5 + 1 super tips για να είσαι άνετος πάνω στο ποδήλατο σου

Μια βόλτα με ποδήλατο μπορεί  να είναι μια εξαιρετική γυμναστική και ένας τρόπος να χαλαρώσετε από την δύσκολη καθημερινότητα σας. 

Όταν κάποιος κάνει ποδήλατο πολλές φορές μπορεί να προκληθεί πόνος στα άκρα εξαιτίας της  μεγάλης πίεσης και προσπάθειας που καταβάλεις. Αν όμως  νιώθεις πόνο και σε άλλα σημεία του σώματος σου τότε κάτι στο ποδήλατο σου δεν είναι σωστό.Προσπάθησε να αλλάξεις (ή να ρυθμίσεις όπου αυτό είναι δυνατόν) κάποια από τα παρακάτω περιφερειακά. ανάλογα με το σημείο που πονάς και θα δεις μεγάλη βελτίωση.

Σέλα

Ίσως να νιώσεις σαν «γεροπαράξενος» και αναποφάσιστος καθώς θα προσπαθείς να βρεις μια άνετη σέλα και αρκετοί είναι οι ποδηλάτες που καταλήγουν να δοκιμάσουν πολλές σέλες σε διαφορετικές κλίσεις προτού καταλήξουν στη σωστή. Όταν όμως βρεις τη σέλα που σου κάνει, η ποδηλατική σου εμπειρία θα μεταμορφωθεί!

Τιμόνι

Αν το τιμόνι σου είναι λάθους μεγέθους (πολύ πλατύ) ή καμπυλότητας, μπορεί να έχεις πόνους στους ώμους, να σου μουδιάζουν τα χέρια ή να μην μπορείς να φτάσεις καλά τις μανέτες. Θέλεις να είσαι σε μία θέση που να μπορείς να στηρίξεις τον κορμό σου νιώθοντας άνετα χωρίς να τεντώνεις το λαιμό και τους ώμους σου.

Ιδανικά, αν έχεις πόνους σε μέση, αυχένα ή ώμους, προτείνουμε να κάνεις ένα Bike Fitting σε κάποιο ποδηλατικό κατάστημα, τόσο για σου υποδείξουν τις σωστές ρυθμίσεις που μπορούν να γίνουν με τα υπάρχοντα περιφερειακά σου, όσο και για να σου προτείνουν κάτι άλλο που θα ταιριάζει στον δικό σου σωματότυπο.

Ταινία τιμονιού ή χερούλια

Είτε το πιστεύεις είτε όχι, ακόμη και η ταινία μπορεί να βελτιώσει την άνεσή σου στο ποδήλατο. Αν θέλεις να κάνεις άνετες διαδρομές χωρίς πόνους στους καρπούς ή τις παλάμες, τότε προτίμησε μια ταινία ή χερούλια με ενσωματωμένο τζελ ή γενικότερα, υλικό που απορροφά τους κραδασμούς. Από την άλλη, η πλαστική ή δερμάτινη ταινία μπορεί να είναι καλύτερη αν θέλεις να αισθάνεσαι «πιο κοντά» στο δρόμο.

Μαξιλαράκι κολάν

Ένα μεγάλο μέρος – αν όχι το μεγαλύτερο – της ποδηλατικής εμπειρίας καταλήγει στην άνεση που σου προσφέρει το μαξιλαράκι από το ποδηλατικό σου κολάν. Ακριβώς το ποιου τύπου μαξιλαράκι είναι το αγαπημένο σου, είναι καθαρά προσωπική υπόθεση, αλλά σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι στο συγκεκριμένο σημείο δεν υπάρχουν ραφές που πιθανότατα θα σε τραυματίσουν, και ότι το υλικό είναι αρκετό για να προστατεύσει την ευαίσθητη περιοχή.

 Επίσης, να θυμάσαι ότι τα ποδηλατικά κολάν είναι σχεδιασμένα να φοριούνται χωρίς εσώρουχο!

Γάντια

Αν νιώθεις μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα χέρια, ίσως θα πρέπει να δοκιμάσεις ένα ζευγάρι καλά γάντια. Όταν λέμε «καλά» εννοούμε όχι μόνο να έχει το κατάλληλο υλικό ανάλογα με την εποχή, αλλά και μαξιλαράκι με τζελ για την απορρόφηση των κραδασμών που δέχεται το τιμόνι, και κατά προέκταση, οι παλάμες και οι καρποί σου.

 Επιπλέον, τα γάντια θα προστατέψουν τα χέρια σου και από πιθανή – ελαφριά – πτώση.

Παπούτσια

Υπάρχει μια λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ ενός άκαμπτου και αρκετά άνετου παπουτσιού που μεταφέρει ικανοποιητικά τη δύναμη των ποδιών στο ποδήλατο κι ενός άλλου, που νιώθεις ότι πιέζει τα πόδια σου. Χρειάζεσαι ένα παπούτσι που να εφαρμόζει μεν στο πόδι, αλλά να μπορεί να «χωρέσει» και κάποιο πρήξιμο στο τέλος μιας μεγάλης προπόνησης/διαδρομής. Ίσως εδώ βοηθήσει και ένας πάτος που θα είναι σχεδιασμένος ειδικά για το δικό σου πέλμα.

 Επίσης, οι κάλτσες από ειδικό high-tech υλικό θα κρατήσουν μακριά τον ιδρώτα και θα απορροφήσουν τυχόν κραδασμούς προσφέροντας μια ακόμα πιο άνετη ποδηλατική εμπειρία.

Πηγή: Mbike

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ