσε το Reuters, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του είχε αναφέρει ότι υπάρχει ενδεχόμενο capital control τη προσεχή Δευτέρα. 

Ο ανταποκριτής των FT στις Βρυξέλλες Πίτερ Σπίγκελ ανέφερε, σε tweet του, πως «η ΕΚΤ διαψεύδει ότι προειδοποίησε πως οι ελληνικές τράπεζες ενδεχομένως να μην μπορέσουν να ανοίξουν τη Δευτέρα». 

Το βράδυ της Πέμπτης, ο διοικητής της  Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας ζήτησε έκτακτη χρηματοδότηση 3 δισ. ευρώ μέσω του ELA για να αποσοβήσει τυχόν προβλήματα, λόγων των υψηλών εκροών καταθέσεων. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί την Παρασκευή μέσω τηλεδιάσκεψης της ΕΚΤ. Νωρίτερα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο ανέφερε ότι στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, ο Μπενουά Κερέ μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ρωτήθηκε από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εάν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να ανοίξουν αύριο, Παρασκευή. «Αύριο ναι.

Τη Δευτέρα δεν ξέρω» φέρεται να απάντησε ο Κερέ, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο. Νωρίτερα, τραπεζικές πηγές είχαν δηλώσει στο Reuters ότι οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες εκτοξεύτηκαν στα περίπου 2 δισ. ευρώ το τριήμερο από Δευτέρα έως Τετάρτη. Κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Ντάισελμπλουμ ρωτήθηκε εάν αληθεύουν τα νούμερα αυτά, για τις εκροές καταθέσεων, και απάντησε: «Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω αυτά τα στοιχεία, αλλά σίγουρα είναι ανησυχητικά. Εάν οι πολίτες αποσύρουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες, είναι πολύ ανήσυχοι για το τι επιφυλάσσει το μέλλον». Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα έκαναν λόγο για «σχέδιο άσκοπης και τεχνητής φυγής κεφαλαίων με στόχο την πρόκληση αναταραχής και οικονομικής αποσταθεροποίησης». 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ