Wood Water Wild Festival: Η ομορφιά της φύσης & η περιβαλλοντική ευαισθησία

Ένα καταπληκτικό φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί  στο Περιβαλλοντικό Μονοπάτι, του πανέμορφου φυσικόυ τοπίου της Παλιάς Καβάλας. 

Η ετήσια διοργάνωση του Wood Water Wild Festival σε μια πανέμορφη και συνάμα άγνωστη για τους περισσότερους γωνιά της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Καβάλας, στο περιβαλλοντικό μονοπάτι της Τοπικής Κοινότητας Παλιάς Καβάλας, 15 χλμ. δυτικά της πόλης της Καβάλας, με κατεύθυνση προς τη Δράμα, αποτελεί μια τρανή απόδειξη ότι η ομορφιά και η ζωοποιός δύναμη της φύσης μπορεί ν’ αποτελέσει μια πρωτόγνωρη κινητήριο δύναμη δημιουργικής διάθεσης και περιβαλλοντικής ευαισθησίας για μικρούς και μεγάλους.
 
Το μόλις 2,5 χλμ. περιβαλλοντικό μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας, αποτελεί ένα μικρό κομμάτι παρθένας φύσης μέσα στο βουνό, έναν μικρό παράδεισο που φανερώνει τη μεγαλοσύνη της μητέρας φύσης. Μια γη που αξίζει κάποιος να επισκεφθεί αλλά αξίζει πολύ περισσότερο να τη διαφυλάξει για να γνωρίσουν όλοι πόσο σημαντικό είναι για την ανθρώπινη επιβίωση η επαφή με τα στοιχεία της φύσης. Μόνο τότε ο άνθρωπος «λογίζεται ολοκληρωμένος και ισορροπημένος», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο ποιητής. 
 
Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν κάθε χρόνο η δημιουργική ομάδα του Wood Water Wild, ο πάντα δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος Παλιάς Καβάλας, ο Δήμος Καβάλας και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Π.Ε. Καβάλας. Ένας πανέμορφα αναδιαμορφωμένος χώρος εκδηλώσεων στον αναστηλωμένο νερόμυλο του μονοπατιού θα φιλοξενήσει για δυο ημέρες και νύχτες περισσότερες από 30 δραστηριότητες, η συμμετοχή στις οποίες είναι όλες δωρεάν.
 
Η φιλοσοφία του φεστιβάλ παραμένει αναλλοίωτη και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γιάννη Προμούσα που μιλάει στο ΑΠΕ –ΜΠΕ είναι, «να καλλιεργούμε το σεβασμό στο φυσικό μας περιβάλλον, τον άνθρωπο και κάθε μορφή ζωής. Μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε, να προσφέρουμε αφιλοκερδώς, να συμμετέχουμε. Είμαστε ανοιχτοί στη γνωριμία νέων και εναλλακτικών προτάσεων που οδηγούν σε μια αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής. Βγάζουμε τους ανθρώπους από τα σπίτια και τις οθόνες και τους φέρνουμε σε επαφή με το δάσος και το Βουνό (Wood), το Νερό (Water) και τη Φύση (Wild). Εκεί όπου όλα είναι πιο ζωντανά, καθαρά και γεμάτα ενέργεια».
 
Ο Γιάννης Προμούσας, τόνισε ότι πρόκειται για ένα φεστιβάλ εμπνευσμένο από τη φύση με τελικό αποδέκτη τον άνθρωπο και αντίστροφα. «Στοχεύουμε», σημείωσε, «στην ανάπτυξη δράσεων που δίνουν τα ερεθίσματα και περνάν μηνύματα, που έχουν σχέση με το περιβάλλον, τη φύση, τη μουσική και τον αθλητισμό. Όλα αυτά για να επιτευχθούν χρειάζεται να δουλέψουν εθελοντικά πολλούς μήνες πριν αρκετά άτομα. Κάθε χρόνο προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε, κρατώντας σταθερό και αναλλοίωτο τον χαρακτήρα του φεστιβάλ. Δυναμώσαμε όλες τις υπαίθριες δραστηριότητες. Όλες οι συναυλίες θα είναι δωρεάν, ενώ έχουμε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στις δράσεις για τα παιδιά, με εργαστήρια και βιωματικές εμπειρίες, ενώ θα υπάρχουν περίπτερα που θα περνάνε κοινωνικά μηνύματα στους επισκέπτες».
 
Πληθώρα δράσεων και αγώνων 
 
Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής η Αιμιλία Θεοδωρούδη μιλώντας στο ΑΠΕ –ΜΠΕ στάθηκε στις λεπτομέρειες του φετινού προγράμματος του Wood Water Wild Festival, το οποίο χωρίζεται σε τρεις ενότητες, δηλαδή στις δράσεις, τους αγώνες και στο συναυλιακό κομμάτι. Οι δράσεις θα διεξάγονται στον νερόμυλο και κατά μήκος του μονοπατιού. «Όσοι επισκέπτες έρθουν», σημείωσε, «θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να επιλέξουν μια πληθώρα δράσεων, όπως η πεζοπορία, η αναρρίχηση, ο διαγωνισμός φωτογραφίας, παραδοσιακά παιχνίδια. Επίσης έχουμε μια προσθήκη στις δράσεις, την επίδειξη αλεξιπτώτου πλαγιάς, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Καβάλα, καθώς και επίδειξη αερομοντελισμού».
 
Καταλήγοντας, η κ. Θεοδωρούδη ανέφερε ότι ο ορεινός αγώνας δρόμου «Ο Δρόμος του Νερού», μια διαδρομή 19 χλμ., θα γίνει στις 9 το πρωί της Κυριακής (14/6), με αφετηρία την πλατεία Ελευθερίας και τερματισμό στην Παλιά Καβάλα. Ακόμη, υπάρχει ο αγώνας mountain bike, μήκους 30 χλμ. με αφετηρία και τερματισμό την πλατεία Παλιάς Καβάλας, αλλά και ο αγώνας κωπηλασίας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητούν περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.woodwaterwild.gr
 
Τι είναι το περιβαλλοντικό μονοπάτι
 
Πρόκειται για ένα μονοπάτι συνολικού μήκους 2,5 περίπου χιλιομέτρων η κατασκευή – διάνοιξη του οποίου ξεκίνησε την Άνοιξη του 2006 και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2007, με πρωτοβουλία του τότε Δήμου Φιλίππων, στο πλαίσιο του προγράμματος Leader. Το ρέμα που διατρέχει παράλληλα με το μονοπάτι έχει πεντακάθαρο τρεχούμενο νερό καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου καθώς και ψάρια του γλυκού νερού. 

Στη διάρκεια της διαδρομής, ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει έναν υπέροχο καταρράκτη, έναν αναστηλωμένο νερόμυλο, ένα εγκαταλειμμένο λατομείο, καθώς και να έρθει σ’ επαφή με την πλούσια χλωρίδα της περιοχής ενώ έχουν διαμορφωθεί ειδικοί χώροι ανάπαυσης των επισκεπτών.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ