Το συγκινητικό κείμενο της νέας αρχηγού για τον Γιώργο Γεννηματά & το ΠΑΣΟΚ: "Περίσκεψη & ενότητα ευχόταν ο πατέρας μου''

Σκέψεις και συναισθήματα πλημμυρίζουν την καρδιά και το μυαλό. 

 

Αγάπη, πόνος,  νοσταλγία,  αναμνήσεις, εικόνες,  θαυμασμός,  πίστη, έμπνευση,  σεβασμός…

Δεν χωρούν σε λίγες λέξεις όσα νοιώθω.
Για τον πατέρα που δεν έχω πλάι μου.
Για τον παππού που τα εγγόνια του δεν γνώρισαν το χάδι του.
Για τον άνθρωπο που δεν πρόλαβε να ζήσει όσα άξιζε.

Όμως πρόλαβε να μας δώσει τόση αγάπη που μας συντροφεύει και μένα και τη Μαίρη και μας δίδαξαν μαζί με την Κάκια του, την αγαπημένη μας μητέρα, μια στάση ζωής που μας βοήθησε να σταθούμε όρθιες στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε με ελπίδα και αισιοδοξία.

Δεν χωρούν σε λίγες γραμμές όσα έζησα δίπλα του, όσα έζησαν και σχεδίασαν κοντά του οι συνεργάτες και οι φίλοι  του, όσα πίστεψαν και οραματίστηκαν μαζί του οι πολίτες όλης της Ελλάδας.

Αναζητούμε όλοι αυτά που μας ενώνουν και κρατούν ζωντανή μέσα μας τη μνήμη του.

Μια προφητική φωτογραφία: η Φώφη 3 ετών κοριτσάκι με τον Γιώργο Γεννηματά & τη Μελίνα που την κανακεύει 

Το χαμόγελό του που έβλεπε ότι έπρεπε να χτίσουμε μια σύγχρονη Ελλάδα κι εργάστηκε γι αυτό σκληρά μέχρι την τελευταία ικμάδα της δύναμής του.

Την εικόνα του που βρίσκεται σε οργανώσεις και σπίτια και θυμίζει το πάθος του για το σοσιαλισμό, τη δημοκρατία, την πολιτική που έχει τον άνθρωπο στο επίκεντρο.

Τον ήχο της φωνής του, αυτή τη βαθειά, ζεστή φωνή που τη μια στιγμή απήγγειλε Βάρναλη και την άλλη εναντιωνόταν στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Τον έλεγαν οραματιστή κι εκείνος απαντούσε «ας λεν, μόνο όποιος έχει όραμα μπορεί να γίνεται ρεαλιστής για να κάνει πράξη το όραμά του».

«Πιστεύω στο σοσιαλιστικό όνειρο» έλεγε. «Ξέρω ότι αυτό θα αγγίξει ίσως τα παιδιά των παιδιών μας, αλλά πιστεύω σ’ αυτό. Λεν ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι απρόσμενο, εγώ λέω ότι απρόσμενο είναι το μέλλον γι αυτούς που δεν προσβλέπουν».

Πίστευε στην ενότητα του Ελληνισμού, στην ανάγκη συνεννόησης για τα Εθνικά μας θέματα, με ομοψυχία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του διχασμού έλεγε στη Βουλή.

Δε θα ξεχάσω ποτέ το ποτάμι των ανθρώπων που τον υποδέχτηκαν στη Μεσσηνία, στις εκλογές του 85, στην Αλλαγή. Ο ίδιος έγινε γέφυρα ενότητας και φιλίας, έμπαινε στα πράσινα, τα μπλε, τα κόκκινα καφενεία και γκρέμιζε τείχη ετών. Κάποιος σε μια περιοδεία του φώναξε «γεια σου Έλληνα» και τον αγκάλιασαν με μια εκτίμηση που αντέχει μέχρι σήμερα.

Με τον σύζυγο της

Είχε ένα μεράκι να ζωντανέψει η ξεχασμένη Ελλάδα, πάθος για την αποκέντρωση, τη λαϊκή συμμετοχή, την ενεργοποίηση του πολίτη, την ανάπτυξη της περιφέρειας.
Δεν είναι τυχαίο ότι όταν του ζητήθηκε να ξεχωρίσει μια ευτυχισμένη στιγμή της πολιτικής του διαδρομής ξεχώρισε μια λαϊκή συνέλευση στα Κουφονήσια.

Για χρόνια κάποιοι πίστευαν ότι ο Γιώργος Γεννηματάς ήταν γιατρός, ο ίδιος έλεγε «είμαι ένας πολιτικός μηχανικός που προσπαθώ να γίνω πολιτικός», η αλήθεια είναι ότι ευτύχησε να θεμελιώσει το Εθνικό  σύστημα υγείας.

Πίστευε  στο διάλογο και τη συμμετοχή, σε ένα δυνατό και μαζικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Τις τελευταίες του δυνάμεις τις αφιέρωσε στον κοινωνικό διάλογο. Μια συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας όπου είχε στόχο το τρίπτυχο Σταθερότητα – Ανάπτυξη – Κοινωνική προστασία έβαλε τις βάσεις της πολιτικής που οδήγησε τη χώρα στο Ευρώ.

Πίστευε ότι χρειαζόταν μια γενναία δημοσιονομική μεταρρύθμιση όχι εισπρακτικού χαρακτήρα αλλά με χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Η δημοσιονομική μεταρρύθμιση έλεγε με σταθερότητα, είναι αναγκαία συνθήκη, ως άθροισμα, με την αναπτυξιακή προσπάθεια και την κοινωνική προστασία».

Απέκτησε πολλές ιδιότητες, ο ίδιος ξεχώριζε ως πιο τιμητική αυτή του μέλους του ΠΑΣΟΚ που όπως έλεγε δε θα γινόταν ποτέ τέως. Υπήρξε υπέρμαχος του μεγάλου ενιαίου και πλειοψηφικού ΠΑΣΟΚ. Για να πετύχουμε έλεγε χρειάζονται μόνο τρία πράγματα ενότητα, οργάνωση, αγώνας.

Στις 14 Απριλίου 1994 έμελλε να διαβαστεί το τελευταίο μήνυμά του στο 3ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. «Ο εκσυγχρονισμός δεν ήταν ποτέ και δεν είναι μόδα, είναι η μάχη ανάμεσα στο παλιό και το καινούργιο. Το νέο ΠΑΣΟΚ μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει στον απαραίτητο για τη χώρα μας πολιτικό εκσυγχρονισμό».

Στην ιδιόχειρη διαθήκη που άφησε γράφει:
«Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που μου συμπαραστάθηκαν.
Για το ΠΑΣΟΚ το κόμμα που τόσο αγάπησα εύχομαι ενότητα, περίσκεψη και αποφασιστικότητα.
Αυτά που δεν μπόρεσα να ολοκληρώσω είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσουν στόχο πολλών που με περισσότερες δυνάμεις από εμένα θα τα κάνουν πράξη»

Πολλοί είναι εκείνοι που σήμερα αναρωτιούνται τι θα γινόταν αν ζούσε, τι θα έκανε.

Αυτή την απάντηση δυστυχώς δε θα την έχουμε  ποτέ. Ας μου επιτραπεί να πω όμως, με όποιον υποκειμενισμό μπορεί να έχει η γνώμη μου ότι αν δεν είχε φύγει τόσο νωρίς από τη ζωή θα είχαμε σίγουρα προλάβει πολλά. Ίσως να μην είχαμε φτάσει εδώ. Άλλωστε αυτό προκύπτει από όλη του την διαδρομή.

Συνήθιζε να λέει ότι έχουμε ανάγκη από μια εθνική στρατηγική για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό που να ξεπερνά την εμβέλεια ενός κόμματος και το χρονικό ορίζοντα μιας κυβερνητικής θητείας.

«Η εθνική στρατηγική δεν εξαντλείται στην υπόθεση της υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας. Απαιτεί χάραξη μιας αναπτυξιακής στρατηγικής που θα αξιοποιεί τις εξελίξεις στην κοινότητα και θα περιορίζει το κόστος των προσαρμογών, γιατί η ανάπτυξη δεν είναι αυτόματο υδραυλικό σύστημα που μεταφέρει πόρους από το κράτος ή από το κοινωνικό σύνολο στο παραγωγικό σύστημα».


Η διαδρομή του και η σφραγίδα του στην μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας αποτελούν σημείο αναφοράς για όλους τους Έλληνες.

Εμείς, η οικογένεια του, οι φίλοι του και οι στενοί του συνεργάτες  20 χρόνια μετά το θάνατο του, ως  εκδήλωση μνήμης και με την πίστη ότι οι ιδέες του Γιώργου Γεννηματά παραμένουν επίκαιρες και ζωντανές, αποφασίσαμε να μετατρέψουμε σε ηλεκτρονική μορφή το βιβλίο με τα βασικά κείμενά του, που είχε εκδοθεί το 1995.

Οι σκέψεις του,  οι προβληματισμοί, η παρακαταθήκη που άφησε ο Γιώργος Γεννηματάς ανήκουν  στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη.

Στους ανθρώπους που πίστεψαν στην αλλαγή και το δημοκρατικό εκσυγχρονισμό.

Σήμερα που η παράταξη αναζητά το δρόμο της, μια νέα ενότητα και ελπίδα, πιστεύουμε ότι τα κείμενα αυτά μπορούν να συμβάλλουν στον προβληματισμό και το διάλογο.

Από σήμερα κάθε Έλληνας  και Ελληνίδα μπορεί να έχει ελεύθερη πρόσβαση στα κείμενα του Γιώργου Γεννηματά.

Ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλαν στην έντυπη και στην ηλεκτρονική έκδοση.

Φώφη Γεννηματά

Το Who is Who της Φωφης Γεννηματά 

Η πέμπτη κατά σειρά πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώτη γυναίκα που εκλέγεται σε αυτή τη θέση είναι η Φώφη Γεννηματά, την οποία υπολογίζεται ότι ψήφισαν περίπου 65.000 μέλη του κόμματος. 

Γεννήθηκε στους Αμπελοκήπους το 1964. Είναι μία από τις δύο κόρες του Γιώργου Γεννηματά, ιδρυτικού μέλους του ΠΑΣΟΚ.

Φοίτησε στο Λύκειο Φιλοθέης και στη συνέχεια σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ από το 1986 είναι στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας.

Από το 1982 έως το 1987 συμμετέχει στην φοιτητική παράταξη Π.Α.Σ.Π. ΠΑΣΟΚ και σε πολλές Επιτροπές Δράσης της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, με αιχμή τη σχέση των Νέων με την Αυτοδιοίκηση. Από το 1982 είναι μέλος της Τ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Αμπελοκήπων και στέλεχος αρκετών Τομεακών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ. Από το 1986 δραστηριοποιήθηκε στην Ένωση Γυναικών Ελλάδας, με αιχμή την ενασχόληση των νέων Γυναικών με τους θεσμούς της Αυτοδιοίκησης και του Πολιτισμού. Από το 1996 είναι πρόεδρος του Ομίλου «Γιώργος Γεννηματάς».

Εξελέγη βουλευτής Α' Αθηνών το 2000 με το ΠΑΣΟΚ. Εξελέγη Γραμματέας του Προεδρείου της Βουλής στις 21.4.2000 και Γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής (2000-2002).

Το 2001 έως το 2004 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ στο 6ο Συνέδριο και τον ίδιο χρόνο ανέλαβε Γραμματέας του Τομέα Παιδείας και Εκπαίδευσης του ΠΑΣΟΚ. Από το 2003 έως το 2004 υπήρξε μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

Tον Οκτώβριο του 2002 εξελέγη για πρώτη φορά Yπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς και επανεξελέγη το 2006 επικεφαλής του συνδυασμού «Υπερνομαρχία Πολιτών». Στο συνδυασμό συμμετείχαν επίσης για τη θέση του υποψηφίου νομάρχη Αθηνών ο Γιάννης Σγουρός ενώ για εκείνη του Πειραιά ο Γιάννης Μίχας. Το Μάρτιο του 2003 έως το 2007 εξελέγη Πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ENAE) ενώ τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου (2003) εξελέγη μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ. Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και από το 2004 μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κινήματος.

Το 2007 παραιτήθηκε από τη θέση της Προέδρου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών - Πειραιώς για να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές που θα λάμβαναν χώρα τον Σεπτέμβριο του 2007. Ωστόσο, με απόφαση του αρμόδιου Α' Τμήματος του Αρείου Πάγου που εξέτασε τηνομιμότητα της υποψηφιότητάς της, αποκλείστηκε από την εκλογική διαδικασία λόγω κωλύματος καθώς "τα ανώτερα αιρετά μονοπρόσωπα όργανα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης δεύτερου βαθμού δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι ούτε να εκλεγούν βουλευτές κατά τη διάρκεια της θητείας για την οποία εξελέγησαν, ακόμη και αν παραιτηθούν." (Άρθρο 56 του Συντάγματος).

Μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2009 επιλέχθηκε από το νέο Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για της θέση της Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Τον Μάρτιο του 2012 ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος της ανέθεσε τα καθήκοντα της εκπροσώπου τύπου του κόμματος, οπότε και παραιτήθηκε από τη θέση της Αναπληρώτριας Υπουργού Εσωτερικών.

Τον Ιούνιο του 2008 διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού.

'Εχει αποκτήσει 3 παιδιά, 2 από τον πρώτο και 1 από τον δεύτερο γάμο της, με τον Ανδρέα Τσούνη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ