Κώστας Γιαννόπουλος : Ο απολογισμός για τον πιο πολύτεκνο μπαμπά της Ελλάδας - 947.000 παιδιά στο δικό του ''Χαμόγελο'.

Το ''Χαμόγελο του Παιδιού'' έχει κάνει πάνω από 974.000 παιδιά να χαμογελάσουν.
 

Το ημερολόγιο του 10χρονου Ανδρέα Γιαννόπουλου και το όνειρό του να δημιουργήσει έναν Σύλλογο που θα βοηθά όλα τα παιδιά που θα έχουν ανάγκη, ήταν και η αφορμή και η αιτία  για να δημιουργηθεί το ''Χαμόγελο του Παιδιού.'' Κάπως έτσι, 19 χρόνια πριν δημιουργήθηκε ένας εθελοντικός οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που θέλει να φέρει το χαμόγελο σε όλα τα παιδιά που το έχουν ανάγκη.

Άλλωστε, όπως ο ίδιος ο Ανδρέας έιχε γράψει : ''Ελάτε  λοιπόν να βοηθήσουμε. Αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε.''

Ο κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, πρόεδρος του ''Χαμόγελου'', μιλά στην Huffpost Greece για τις δράσεις τους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

  Τι σημαίνει για εσάς, να υπάρχει το «Χαμόγελο του παιδιού», ακόμα μετά από 19, σχεδόν, χρόνια λειτουργίας;
Σημαίνει να υπάρχει ο ίδιος ο γιος μου ο Ανδρέας. Να υπάρχουν αυτά τα χιλιάδες παιδιά που στηρίζουμε και τα οποία τα βλέπουμε να είναι εδώ, να πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο, άλλα παντρεύτηκαν, έκαναν παιδιά. Σημαίνει να έχει σωθεί η ζωή παιδιών που αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας και να τα βλέπουμε να προχωρούν στη ζωή τους και να μας παίρνουν τηλέφωνο να μας λένε ότι είναι καλά ή παιδιά που πέρασαν από την Ελλάδα παράνομα και βρίσκονται τώρα στη Σουηδία και την Ελβετία με τους γονείς τους. Δεκαεννιά χρόνια με 974.000 παιδιά που στηρίξαμε, όλο και κάποιο παιδί ή ιστορία θα βρεθεί στον δρόμο μας που θα μας δείξει ότι 19-20 χρόνια αποδεικνύουν μία καθημερινή δράση, έναν καθημερινό πόλεμο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει οποιοδήποτε παιδί ζει στην Ελλάδα, είτε είναι Ελληνόπουλο, είτε ξένο. Για όλα τα παιδιά ανεξάρτητα ηλικίας, χρώματος, εθνικότητας.

Τι πιστεύετε ότι γίνεται στο εξωτερικό, διαφορετικά, που θα έπρεπε κι εμείς ως Ελλάδα να υιοθετήσουμε;
Γενικά, υπάρχει καλύτερα η έννοια της πρόνοιας. Στην Ελλάδα, επειδή λειτουργεί ακόμα η οικογένεια, και για αυτό δεν έχουμε διαλυθεί ακόμα, δεν έχει γίνει η ανάλογη προσπάθεια για να καλυφθούν με τις ανάλογες δομές τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι που το χρειάζονται. Βέβαια, διαπιστώσαμε και στο εξωτερικό ότι δεν είναι και τα πράγματα τέλεια. Για παράδειγμα, τα σπίτια που έχουμε στο «Χαμόγελο του παιδιού» είναι πρότυπα για τα διεθνή δεδομένα γιατί τα παιδιά που ζουν μέσα είναι χαρούμενα. Στο εξωτερικό, παιδιά σε δομές προστασίας είναι άχρωμα. Είναι παιδιά που δεν έχουν έκφραση και διάθεση. Άρα, υπάρχουν και κάποια πράγματα που δεν είναι τέλεια στο εξωτερικό. Από την άλλη πλευρά, όμως, στο εξωτερικό όταν κάποια γραμμή θα λάβει τηλεφώνημα για θέμα πρόνοιας, θα παραπέμψει στην ανάλογη δομή. Εδώ όταν λαμβάνουμε μία κλήση στο 1056 δεν υπάρχει κανένας να απευθυνθούμε. Οπότε το Χαμόγελο θα αναλάβει να στηρίξει τα παιδιά. Στηρίζουμε τους θεσμούς, παρόλο που δεν λειτουργούν, υπάρχουν μέσα σε αυτούς άνθρωποι που έχουν διάθεση και θέλουν να κάνουν τη διαφορά. Χάρη σε αυτούς βρίσκουμε λύσεις. Δεν είμαστε οι ευαίσθητοι, φιλάνθρωποι, οι καλοί άνθρωποι και οι άλλοι είναι οι κακοί. Μέσα στη δημόσια διοίκηση, υπάρχουν άνθρωποι που θα ανταποκριθούν και έχουμε βρει έναν δίαυλο επικοινωνίας, τους σεβόμαστε, μας σέβονται και μας έχουν δώσει τη δυνατότητα να κάνουμε πράγματα που δεν συνηθίζονται από ιδιωτικούς φορείς. Στηρίζουμε πιο πολύ εμείς τους θεσμούς από το ίδιο το κράτος, κι αυτό είναι το παράδοξο. Οι κινητές μας μονάδες, παρόλο που είναι με δικό μας προσωπικό και πιστοποιημένους διασώστες τους έχουμε εντάξει στο ΕΚΑΒ.

Όλη η συνέντευξη εδώ -infokids.gr.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ