Γεια στα χεράκια του Άκη μας (Πετρετζίκη): Τάρτα με κολοκυθάκια & βασιλικό να μοσχοβολάει το σπίτι

Μια απίθανη συνταγή που ''μυρίζει'' καλοκαίρι!

Συστατικά
Για τη ζύμη

150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. που το έχουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά πριν ξεκινήσουμε
1 πρέζα αλάτι
125 γρ. βούτυρο παγωμένο καλά και κομμένο σε μικρούς κύβους
60 γρ. γιαούρτι
2 κ.γ. χυμό λεμόνι
60 ml πολύ παγωμένο νερό

Για τη γέμιση

2 κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες 5 χιλιοστών
1.5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κούπα τριμμένη φέτα μαλακή
λίγη τριμμένη μοτσαρέλα (100 γρ.)
1 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού

 

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής  

Επιπλέον

1 αυγό
1 κ.σ. νερό

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη ζύμη

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το νερό και το λεμόνι με ένα σύρμα χειρός.
Προσθέτουμε το βούτυρο στο μείγμα με το αλεύρι και με τα χέρια μας τρίβοντας τα, κάνουμε το βούτυρο να μοιάζει σαν τρίμματα.
Προσθέτουμε και το μείγμα με τα υγρά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
Τέλος γρήγορα με τα χέρια μας σχηματίζουμε μια μαλακή ζύμη.
Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα.
Για να ετοιμάσουμε τα κολοκυθάκια τα βάζουμε στα μικροκύματα για 20 δευτερόλεπτα.
Απλώνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν.
Σκουπίζουμε και την πάνω μεριά με χαρτί κουζίνας επίσης.
Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε για να μαράνουμε λίγο τα κολοκυθάκια και να μην έχουν τόσα υγρά όταν μπουν στην τάρτα.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το σκόρδο με το λάδι
Σε ένα μεγαλύτερο μπολ ανακατεύουμε τα τυριά με μια κ.γ. από το σκορδόλαδο.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ανάλογα τη γεύση μας.
Αφήνουμε τη γέμιση στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την τάρτα μας.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς
Βάζουμε λαδόκολλα πάνω σε ένα ταψί.
Με τη βοήθεια ενός πλάστη και επιπλέον αλευριού ανοίγουμε τη ζύμη σε στρογγυλό φύλο διαμέτρου 30 εκ.
Μεταφέρουμε το φύλλο με τη βοήθεια του πλάστη πάνω στο ταψί με τη λαδόκολλα.
Βάζουμε το μείγμα του τυριού πάνω στο κέντρο της τάρτας αφήνοντας ένα περιθώριο 5 εκ. γύρω γύρω από τη ζύμη κενό.
Απλώνουμε όμορφα όμορφα τις φέτες από τα κολοκυθάκια πάνω στο μείγμα των τυριών.
Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο από το μείγμα του σκορδόλαδου.
Ξεκινάμε να διπλώνουμε τη ζύμη πάνω από την γέμιση δημιουργώντας όμορφες πτυχές.
Το κέντρο της τάρτας παραμένει ανοιχτό.
Είναι μια “χωριάτικη” τάρτα-πίτα οπότε δεν χρειάζεται να είμαστε καλλιτέχνες στο δίπλωμα.
Η ζύμη είναι πάρα πολύ τραγανή και τριφτή όταν ψήνεται αλλά πολύ μαλακή όταν την φτιάχνουμε και γι’ αυτό το λόγο δεν μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για τις απλές τάρτες μας.
Ανακατεύουμε το αυγό με το νερό σε ένα μπολάκι.
Ψήνουμε την τάρτα αφού απλώσουμε με ένα πινέλο το μείγμα από αυγό και νερό πάνω στη ζύμη.
Ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η ζύμη και να φουσκώσει ωραία ωραία το τυρί.
Αφήνουμε να κρυώσει για δέκα λεπτά, σκορπίζουμε το βασιλικό από πάνω και σερβίρουμε ζεστή κόβοντας σε τρίγωνα.

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.
Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.
Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «The Goring».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ