Ιδού οι νέοι κανόνες για τις αποσκευές όταν πετάτε! Πόσο τις "μικραίνει" η ΙΑΤΑ;

Αλλάζουν τα επιτρεπόμενα όρια αποσκευών και χειραποσκευών στις αεροπορικές εταιρείες!

Αρκετές αεροπορικές εταιρείες δέχονται παράπονα για τις επιπλέον χρεώσεις που αναγκάζουν τους ταξιδιώτες όταν θέλουν να έχουν αποσκευή, δηλαδή βαλίτσα που πρέπει να παραδώσουν στο check-in του αεροδρομίου.

Τώρα η ΙΑΤΑ, Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών, θέτει νέα όρια στις χειραποσκευές με σκοπό όλες οι αεροπορικές εταιρείες να έχουν τα ίδια επιτρεπόμενα όρια.

 Σύμφωνα λοιπόν με την ΙΑΤΑ η χειραποσκευή θα πρέπει να έχει μέγεθος 55cm ύψος, 34cm πλάτος και 19cm βάθος (38,500 κυβικά εκατοστά) για να μπορέσει να βρίσκεται στην καμπίνα αεροσκάφους με 120 θέσεις και άνω.

Αυτές οι διατάσεις είναι αρκετά μικρότερες από αυτές που ισχύουν για μεγάλες αεροπορικές εταιρίες. Για παράδειγμα, η British Airways δέχεται χειραποσκευές 56cm X 45cm X 25cm ( 63,000 κυβικά εκατοστά).

 Η Air France 55cX 35cm X 25cm (48,125 κυβικά εκατοστά), η Εasyjet 56cm X 45cm X 25cm (63,000 κυβικά εκατοστά) και η RyanAir 55cm X 40cm X 25cm =(44,000 κυβικά εκατοστά).

Αν και τα νέα επιτρεπόμενα όρια δεν υποχρεωτικά, ήδη μεγάλες αεροπορικές όπως Lufthansa, Emirates και Qatar Airways έχουν δηλώσει πως θα τα εφαρμόσουν.

Από την άλλη, σύμφωνα με το Euronews,  η Air Canada και η WestJet ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν την δική τους πολιτική για τις αποσκευές. 

Τι σύμβανει αν η χειραποσκευή μου είναι μεγαλύτερη;

Aν η χειραποσκευή σας υπερβαίνει τα όρια που θέτει η ΙΑΤΑ τότε - αν η πτήση είναι γεμάτη - ίσως χρειαστεί να περιμένετε αρκετή ώρα μέχρι να ολοκληρωθεί η επιβίβαση και, αν υπάρχει χώρος τότε θα σας επιτραπεί να μεταφέρετε την χειραποσκευή σας στην καμπίνα επιβατών.

Αν όχι, τότε θα πρέπει να πληρώσετε επιπλέον χρήματα και η χειραποσκευή θα φορτωθεί στο αεροσκάφος ως αποσκευή μαζί με τις υπόλοιπες βαλίτσες.

Αν λοιπόν περάσει η πρόταση της ΙΑΤΑ, τότε αρκετοί επιβάτες και κυρίως αυτοί που ταξιδεύουν συχνά και έχουν ήδη χειραποσκευή θα πρέπει να αγοράσουν καινούργια για να είναι μέσα στα νέα όρια.

Προς το παρόν ισχύουν οι διαστάσεις που έχει ορίσει η κάθε αεροπορική εταιρία χωριστά, οπότε καλό θα ήταν να ρωτήσετε πριν φτιάξετε τη βαλίτσα σας. 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ